Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) surinktais duomenimis, kūrinys "Pakeliui namo", kuriam muziką sukūrė M.Mikutavičius, o tekstą - M.Mikutavičius ir Andrius Borisevičius, pagal populiarumą užima 1-ąją vietą.

Antroje liko 2004-aisias "Eurovizijos" dainų konkurse Lietuvai atstovavusi daina "What's happened to your love?". Muziką šiam kūriniui sukūrė kipriečių kompozitorius Michalis Antoniou kartu su L.Adomaičiu, o tekstą - Paulius Docka.

Amberlife daina "In your eyes", su kuria klaipėdietis atlikėjas taip pat varžėsi dėl teisės vykti į "Euroviziją", dažniausiai skambėjusių lietuviškų dainų sąraše užima trečiąją vietą. Šios dainos autoriai - švedai Viljamas Batas ir Bobas Ljungrenas.

Ketvirtą vietą užima grupės "ŽAS" kūrinys "Mandarinai". Muziką šiai dainai sukūrė kompozitorius Raigardas Tautkus, žodžius - grupės narys Marius Berenis.

Į populiariausiųjų dainų sąrašą patenka ir grupės "Delfinai" kūrinys "Kai tu šalia", kuriam ir žodžius, ir muziką sukūrė grupės lyderis Stano (Stanislovas Stavickis). Ji užima 5-ąją vietą.

6-oji vieta atiteko atlikėjos Lukos kūriniui "Galvok, ką darai" - muzika R.Tautkaus, žodžiai Lukos (Lukrecijos Vaupšaitės).

LATGA-A kaupia duomenis ir apie Lietuvos dainininkų lietuviškai perdainuotus užsienio atlikėjų kūrinius.

"Leidimų naudoti lietuvišką tekstą užsienio kūriniui praėjusiais metais į mūsų agentūrą buvo kreiptasi nemažai, tačiau gauta tik 40 leidimų. Dar mažiau buvo atsakymų, jog lietuvišką tekstą užsieniečių muzikos kūriniui sukūrę autoriai gaus autorinį atlyginimą", - BNS sakė LATGA-A atstovė ryšiams su visuomene Erika Straigytė.

LATGA-A, iš Lietuvos autorių sulaukusi prašymo užsienio kūriniui pritaikyti lietuvišką tekstą, kreipiasi į originalių kūrinių leidėjus. Pasak E.Straigytės, kartais naudoti kūrinį leidėjai leidžia, tačiau pageidauja patys gauti visą autorinį atlyginimą už to kūrinio panaudojimą.

Praėjusiais metais iš 40 suteiktų leidimų pritaikyti lietuviškus tekstus užsienietiškiems muzikos kūriniams, tik 18 atvejų Lietuvos autoriams buvo leista mokėti ir dalį autorinio atlyginimo.

Dažniausiai užsienio kūriniai, kuriems buvo parašytas lietuviškas tekstas ir kuriuos atliko Lietuvos dainininkai, pernai skambėjo per radijo stotį "Lietus" - 117 tokių dainų nuskambėjo 6 tūkst. kartų.

LATGA-A 2004 metais už autorinių kūrinių panaudojimą surinko apie 9,8 mln. litų. Didžiausia dalis lėšų - 7,226 mln. litų - surinkta už muzikos kūrinių panaudojimą.

Lietuvos ir užsienio autoriams už praėjusius metus jau išmokėta apie 5,5 mln.litų autorinio atlyginimo, dar 1,8 mln. litų ketinama išmokėti pirmąjį šių metų pusmetį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją