Šių metų išskirtinumas – kad vis daugiau „Positivus“ lankytojų yra ne tik iš Baltijos, bet ir iš tolesnių šalių. Organizatorių duomenimis, šiemet buvo parduota daug bilietų festivalininkams iš Jungtinės Karalystės, Italijos, Olandijos, taip pat Skandinavijos šalių.

Bene didžiausio skaičiaus žiūrovų dėmesį gavo britų atlikėja Ellie Goulding – dar pernai pavasarį ji koncertavo nedidelėje Vilniaus koncertų vietoje „Lofte“, o šį šeštadienį Latvijoje ji dainavo dešimties tūkstančių žiūrovų miniai. Pirmoje pasirodymo pusėje supažindinusi publiką su naujomis dainomis, dainininkė pasirodymą užbaigė iš radijo pažįstamais hitais „Burn“ ir „I Need Your Love“.

Ją scenoje pakeitė pagrindinės festivalio žvaigždės – elektroninės muzikos legendos iš Vokietijos „Kraftwerk“.

Tai buvo turbūt pats neįprasčiausias koncertas visoje festivalio istorijoje. Dvi valandas trukusio pasirodymo metu „Kraftwerk“ nariai ramiai linkčiojo greta sintezatorių, o žiūrovų dėmesys buvo sukoncentruotas į trimates vaizdo projekcijas. Lankytojams buvo išdalinti 3D akiniai, per kuriuos jie matė vintažinius erdvinius vaizdus kultinėms „Kraftwerk“ kompozicijoms „The Robots“, „The Model“, „Autobahn“ ir kitoms.

Dar 70-aisiais debiutavęs, vienais elektroninės muzikos pionierių laikomas ketvertas – įtakingiausia grupė, kokia yra viešėjusi Salacgrivoje per aštuonerius festivalio metus.

Šeštadienio dieną tamsesnių spalvų festivaliui suteikė tik jauna britų grupė „Daughter“ ir viena geriausių dabartinių roko gitarisčių ir vokalisčių, taip pat britė Anna Calvi.

Festivalio akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:

Tą pačią dieną sėkmingą pasirodymą surengė ir festivalyje debiutavusi grupė iš Vilniaus „Garbanotas Bosistas“, pamažu auginanti žinomumą Baltijos šalyse. Grupė grojo nedėkingu laiku – trečią valandą dienos, kai daugelis festivalininkų dar tik ruošėsi vakaro koncertams ar maudėsi čia pat esančioje jūroje. Tačiau pagal neohipišką „Garbanoto Bosisto“ muziką publika šoko jau po pirmosios dainos, o įpusėjus pasirodymui palapinė, kurioje buvo įrengta scena, buvo pilna.

Paskutinė festivalio diena priklausė vaikinų grupėms – Mančesterio komandai „The 1975“, ir į Lietuvą, „Granatų“ festivalį po poros savaičių avyksiantiems „Bastille“ bei savo muziką iš naujo perkūrusiems, daug naujų kūrinių pristačiusiems britams „The Kooks“.

Čia pat laukinį debiutinį pasirodymą Latvijoje surengė ir šiemet sužibėjusi Danijos indie pop atlikėja MØ. Pasirodymo metu ji gulėjo ant scenos ir keliskart šoko į minią klausytojų pirmosiose eilėse. Po dieną nulijusio smarkaus lietaus ten jos laukė purvo vonia, tačiau tai energingai MØ muzikai buvo tik pliusas.

Vienu festivalio atradimų tapo ankstyvųjų „Pink Floyd“ estetiką į šias dienas perkelianti jauna britų psichodelinės muzikos grupė „Temples“. „Kai išvykstame koncertuoti iš Britanijos, mums atrodo, kad į koncertą ateis 10 žmonių. Matyti jūsų tiek yra neįtikėtina“, – miniai klausytojų dėkojo „Temples“ vokalistas. Šios grupės muzikai anksčiau susižavėjimą yra išreiškę kultinių britų roko grupių „Oasis“ ir „The Smiths“ nariai.

Šeštadienį ir sekmadienį festivalyje taip pat pasirodė grupės ir atlikėjai „And So I Watched You from Afar“, King Charles, Tricky, „Of Montreal“, Chet Faker, „NONONO“, „AlunaGeorge“ ir kiti. Penktadienį „Positivus“ scenose koncertavo „Elbow“, „Future Islands“, Laura Mvula, „You Me At Six“, „Phantogram“, „Junip“, „The Horrors“ ir kitos grupės ir atlikėjai.

„The Kooks“ palikus sceną į dangų iššovė fejerverkai. Palydėti masiniais plojimais iš visų festivalio erdvių, jie žymėjo aštuntojo „Positivus“ pabaigą.

Iš viso penkiose „Positivus“ scenose šiemet pasirodė per 100 atlikėjų. Tarp jų – keturi lietuviški vardai: grupių „Freaks on Floor“ ir „Garbanotas Bosistas“ bei elektroninės muzikos kūrėjų „Napo“ ir „Vaiper Despotin“.

Iki vasaros pabaigos šių metų „Positivus“ grupių pasirodymus galima pamatyti internetinės televizijos „Lattelecom TV“ tinklalapyje tv.lattelecom.lv.

Pirmadienį „Positivus“ organizatoriai pranešė, kad greitai bus galima įsigyti bilietus ir į kitų metų festivalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)