Gausiai susirinkusią publiką pasveikino muzikologas Darius Užkuraitis. „Šiandien laukia amerikietiško džiazo vakaras. Jungtinėse Valstijose džiazas ir gimė. Visada smagu pasiklausyti, kuo kvėpuoja džiazo šalis“, – kalbėjo jis.

Gyrė organizatorių svetingumą

Vakarą pradėjo daugkartinis „Grammy“ nominantas, saksofono virtuozas iš Puerto Riko Miguelis Zenonas. Pernai įtakingo džiazo muzikos žurnalo „Jazz Times“ kritikai ir skaitytojai šį muzikos kūrėją pripažino geriausiu metų alto saksofonininku. 2011 m. Puerto Riko muzikai dedikuotas jo albumas „Alma Adentro“ buvo pripažintas geriausiu džiazo įrašu „iTunes“ muzikos parduotuvės ir JAV radijo NPR.

Atidarymo koncerto akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Kartu su kontrabosistu Hansu Glawischnigu, pianistu Luisu Perdomo ir būgnininku Henry Cole muzikantas padovanojo Vilniui tradicinio ir modernaus džiazo sintezę.

„Mums didelė garbė būti pakviestiems į šį festivalį ir šįvakar groti tokioje nuostabioje salėje. Mes ką tik čia atvykome, bet organizatoriai mums jau parodė didelį svetingumą. Ačiū jiems. Ir ačiū jums už tai, kad atėjote pasiklausyti ir palaikyti gyvą muziką“, – festivalio rengėjams ir žiūrovams komplimentus nuo scenos sakė Miguelis Zenonas.

Žiūrovai palydėjo ovacijomis

Šiuo metu 68-erių Ernie Wattsas yra vienas autoritetingiausių saksofonininkų pasaulyje. 9-ajame dešimtmetyje už savo instrumentinius pasirodymus jis laimėjo du „Grammy“ apdovanojimus. Iš viso jis yra prisidėjęs prie daugiau nei 500 skirtingų muzikantų įrašų, tarp jų – tokių grupių ir atlikėjų kaip „The Rolling Stones“, Frank Zappa, Aretha Franklin. 1981-aisiais su „The Rolling Stones“ jis buvo ir pasauliniame koncertiniame ture. Muzikantas yra vertinamas kritikų už puikią techniką, energetiką gyvuose koncertuose ir, svarbiausia, gerą skonį.

Vilniuje galėjome išgirsti tiek solinę atlikėjo kūrybą, tiek klasikinius džiazo kūrinius. Viena iš kompozicijų buvo sukurta dar 1949 m. „Net ir tada žmonės grojo puikią džiazo muziką!“, – kompoziciją pristatė muzikantas.

Ernie Wattso kvarteto sudėtis – kontrabosistas Rudis Engelas, būgnininkas Heinrichas Köbberlingas ir pianistas Christofas Sängeris. Visi jie jau daug metų groja kartu, tačiau kiekvienas turi ir solinius džiazo projektus. Vilniuje jie grojo ypač energingai, laisvai improvizuodami ir bene nepriekaištingai jausdami vienas kitą. Pasirodymo pabaigoje publika plojo atsistojusi, o muzikantai padovanojo jiems dar vieną kūrinį.

Įžanginė festivalio diena baigėsi klube „Tamsta“, kur grojo Nedos Malūnavičiūtės ir saksofonininko Vytauto Labučio kvartetas.

Laukia dar 7 koncertai

„Vilnius Mama Jazz“ tęsis iki pat sekmadienio vakaro. Festivalis turėjo pasibaigti jau šeštadienį, tačiau dėl techninių priežasčių tą dieną Lietuvos rusų dramos teatre anonsuotas grupės „Volcan“ koncertas įvyks sekmadienį, Kongresų rūmuose. „Volcan“ įkūrėjas – taip pat „Grammy“ laimėtojas, kubiečių pianistas Gonzalo Rubalcabos.

Penktadienį Lietuvos rusų dramos teatre žiūrovų lauks Norvegijos muzikantų Arve Henrikseno, Stiano Westerhuso ir Jano Bango trio, o taip pat grupė iš JAV „Snarky Puppy“. Klube „Tamsta“ bus galima išgirsti Lietuvos džiazo grupes „Fun Clock“ ir „Soul Moustache“.

Šeštadienį „Tamstoje“ koncertuos dar du kvartetai iš Lietuvos – Arvydo Joffės džiazo kvartetas ir „The Proof Quartet“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)