Tai tema, roko muzikos gerbėjų aptariama ne vieną dešimtmetį. „Genesis“ įrašai parduoti daugiau nei 150 milijonų egzempliorių tiražu – pagal šį rodiklį tai viena populiariausių grupių pasaulyje. 2007-aisiais grupės nemokamo koncerto Romoje klausėsi pusė milijono žiūrovų. Tačiau ar grupė dar kada nors išeis į sceną „klasikine“ sudėtimi, kurioje dainavo Peteris Gabrielis?

Dar neseniai atrodė, kad tai visiškai neįmanoma. Peterio Gabrielio vietą prie mikrofono užėmęs „Genesis“ būgnininkas Philas Collinsas po 2007-ųjų „Genesis“ pasaulinių gastrolių teigė, kad daugiau neketina pasinerti į aktyvią koncertinę veiklą. Savais projektais užsiėmė ir kiti „Genesis“ nariai, o Peteris Gabrielis jau kelis dešimtmečius mėgaujasi sėkminga soline karjera.

Tačiau neseniai šį klausimą netikėtai vėl atgaivino Philas Collinsas. Dainininkas ir būgnininkas, kuris yra koncertavęs ir Lietuvoje, Vokietijos leidiniui „Bild Am Sonntag“ prisipažino, kad neatmeta galimybės ateityje vėl koncertuoti – galbūt net su grupe „Genesis“.

„Viskas įmanoma. Pavyzdžiui, galėtume koncertuoti Australijoje ar Pietų Amerikoje. Su „Genesis“ dar nesame ten groję“, - sakė muzikantas.

Philo užuomina išjudino gandų malūną – ar įmanoma, kad į grupę bent vienoms gastrolėms sugrįžtų Peteris Gabrielis? Kai 2010-aisiais „Genesis“ buvo įšventinta į simbolinį Rokenrolo šlovės muziejų, dainininkas šioje ceremonijoje nedalyvavo. Beje, į šį muziejų jis bus priimtas šiais metais – už solinę muzikinę veiklą.

Žurnalas „Rolling Stone“ paklausė Peterio, ką jis mano apie sugrįžimą į „Genesis“, ir sulaukė kiek netikėto atsakymo.

„Tokia galimybė niekada nebuvo atmesta. Tačiau bandau įsivaizduoti laiką, kai tai būtų mano prioritetų sąrašo viršūnėje. Nieko tikslaus pasakyti negaliu.

Jei jau ryžtis tam, tai geriau daryti tada, kol dar nenumirei. Neseniai apie tai pagalvojau. Visi „Genesis“ nariai – gyvi ir sveiki. Kai žiūriu į kitas mūsų kartos grupes, neretai joms trūksta vieno ar dviejų narių. Tad iš tiesų pajunti, kaip tiksi laikrodis“, - sakė Peteris Gabrielis.

„Genesis“ atsikūrimas vis dėlto nėra artimiausių Peterio planų sąraše – dainininkas šiuo metu paniręs į kitus projektus.

Neseniai išleistas ambicingas dvigubas jo albumas „Scratch My Back... And I'll Scratch Yours“ buvo puikiai įvertintas klausytojų. Du albumo diskai – visiškai skirtingi. Pirmajame, kuris įrašytas dar prieš keletą metų, Peteris atlieka kitų muzikantų dainas – Davido Bowie, Paulo Simono, „Talking Heads“, Reginos Spektor, Neilo Youngo, „Bon Iver“, „Arcade Fire“ ir daugelio kitų.

Antrojoje plokštelėje dauguma minėtų atlikėjų „grąžino paslaugą“ Peteriui, įrašydami jo kūrinius. Albume skamba vienas paskutinių pernai mirusio roko atlikėjo Lou Reedo įrašų – šis dainininkas atliko pirmąjį solinį Peterio Gabrielio hitą „Solsbury Hill“.

Kovą bus pristatytas pernai Londono O2 arenoje surengto Peterio koncerto metu sukurtas filmas – jis nufilmuotas itin didele 4K raiška. Be to, dainininkas jau keletą metų ruošia naują savo albumą – tai bus pirmasis negirdėtų jo dainų rinkinys nuo 2002-ųjų albumo „Up“.

Vilniuje dainininkas surengs gastrolių „Back To Front“, kurias pradėjo 2012-aisiais, pasirodymą. Koncertuose skamba visi populiariausio Peterio Gabrielio albumo „So“ kūriniai ir didžiausi atlikėjo hitai.

„Man patinka šis turas, galvoju apie galimybę pridėti dar keletą koncertų. Sugalvojęs šias gastroles, nė nežinojau, kaip jausiuosi scenoje. Tačiau vėl groti su muzikantais, su kuriais prieš 25 metus pristatėme albumą „So“, yra labai smagu. Koncertą sudaro trys dalys – akustiniai numeriai, dainos su elektriniais instrumentais ir visas albumas „So“.

Šiais laikais koncertuoju su didelėmis pertraukomis, į gastroles išvykstu trims ar keturioms savaitėms, nes noriu kuo daugiau laiko praleisti su šeima“, - žurnalui „Rolling Stone“ sakė dainininkas, antrojoje santuokoje auginantis penkerių ir dvylikos metų sūnus.

Į sceną praėjusį rudenį Peteris sugrįžo, jau spėjęs jos pasiilgti – visus metus prieš tai skyrė kelionėms po pasaulį su žmona ir vaikais.

„Norėjau padaryti pertrauką, kai buvau penkiasdešimties. Tad pavėlavau tik trylika metų.

Buvome Ekvadore, Galapaguose, Meksikoje, Havajuose, Japonijoje, Tailande, Botsvanoje. Tai ilgiausios atostogos mano gyvenime. Svarbu atitrūkti nuo įpročių ir atsidurti neįprastose situacijose.

Be to, dabar turiu daugiau laiko pabūti su vaikais nei tada, kai pirmus sykius tapau tėvu. Nors tikriausiai vis tiek namie būdavau dažniau nei kiti muzikantai. Be to, kai darai solinę karjerą, gali mažiau taikytis prie kitų“, - pasakojo Peteris Gabrielis.

Po pertraukos vėl koncertuoti susiruošusį dainininką lydi pripažinimas. Savaitgalį vyko ne tik „Grammy“ ceremonija, bet ir JAV surengta NAMM – viena iš dviejų didžiausių pasaulyje muzikos technologijų mugių.

Joje teikiami apdovanojimai, skiriami už techninę muzikos įrašų ir koncertų pusę. Peterio Gabrielio gastrolės „Back To Front“ išrinktos geriausiai įgarsintu 2013-ųjų koncertų turu.

Pirmą kartą Lietuvoje koncertuosiantis Peteris Gabrielis – šešių „Grammy“, trijų „Brit Awards“, trylikos MTV apdovanojimų, „Polar“ ir „Ivor Novello“ prizų laimėtojas, laikomas vienu geriausių intelektualios populiariosios muzikos kūrėjų pasaulyje.

Peteris Gabrielis garsėja ne tik hitais „Sledgehammer“, „Don't Give Up“, „In Your Eyes“, „Red Rain“ (visi jie skambės Vilniuje), bet ir muzika kino filmams, tarp jų – Martino Scorcese juostai „Paskutinis Kristaus gundymas“.

Peterio Gabrielio koncerte Vilniuje skambėsianti daina „Mercy Street“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)