Gerai dar pamenu tas dienas, kai autobusai rikiuodavosi prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos prieigų, o atvykėliai iš Lietuvos miestų ir miestelių smalsiai klausydavo dešimties valandų trukmės koncerto-maratono. Kompaktinės plokštelės, leidiniai, žurnalo „Muzikos barai“ kolekcijos praturtindavo renginio muzikinę panoramą ir pratęsdavo muzikos skambėjimą bei pažintį su geriausiais Lietuvos atlikėjais jau ir jų veiklą įamžinančiomis formomis. Šis muzikos maratonas įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausias koncertas, trukęs net dešimt valandų.

Šiais metais, kaip ir pernai, nebebuvo nei autobusų, nei parodų.

Tačiau muzika skambėjo.

Antrą kartą Lietuvos muzikų šventė surengta LRT didžiojoje studijoje. Ir turiu prisipažinti – man tai netgi labai patiko. Kita erdvė, kita trukmė, tačiau ir kiti privalumai. Tradiciška, kad į šį renginį susirenka perspektyviausi, talentingiausi ir iškiliausi muzikai iš visos Lietuvos.

LRT Kultūros kanalu transliuojama nemažai gerų koncertų iš įvairių Lietuvos salių. Tačiau „Didžiojo muzikų parado“ tiesioginis maratonas iš studijos praturtėjo vizualumu, kurį renginiui suteikė scenografija, apšvietimas bei kamerų judėjimo galimybės. Išlaikytas atlikėjų pasirodymų pobūdis – konceptuali programa, per 5 - 10 minučių įpareigojanti parodyti, kuo išsiskiri iš kolegų.

Televizijų programų tinklelyje reginys neįprastas. Jame nėra jau kiek įkyraus įvairaus pobūdžio geriausiųjų rinkimų, balsavimų, komentavimų ir beprasmio mirgėjimo ekrane. Tačiau su geriausiais susipažįstame: „Auksinis diskas“ – vienintelis apdovanojimas muzikams Lietuvoje, kurį „Didžiojo muzikų parado rengėjai“ – Lietuvos muzikų sąjunga ir UAB „BOD Group“ įsteigė dar 2000-aisiais, sėkmingai pasiekė ir LRT studiją. Išskirtinumo renginiui suteikia ir visų atlikėjų sutartinai į televizijos studiją perkeltas akademinės scenos etiketo suvokimas. Pirmiausia tai – apranga.

Ypatingo patrauklumo renginiui suteikia ir koncertą paįvairinantys filmuoti siužetai, kuriuose naudojama turtinga televizijos archyvuose sukaupta medžiaga ir nūdienos aktualijų kadrai. Koncertą-maratoną „trumpina“ ir spontaniški pokalbiai studijoje su renginiui dėmesį parodžiusiais muzikais, politikais, ilgamečiais renginio bičiuliais-klausytojais.

Šių metų „Didžiojo muzikų parado“ šaukiniai skelbė išskirtinį dėmesį jauniesiems. Staigmenos ir jauni veidai mus pasitiko nuo pirmojo kadro: kaunietė Justė Jankauskaitė ir klaipėdietis Romandas Žiubrys debiutavo renginyje savotiškai įprasmindami ir atlikėjų geografiją šių metų „Parade“ – Klaipėda, Kaunas, Vilnius.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras, vadovaujamas maestro Martyno Staškaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mišrus choras (vadovai Dainius Puišys, Jurijus Kalcas, Gintautas Venislovas) kartu su solistais Judita Butkyte ir Mindaugu Rojumi iš Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro, klaipėdiete Olga Žorova, vilniete Aiste Pilibavičiūte, Kauno valstybinio muzikinio teatro solistu, penktojo tarptautinio Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo Grand Prix laureatu Mindaugu Zimkumi bei Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro soliste Sandra Janušaite, dalyvaujant Lietuvos kultūros ir meno premijos laureatui Vytautui Juozapaičiui, parengė programą, skirtą Giusepės Verdi 200-osioms gimimo metinėms, suteikusią ypatingo iškilumo šių metų šventei.

Šių metų „Auksinio disko 2013“ laureatais paskelbti skrabalininkas Regimantas Šilinskas, į šventę atvykęs su instrumentine grupe (Algis Kilis, Domas Grumbinas, Arnoldas Jankūnas ir Edmundas Federavičius), Arkadijus Gotesmanas (mušamieji), pasirodęs su LMTA bigbendu, vadovaujamu Dmitrijaus Golovanovo, kamerinės muzikos ansamblis „Musica Humana“, vadovaujamas prof. Algirdo Vizgirdos ir tarptautinę karjerą Vokietijoje pradedanti solistė Sandra Janušaitė.

