Jos muzika žavisi pasaulio galingieji. 1986-aisiais po Suzanne pasirodymo prestižinėje Londono salėje „Royal Albert Hall“ su ja susitiko britų princas Charlesas ir princesė Diana. Suzanne taip pat yra koncertavusi Portugalijos, Čekijos ir Lenkijos prezidentams, Ispanijos karaliui ir karalienei, pietavusi su ir Lietuvoje praėjusią savaitę viešėjusiu Danijos princu Frederiku.

Ji – pirmoji moteris, užkariavusi „Glastonbury“ festivalį. 2011-aisiais BBC laidų vedėja Jo Whiley apsikvailino prieš visą muzikos pasaulį. Faktas, kad pagrindinė vakaro žvaigždė didžiausioje „Glastonbury“ festivalio scenoje tąkart buvo Beyonce, radijo žvaigždei aptemdė protą – ji eteryje paskelbė, kad tai – pirmoji moteris, nusipelniusi tokios garbės. Jau po kelių minučių socialiniuose tinkluose, o po poros valandų – ir žinių laidose buvo išaiškinta tiesa. Pirmoji moteris, kuriai patikėtas pagrindinis svarbiausio Didžiosios Britanijos muzikos festivalio pasirodymas, dar 1989-aisiais buvo Suzanne Vega. Tiesa, tą istorinę akimirką dainininkei sugadino anoniminiai grasinimai mirtimi, kurių sulaukė jos grupė. Į sceną Suzanne ėjo, vilkėdama neperšaunamą liemenę.

Kartu su ja Vilniuje koncertuos įžymus gitaristas. Airis Gerry Leonardas, su kuriuo Suzanne bendradarbiauja daugiau nei dešimtmetį, yra muzikavęs su daugybe muzikos žvaigždžių – nuo Avril Lavigne ir Cyndi Lauper iki Chriso Botti, Rufuso Wainwrighto ir Laurie Anderson. Roko gerbėjai jį puikiai žino kaip legendinio Davido Bowie bendražygį – Gerry dalyvavo įrašant tris pastaruosius jo albumus „Reality“, „Heathen“ ir „The Next Day“ ir grojo šio artisto pasaulinėse gastrolėse. Gerry – ir būsimojo Suzanne albumo, kuris bus išleistas 2014-aisiais, prodiuseris.

Ji domina kultinius kino filmų kūrėjus. Quentino Tarantino juostoje “Bulvarinis skaitalas” Johno Travoltos personažo vardas – Vinsentas Vega. Filmo veikėjas žiūrovams paaiškina, jog tokią pavardę nešioja todėl, kad jo pusseserė – Suzanne Vega. Timo Robbinso filme „Mirtininkas eina“ skamba Suzanne daina „Woman On The Tier (I'll See You Through)“. Dainininkės talentas žavi ir garsųjį režisierių Davidą Lynchą – jos atliekama daina „The Man Who Plays God“ skambėjo jo kartu su projekto „Sparklehorse“ lyderiu Marku Linkousu ir prodiuseriu Danger Mouse išleistame albume „Dark Night Of The Soul“.

Ji – reperio Kanye Westo gerbėja. Šio atlikėjo įrašų Suzanne iš savo „iPhone“ klausosi prieš koncertus – kad susikurtų tinkamą nuotaiką pasirodymams. Kiti artistai, kurių dainos skamba šiame atlikėjos grojaraštyje? Adele, „Foo Fighters“ ir Seanas Paulas. Viena mėgstamiausių Suzanne dainų yra Kanye Westo „Welcome To Heartbreak“ - jos fragmentus, prisipažįsta dainininkė, ji norėtų panaudoti savo dainos įrašui.

Jos populiariausią dainą įkvėpusi užeiga vis dar veikia. Kūrinį „Tom's Diner“, kuris tikrai skambės ir koncerte Vilniuje, Suzanne parašė Niujorko užkandinėje „Tom's Restaurant“, kuri iki šiol populiari tarp netoliese esančio Kolumbijos universiteto studentų. Dainą apie tai, kaip sėdi užkandinėje ir stebi pro šalį lekiantį gyvenimą, Suzanne Vega parašė dar 1982-aisiais, tačiau ji išpopuliarėjo tik po penkerių metų, kai buvo išleista atlikėjos albume „Solitude Standing“. „Tom's Restaurant“ pramogų pasaulyje garsino ir populiarus TV šou „Seinfeldas“ - jo filmavimams buvo naudojama užkandinės išorė. Beje, šioje užkandinėje skirtingais gyvenimo laikotarpiais pietauti mėgo du 2008-ųjų JAV prezidento rinkimų varžovai – Barackas Obama (kai pats mokėsi universitete) ir Johnas McCainas (kai atvykdavo lankyti studijuojančios dukters).

Jei ne jos balsas, MP3 įrašai galbūt skambėtų kitaip. Būtent Suzanne Vegos dainos „Tom's Diner“ įrašą savo išradimui tobulinti naudojo MP3 formato kūrėjas Karlheinzas Brandenburgas. „Tai buvo iššūkis. Žinojau, kad tokį šiltą balsą suspausti į kompiuterio bylą beveik neįmanoma“, - yra sakęs daugybę valandų šiai užduočiai paskyręs vokiečių inžinierius. Ši istorija Suzanne pelnė simbolinį „MP3 motinos” titulą.

Jos dukters vardu pavadintas muzikos albumas. Tai padarė žinoma JAV alternatyvios muzikos grupė „Soul Coughing“, kurios 1994-ųjų diskas vadinasi „Ruby Vroom“. Su savo pirmuoju vyru, muzikos prodiuseriu Mitchellu Froomu, Suzanne 1994-aisiais susilaukė dukters Ruby Froom. Mergaitei tebuvo mėnuo, kai gerai jos tėvą pažįstantys grupės muzikantai paprašė leidimo pavadinti savo albumą jos vardu. Suzanne sutiko, tačiau paprašė, kad raidė „F“ pavadinime būtų pakeista į „V“.

Jos šeimos istorija – komplikuota. Suzanne tėvai išsiskyrė netrukus po jos gimimo – mergaitę užaugino mama ir patėvis, garsus Puerto Riko rašytojas Edas Vega. Suzanne gimė anksčiau, nei prognozavo medikai. Pirmąsias penkias gyvenimo savaites ji praleido ligoninės inkubatoriuje. Vienas skausmingiausių Suzanne gyvenimo epizodų – jos šešeriais metais jaunesnio brolio mirtis. Talentingas grafikos dizaineris, bendradarbiavęs su žinomomis muzikos grupėmis, per plauką nežuvo 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją – į darbą Pasaulio prekybos centre neatėjo, nes tą dieną susirgo. Po poros mėnesių jis neteko darbo kultūros organizacijoje ir paniro į alkoholį – 2002-aisiais tai tapo jo mirties priežastimi. 2007-ųjų Suzanne albumas „Beauty & Crime” skirtas brolio atminimui.

Po pasirodymų ji neatsisako pasirašyti autografo. Dainininkės principas – visada skirti laiko gerbėjams. Po solinių koncertų ji beveik be išimčių stengiasi išeiti iš užkulisių ir pabendrauti su klausytojais – šios taisyklės dainininkė neketina sulaužyti ir Vilniuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją