Vienas iš jų – seminaras „Muzika ir mokesčiai: atlikėjų gautų pajamų apmokestinimas“, kuriame pranešimus pristatė finansininkas Nerijus Ramanauskas, Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovės Diana Kariūnaitė, Lina Buščinskaitė, „Sodros“ bei Valstybinės ligonių kasos atstovai. Pagrindines idėjas išsakė VMI atstovas Darius Buta. Deja, dėl didelio užimtumo diskusijoje dalyvauti negalėjo dainininkas Viktoras Diawara.

Seminare buvo pristatytos atlikėjų kūrybinės veiklos organizavimo formos ir iš jų kylančios mokestinės prievolės. Buvo aptartos pagrindinės kūrėjų veiklos formos: individuali veikla, verslo liudijimai bei autorinės sutartys.

Pats seminaro vedėjas Nerijus Ramanauskas pripažino, kad aštrėjant klausimui dėl muzikantų mokesčių mokėjimo, yra reikalinga suorganizuoti konkretų mokesčių inspekcijos susitikimą su atlikėjais ar juos prodiusuojančiųjų kompanijų atstovais. Anot jo, tai svarbu todėl, kad būtų išsaiškintas mokesčių inspekcijos požiūris į kuriančius asmenis.

VMI atstovas Darius Buta pridūrė, kad mokesčių isnpekcija šiemet rengia projektą, kurio metu išsirinkus keletą Lietuvos bei užsienio atlikėjų, analizuojama, ar jie mokesčių inspekcijai sumoka tinkamą sumą mokesčių.

„Anksčiau būdavo taip – pasirašoma autorinė sutartis, atlikėjas padaro savo šou, koncertą, ir jam niekuo nereikia rūpintis, tačiau kai valdžia pakėlė autorinės sutarties mokesčius iki darbinių pajamų, autorinių sutarčių beveik nebeliko. Atitinkamai atlikėjai šiuo metu ieško būdų, kaip sumažinti mokesčių tarifus“.

Anot pranešėjo, pasibaigus projektui, mokesčių inspekcija siūlys autorinės sutarties apmokestinimo tarifus nuleisti iki individualios veiklos lygio.

„Paprastai tariant – suorganizuoji koncertą, turi sutartį ir sumoki mokesčius. Todėl muzikantams nebereikės rūpintis buhalterine apskaita, skaičiuoklėmis“, – kalbėjo jis.

VMI atstovo teigimu, atlikėjai ar juos prodiusuojančios kompanijos pačios turi rūpintis savo gerove ir eiti pas valdžios atstovus, reikalaujant geresnių moksčių mokėjimo sąlygų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)