Po šių trijų festivalio dienų nusprendžiau netylėti ir išsakyti visas mintis apie šių metų „Karklė 2014“ renginį. 

Po užpernai ir pernai surengtų festivalių „Karklė 2012“ ir „Karklė 2013“ šiemet jau iš anksto buvau suplanavęs kur švęsiu Žolines. Pirmas nusivylimas buvo tada, kai organizatoriai paskelbė, kad dėl tam tikrų priežasčių mes neišvysime Charli XCX. Tačiau tai pasitaiko visiems, o „line up“ vis tiek buvo vertas dėmesio. Paskelbus galutinį atlikėjų sąrašą susidėliojau kur keliausiu, ką norėsiu būtinai išgirsti. Atvykau paklausyti, mano manymų, geriausio Lietuvoje atlikėjo Marijono Mikutavičiaus, geriausios Lietuvos atlikėjos Jazzu bei pasaulinio garso atlikėjo Tinie Tempah. Jie buvo mano favoritai. Tačiau apie atlikėjus pakalbėsime vėliau.
Karklės festivalis

Dėl darbo ir keletos kitų nenumatytų aplinkybių išvykome iš Kauno apie 9 valanda ryte. Buvo keturi ekipažai po 4 žmones. Nebuvome naivūs, jog atvažiavę nerasime eilių, kai paskelbė, kad festivalyje dalyvaus 15 000 žmonių. Taip ir buvo. Na ką, pamaniau, reikia pasiimti pora palapinių ir keliauti užsiimti vietas, kol kolegos per keletą valandų pasieks kelionės tikslą. Tai buvo vienas geriausių sprendimų festivalio metu, nes eilė judėjo vežlio greitumu. Iškyla klausimas, kodėl tokiai didelei masei žmonių, kurie atvyko su bilietais į kempingą, padarytas vos vienas įėjimas ? Kodėl tiek mažai savanorių, kurie padeda sureguliuoti nepatenkintą minią? 

Toliau bilietų patikrinimas. Važiavau su sese, kuriai yra 17 metų. Pasiruošiau savo ir sesės asmens dokumentus, nes taisyklėse buvo parašytą, jog aš turiu pasirašyti, kad esu atsakingas. Nieko negavau, niekas netikrino tapatybių, o sesė laisvai galėjo praeiti su limitutu 0,7 l stipraus alkoholio buteliu. Bet šios spragos neišnaudojom, visgi ne maži vaikai. Tad kyla klausimas, kam tada tos taisyklės? 
Karklės festivalis

Apsaugininkai, kiek turėjo kantrybės, tiek sugebėjo tikrinti, kas ką įsineša į kempingus, bet tas draudimas, kad galima atsivežti tik 0,7 l stipraus ar 2 l silpnųjų gėrimų tebuvo mitas. Per tvorą skraidė tašės ir maišai, žmonės ėjo po kelis reisus. Šaunu, jaunimas mėgsta pasilinksminti ir tai nėra blogai, bet jei jau taip lengvai galima įsinešti viską, ką nori, kam tada tie nuodugnūs patikrinimai? Be jų galbūt nebūtų tokių eilių?

Pradėjus statyti palapines, viskas buvo tvarkoje, nes dar galybė žmonių laukė eilėse už apsaugininkų tvorų. Kas rado vietas, kur yra nedidelis žmonių srautas, tam pasisekė, nes aplink buvo sausa, po pirmo lietaus pliūpsnio. Tačiau kas darėsi, kai grįžome į palapines po Tinie pasirodymo. Žmonės ropojo purve, nes buvo sunku rasti kur miegi, o dar viską apsunkino žmonių ištrypti keliai, kurie virto purvo takais. Keleto žmonių palapinės buvo sulygintos su žeme, nes kiti neturėdami kaip preiti jas trypė. Kas penkta palapinė buvo apgadinta, arba skendėjo purve. Tada prasidėjo antra liūtis, kuri palapinių miestelius pavertė pelkynu. Klausimas, ar nebuvo verta padaryti dar kelių kempingų su dideliais plotais, kad sumažint žmonių srautus? Jau vien toks paprastas sprendimas būtų išgelbėjęs bent tuos, kurių palapinės buvo sutryptos. 

Atlikėjai buvo fantastiški, puikiai atidirbo už organizatorių padarytas klaidas, o ir karts nuo karto pasirodanti saulė išsaugojo festivalininkų geras nuotaikas. Labai gaila dėl Jazzu pasirodymo. Taip, tai buvo sprendimas dėl saugumo, bet ar nebuvo galima labiau pasiruošti ir apsaugoti sceną? Juk tai tebuvo stiprus vėjas ir lietus, kas prie jūros dažnai vyksta. Organizatoriai niekada nepagalvojo, kad gali sušlapti laidai ir juos geriau paslėpti, o pačią sceną labiau apsaugoti? Bet dėkui Jazzu, kad atidavė visą save.

Kiti minusai, tai į aktyvią zoną įsinešami draudžiami daiktai, tokie kaip psichotropinės medžiagos, lietsargiai, ar buteliai, kurie teršė aplinką. Papildomų veiklų vėlavimas, nesilaikymas grafikų. Savanoriai paskendo 15 000 minioje, jų ryškai buvo per mažai. Papildomos rankos ir didesnis atsakingumas būtų bent kažkiek pagerinę situaciją. 

Bendrame vaizde festivaliui parašyčiau stiprų 6. Taip, tai papiktino žmones, palapinės plaukė, bet buvo sukurta kažkokia neeilinė atmosfera. Jei patys organizatoriai būtų tai išnaudoję ir padarę daugiau veiklos žmonės, jei būtų patiekę nemokamą sriubą kempinguose arba bent jau šiltos arbatos, jei būtų išsprendę dušų problemą ir jų pastatę bent dviem daugiau, jei būtų apgalvoję žmonių srautus, realiai pažvelgę į erdvės poreikį, pasamdę daugiau apsaugos bei įdėję širdį, o ne protą, kuris rėkė, kad tai bus įspūdingas festivalis, tai oras būtų buvęs geriausias šio festivalio akcentas per visus šiuos 5 metus. Tada žmonės labiau mėgautųsi lietumi nei skęstų purve. 

Ir tikiuosi neieškosite pasiteisinimų, kurie jau atsirado spaudoje, priimsite kritiką bei nenurašysite visko blogam orui. Lauksiu kitąmet dar didesnės gausos atlikėjų, erdvesnės festivalio teritorijos bei organizuotumo ir šimtaprocentinio atsidavimo žmonėms, o ne pinigams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)