„Turėjome idėją Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose surengti roko muzikos projektą, tačiau priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai į tai pažiūrėjo itin neigiamai. Pasak jų, Vilniaus koncertų ir sporto rūmų eksploatacija dėl nustatytų gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų bei teisėtų valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnų nurodymų nevykdymo, uždrausta dar 2009 metų pavasarį, o per pastaruosius 4 metus, kol rūmai stovi tušti ir faktiškai griūva, padėtis ne tik, kad nepagerėjo, bet ir pablogėjo,“ – sako koncertų organizavimo agentūros „Seven Live“ direktorius Juras Vėželis.

Pasak jo, renginio Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose idėjos teko atsisakyti. „Pasak specialistų, renginys šioje erdvėje keltų didžiulį pavojų žiūrovams, o įgyvendinti priešgaisrinės apsaugos reikalavimus renginiui Sporto rūmuose yra neįmanoma – gaisrininkai bet kokiu atveju privalėtų nutraukti koncertą jam net neprasidėjus“, - sako J. Vėželis.

Sporto rūmai atgimsta renginiui VCO ROCK

VCO (Vilnius City Opera) kolektyvas, dar žinomas bohemiečių vardu, artėja prie tikslo legendiniuose Vilniaus sporto rūmuose vienam vakarui pristatyti roko ir operos perfomansą VCO ROCK. Iki šiol merdėjančias sporto rūmų erdves bendradarbiaujant su įvairiomis miesto saugos tarnybomis ir pareigūnais renginiui parengs savanoriai ir VCO remiančios įmonės.

“Mūsų pagrindinė misija organizuojant VCO ROCK renginį Vilniaus Sporto Rūmuose visų pirma yra užtikrinti visų žiūrovų ir dalyvių saugumą, sukurti tokias prevencijos ir apsaugos priemones, kurios užkirstų kelią bet kokiai problemai iškilti, remiantis rimčiausių miesto priešgaisrinės apsaugos tarnybų ekspertų nuomonėmis ir patarimais. Mūsų prioritetas yra, kad žmonėms būtų saugu ir šilta, ir tuo rūpinamės jau keletą mėnesių nuo pat renginio planavimo iki jo įgyvendinimo. Išskirtinės praktikos gyvuoja tada, kai yra skiriamas išskirtinis dėmesys saugumui užtikrinti”, – patirtimi dalinasi VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė.

Tokiu pat būdu bohemiečiai prieš keletą metų elektroninės operos fantazijos projektui XYZ buvo prikėlę buvusį “Lietuvos” kino teatrą Vilniuje. Tuomet tvarkant avarinės būklės pastatą bohemiečiai bendradarbiavo su Vilniaus miesto priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu ir įvairių tarnybų specialistais, patys šveitė langus ir grindis, jiems talkino šimtai savanorių. Tvarkant avarinės būklės “Lietuvos” kino teatrą, buvo išvežta per 20 tonų statybinio laužo, tvirtintos pastato konstrukcijos, nušveista šimtai kvadratinių metrų langų ir sienų, specialiai įgyvendintos išskirtinės priešgaisrinės apsaugos priemonės, specialiai pritaikytos tokiam renginiui.

„Lietuvos“ kino teatras prieš sutvarkymą
„Lietuvos“ kino teatras
Sutvarkytas „Lietuvos“ kino teatras
„Lietuvos“ kino teatras

“VCO ROCK yra dar viena idėja, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo neįgyvendinama, todėl nenuostabu, kad vienas renginių organizatorius viešai platina pareiškimus esą Sporto rūmuose nieko nevyks. Tokie projektai reikalauja labai didelio darbo ir sudėtingo pasiruošimo, daugelio organizacijų patarimų ir pagalbos, tačiau aš labai tikiu, kad mes privalome suteikti žiūrovui galimybę ir alternatyviai kultūrai, neapsiribodami tik didelėmis arenomis. Vilniaus miestas, deja, neturi daug vietų, kur gali vykti svarbūs nekomerciniai kultūros renginiai, todėl vienam vakarui atgaivinti tai, kas turi ypatingą aurą - labai svarbu. Operos ir roko sintezė VCO ROCK nėra pramoginis projektas – jis, kaip ir prieš tai rodyta elektroninė operos fantazija XYZ turi labai didelę edukacinę vertę.” - sako VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė.

Sporto rūmų salę, kurioje jau lapkričio 10 d, vyks VCO ROCK, nuodugniai įvertino statybų inžinerijos ekspertai. Pagal jų sudarytą ir su priešgaisrinės saugos tarnybomis derinamą planą bus vykdomi Vilniaus sporto rūmų saugumo užtikrinimo ir pritaikymo renginiui darbai, renginio metu bus įdiegta daugelis apsaugos priemonių, kartu su VCO kolektyvu dirbs dešimtys apmokytų savanorių ir specialistų. Bus pritaikoma ir Kauno Sporto Halės renginių organizavimo patirtis, kuri buvo sukurta Kauno Sporto halei glaudžiai bendradarbiaujant su Kauno priešgaisrinėmis tarnybomis. Pasak Dalios Ibelhauptaitės, šiame pastate užtikrinti saugumą ir higienininius reiklavimus, įjungti šildymą yra kiek paprasčiau nei buvusiame “Lietuvos” kino teatre.

“Sporto rūmus pasirinkome neatsitiktinai - šis koncertas bus priminimas visiems, kokia maištinga savo prigimtimi buvo roko muzika Lietuvoje, peraugusi į audringą Nepriklausomybės laisvės jausmą. Per Lietuvą ėję roko maršai suvienijo visus bendrystei, kurią šiuolaikinėje visuomenėje labai sunku atkartoti. Rokas yra mūsų istorijos dalis, Vilniaus Sporto rūmai jau tapę legenda, todėl labai gera, kad tiek daug žmonių mus palaiko ir deda dideles pastangas, kad nors vienam vakarui prisimintume ir jaunimui galėtume parodyti, kad opera yra karšta ir maištinga kaip rokas!”, - sako D. Ibelhauptaitė. Ji tikisi, kad VCO ROCK daugeliui klausytojų taps raktu, atrakinančiu duris į klasikinės muzikos pasaulį.

VCO ROCK scenoje lapkričio 10d. dainuos Asmik Grigorian, Laimonas Pautienius, Ausrinė Stundytė, Vaidas Vyšniauskas, grįžtantys į šį projektą iš svarbių pasirodymų vedančiuose Europos operos teatruose, o taip pat ir iškilūs Lietuvos operos solistai – Joana Gedmintaitė, Tadas Girininkas ir kt. Projekto muzikos vadovas – žymiausias Lietuvos gitaros meistras Tomas Varnagiris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)