Pačios jauniausios renginio dalyvės – nepaprastą mergiškai jaunatvišką nuotaiką sukūrusios Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ merginos (vadovė Jolita Vaitkevičienė). Joms talkino pianistė Eglė Kasteckaitė ir saksofonininkas Kęstutis Kuncė. „Liepaičių“ atliekama Gedimino Kalino aranžuota lietuvių liaudies daina „Lek gervė“ galėtų tapti reprezentaciniu Lietuvos įvaizdžio kūriniu. O antroji daina – Davido AzUrzos „Habanera“ – stilingai buvo atlikta dainavimą paįvairinant judesiais. Šaunuolės merginos!

Georgo Friedricho Händelio fragmentus iš operos „Julius Cezaris Egipte“ atliko dar labai jaunas kolektyvas – Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras, vadovaujamas Roberto Bliškevičiaus ir solistai Jonas Sakalauskas, Nora Petročenko, Viktoras Gerasimovas ir Diana Tiškovaitė. Komplimentų visi atlikėjai verti ir už ryžtą nerti į baroko muzikos gelmes, ir už atlikimą.

Dar vieną efektingą baroko pasažą stilingai pateikė Kauno valstybinio muzikinio teatro artistai, atlikę fragmentą iš kompozicijos „Galantiškasis Kazanovos barokas“. Andrea Falconieri, Henry Purcello, Georgo Friedricho Händelio, Francesco Landini ir Claudio Monteverdi kūriniai, pasak kompozicijos idėjos autoriaus prof. Vladimiro Prudnikovo, iliustravo Kazanovos klajones po Angliją, Prancūziją, Vokietiją ir Italiją. Prašmatniais stilingais kostiumais ir pudruotais perukais pasidabinę, dainavo solistai Kristina Siurbytė, Tadas Girininkas, Živilė Lamauskienė, Jonas Lamauskas, Rūta Zaikauskaitė, Raminta Vaicekauskaitė ir Raimondas Baranauskas, o jiems pritarė Kauno valstybinio muzikinio teatro simfoninio orkestro instrumentinė grupė. Dirigavo Jonas Janulevičius.

Lietuvos muzikų sąjunga ypatingą dėmesį skiria tam, kad įvairių kartų menininkai, susibūrę draugėn užmegztų ir plėtotų konstruktyvų dialogą. Tarp neseniai bendruomenę papildžiusių muzikų ir duetas „Toghether“ – smuikininkė Agnė Doveikaitė-Rubinė ir kontrabosistas Danielis Rubinas. Nestandartinis duetas nepaprastai žaviai, jautriai ir emocionaliai atliko Giule Massenet Meditaciją iš operos „Thaïs“.

„Auksinio disko“ teikimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos bei „Auksinio disko 2003” laureatas prof. Vytautas Juozapaitis, „Auksinio disko 2007” laureatas LMTA Senato pirmininkas prof. hab. dr. Leonidas Melnikas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos bei „Auksinio disko 2008” laureatas prof. Vladimiras Prudnikovas, BOD Group atstovas Ričardas Sartatavičius, portalo DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė – Budrienė ir LMS prezidentė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Didžiausia intriga – Publikos simpatijų prizo laimėtojai. Visi su džiaugsmu sutiko žinią, kurią paskelbė Publikos simpatijų rinkimus organizavusio portalo DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė – Budrienė: tai VDU kamerinis orkestras, vadovaujamas Roberto Bliškevičiaus!

Džiaugsmingi sveikinimai Sandrai Janušaitei, Regimantui Šilinskui, Arkadijui Gotesmanui ir kamerinės muzikos ansambliui „Musica Humana, vadovaujamam Algirdo Vizgirdos, publikos aplodismentai ir finalinis Giuseppe Verdi muzikos akordas.

Nuostabus Sandros Janušaitės balsas ir nuoširdi interpretacija jaudino dar labiau, žinant, kad Lietuvoje ji jau tik viešnia. Rodrigo mirties sceną iš operos „Don Karlas“ atlikęs Vytautas Juozapaitis taip pat jaudino ne tik meniniu atlikimu, bet ir apgailestavimu, kad nebegirdime jo didžiojoje operos scenoje... O kiti jau aukščiau minėtieji solistai kiekvienas savaip džiugino ir teikė pasididžiavimo, kad šitiek puikių balsų turime ir Klaipėdoje, ir Kaune, ir Vilniuje. „Falstafo“ finale sužėrėjo jauniausieji, dar studijuojantys LMTA. Vergų choras iš operos „Nabukas“ ir nepakeičiamoji „Užstalės daina“ iš „Traviatos“ gražiai užbaigė XVII Lietuvos muzikų šventę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)