Šaltis nė kiek nesutrikdė muzikos klubų ir koncertų salių veiklos. Savaitės pradžioje Vilniuje tęsėsi Vakarų Europos ska ir artimų ska stiliui grupių invazija. Antradienį klube "Star Underground" (ex - "Langas", ex - "Voo2") grojo prancūzų ska punk grupė "P.O. Box", trečiadienį "Artistuose" (irgi "ex", tik "Amerika") - antrą kartą Lietuvoje viešintys reggae/ska/rock škotai "Terminal Blue". Į abu koncertus susirinko daug jaunų žmonių, abiejose visai nieko nesimatė ir beveik nieko nesigirdėjo. Galima spėti, kad grupės buvo neblogos.

Festivalis "Jauna muzika" persikėlė į puikiai kameriniams renginiams tinkančią Tolerancijos centro salę. Ketvirtadienį čia skambėjo olandės Anne Wellmer kompozicijos ir fenomenalaus miksuotojo bei disko žokėjaus eRikm iš Prancūzijos programa, penktadienį - lietuvių multimedijos kūriniai. Šeštadienį Šiuolaikinio meno centre pasirodė garsus Japonijos elektroninės muzikos atlikėjas Ryoji Ikeda.

Savaitgalį teko praleisti su muzikantais iš Italijos. Penktadienį nusivedžiau juos į grupės "Skamp" koncertą "Tamstos" klube. Pirmi 3-4 roko kūriniai iš paskutinio grupės albumo "Reach" privertė sunerimti, ar nepaskubėjau pristatyti "Skamp" kaip geriausios Lietuvos popgrupės. Koncertinio atlikimo "Skamp" rokas, nors ir gausiai padabintas "semplais", skambėjo gana blankiai. Atrodė, kad ir patiems muzikantams tokios dainos nelabai patinka. Po tokios, gal privalomos, įžangos grupė grįžo prie įprasto pop/funk/R&B repertuaro ir, atrodo, net prožektoriai salėje sušvito linksmiau.

Visą ateinantį mėnesį "Skamp" aktyviai koncertuos Lietuvoje, o gegužės 13 dieną buvusiame "Pergalės" kino teatre švęs septintąjį gimtadienį. Vasaros pradžioje planuojama išleisti, anot grupės interneto svetainės, "saulėčiausią jų biografijoje albumą", kuriame bus gausu Afrikos šokių muzikos ritmų, regio, r'n'b ir hiphopo".

Jei būčiau galėjęs pasirinkti, šeštadienio vakarą būčiau klausęsis nuostabaus lyriško italų trimitininko Enrico Rava. Tačiau vietoj ramaus džiazo Vytauto Didžiojo universiteto salėje, darbo pareiga privertė stebėti gana įdomų renginį "Siemens" arenoje. Gilesnių pojūčių čia išgyventi neteko, bet pažintine prasme tai buvo turiningas vakaras. Visų pirma išsiaiškinau, kad renginį organizavusi įmonė vadinasi visai ne "Eurocom", kaip nuoširdžiai maniau, o "Eastcon", ir kad pagalvė gali kainuoti 249 Lt, o fotelis - 3,495 Lt.

Anksčiau neturėjau progos apžiūrėti "Siemens" arenos, todėl klausiau, kaip skamba muzika ir kaip atrodo scena iš įvairių salės vietų, o per valandos trukmės prekybinę pertraukėlę pasivaikščiojau po arenos fojė, holus ir kavines. Kiek nustebino, kad tarp 10 tūkstančių žiūrovų nemačiau nė vieno pažįstamo veido. Matyt, Lietuva ne tokia jau maža, kaip mums kartais atrodo. "Funkcionalus" pastato dizainas, eilės prie tualetų, greito maisto prekystaliai, skleidžiantys aitrų prastos picos ir rūgštaus kečupo tvaiką, riebaluoti, trupiniais apibarstyti staliukai, prekyvietės, kažkokie informacijos kioskai, reklamą rodančios švieslentės ir nesuprantami pranešimai per vidaus garso sistemą - visa tai nepaprastai priminė didžiulę geležinkelio stotį.

Tarp įvairių loterijų su daugiau ar mažiau dalinėmis fonogramomis scenoje pasirodydavo Lietuvos estrados žvaigždės. Dešimtą valandą vakaro, kai, pavargę nuo prekybinių įspūdžių ir azartinių žaidimų, pensininkai jau knapsėjo savo kėdutėse, atėjo laikas pagrindinei vakaro atrakcijai - "Ricchi e Poveri". Italų popveteranai atrodė žvaliai ir palepino publiką senų šlagerių serija. Skambėjo kultiniai 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių kūriniai "Che Sara", "Mamma Maria", "Voulez Vous Danser" (mano vakaro favoritas), "Acapulco", "Sara Perche Ti Amo" ir kiti. Neišėję namo ar neužmigę gerbėjai dainavo drauge su italais, šoko prie scenos, rinko žvaigždžių autografus. Šventę šiek tiek apkartino ne itin korektiški "Ricchi e Poveri" pranešimai rusų kalba. Išgirdę vangius pavienius švilpimus artistai mikliai prisiminė, kad tarp "Lituania e Russia c'e grande differenza" ir likusią koncerto dalį vartojo vien lakonišką "ašiu!".

Ši savaitė žada eilinę porciją muzikos pramogų įvairiems skoniams - nuo Kalifornijos queercore/punk merginų grupės "Fabulous Disaster" klube "Star Underground" pirmadienį iki solidaus, labai techniško, bet kiek nuobodoko saksofonininko Grego Osby Kongresų rūmuose sekmadienį. Muzikos teatro mėgėjų laukia naujas Vilniaus kolegijos Menų fakulteto studentų miuziklo "Aidas ir Aida" pastatymas. Spektakliai bus rodomi nuo balandžio 28 dienos Keistuolių teatro salėje.

Visą savaitgalį vyks ketvirtasis gotikinio meno festivalis "Kunigunda Lunaria" su Sankt Peterburgo "Theodor Bastard", "Iconcrash" iš Suomijos ir daugeliu Lietuvos grupių, tarp kurių privalu paminėti nesenstančius ir gyvenimo negandoms nepasiduodančius "Ir visa tai, kas yra gražu, yra gražu".

Savaitės viduryje koncertuos du talentingi genialių muzikantų sūnūs. Antradienį "Forum Palace" klube "Galaxy" gros bliuzmenas Johnas Lee Hookeris jaunesnysis. Ketvirtadienį Kongresų rūmuose "Kaunas Jazz" programoje galėsime išgirsti Ornette'o Colemano ir Keitho Jarretto grupių saksofonininko Dewey Redmano sūnaus, "Jaunų liūtų" kartos tenorinio saksofonininko Joshua Redmano grupę "Elastic Band".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją