Viena tituluočiausių ir produktyviausių repo grupių pasaulyje

„Kasta“ nariai Vladi, Shim, Hamil, Zmei ir DJ Hobot į Lietuvą grįš dar kartą įrodę, kad yra vieni geriausių repo ir hip-hopo muzikos pasaulyje. Birželį išdalintuose svarbiausiuose Rusijos muzikos apdovanojimuose „Muz-TV 2013“, kolektyvas antrą kartą istorijoje buvo paskelbtas „Geriausiu hip-hopo projektu“. „Nepaisant to, kad žodis „projektas“ ne visai tinka mums, už pergalę „Muz-TV“ apdovanojimuose dėkojame savo žmonėms už pagalbą. Ačiū už tiek daug metų, kuriuos esame kartu“, – per savo atstovus gerbėjams dėkojo grupės nariai, patys negalėję dalyvauti ceremonijoje. Oficialioje savo „Twitter“ paskyroje, reperiai pasidalino naujienomis, kad jau kuria naujas dainas, kurias netrukus bus galima išgirsti ir koncertuose.

Scenoje daugiau nei 15 metų

Neabejotinai tituluočiausias ir produktyviausias Rusijos repo ir hip-hopo muzikos kolektyvas „Kasta“, kuris „Teatro arenos“ pamatus sudrebins jau lapkričio 14 d. , susikūrė Rusijos pietuose, Rostove prie Dono. Per daugiau nei 15 metų grupė yra išleidusi aštuonis studijinius albumus, sukūrusi muzikos takelius keliems kino filmams ir kompiuteriniams žaidimams, nufilmavusi daugybę vaizdo klipų ir laimėjusi visus svarbiausius muzikos apdovanojimų. Visi keturi pagrindiniai grupės reperiai Vladi, Shim, Hamil ir Zmei yra gerai žinomi ne tik kaip „Kasta“ nariai, bet ir kaip solo atlikėjai, įvairių projektų dalyviai.

„Kasta“ muzikinio sindikato branduolio pagrindine dalimi esantis Vladi užaugo intelektualų šeimoje – jo motina yra profesorė, o tėvas – verslininkas. „Iki 13 metų buvau eilinis rostovietis, mokiausi matematikos klasėje, šokau čečiotką, klausiausi „The Beatles“ muzikos ir grojau gitara“, – senus laikus prisimena Vladi, vėliau susižavėjęs hip-hopu ir repu. Būtent jis subūrė kelis draugus ir 1999 m. savo bute įrengtoje studijoje įrašė pirmąjį albumą „Trechmernyje rifmi“ (liet. k.: „Trijų dimensijų rimai“). Įrašas susilaukė didžiulės sėkmė ir dar tais pačiais metais grupė laimėjo pagrindinį „Grand Prix“ muzikos festivalyje „Rap Music ‘99“. Iki šio albumo įrašų reperių grupės, kuri pradžioje vadinosi „Jungtinė kasta“, sudėtyje spėjo pasikeisti per 20 narių.

Nusistovėjus pagrindinei sudėčiai, tikru lūžiu kolektyvo istorijoje tapo 2002 m., kada pasirodė albumas „Gromche vody, vyshe travy“ (liet.k.: „Garsiau už vandenį, aukščiau už žolę“), iš kurio dideliais hitais tapo net keletas kūrinių. Dar po dviejų metų grupė triumfavo muzikos kanalo „MTV Russia“ apdovanojimuose, kur laimėjo „Best Rap/Hip-Hop Project“ kategorijoje. Nuo tada muzikinis sindikatas „Kasta“ be konkurencijos karaliauja repo ir hip-hopo scenose ne tik Rusijoje, bet ir visoje Rytų Europoje.

Įtakojo ir Lietuvos hip-hopą

„Kasta“ turėjo didžiulę įtaką Baltijos šalių hip-hopo muzikos raidai. Tai patvirtina ir patys garsiausi Lietuvos repo ir hip-hopo grandai – „G&G Sindikato“ nariai Svaras, Mamania ir Pushaz, „Despotin‘ Fam“ lyderis Vaiper ir repo duetas Dee&Kamy.

Pushaz, manantis, kad „Kasta“ turėjo didžiausią įtaką visam slaviškam repui, teigia:

„Jie turi keturis tekstų kūrėjus, kurių technika nenusileidžia, o kartais netgi lenkia daugelį amerikietiškų kolektyvų. Esu Rytų pakrantės hip-hopo gerbėjas, kuriame gilūs muzikos garsai ir prasminga lyrika vaidina svarbiausią rolę. Man patinka, kad „Kastos” kūryboje prabangūs automobiliai, pinigai ir moterys nėra aktualios temos“.

Svaras neslepia, kad būtent „Kastos“ kūrybos dėka jis vėl susidomėho rusišku repu. „Be abejonės, tai viena įdomiausių grupių šioje šalyje“, – tvirtina grupės „G&G Sindikatas“ frontmenas Svaras.

Jam antrina „Despotin‘ Fam“ grupės lyderis Vaiper, kurio nuomone, „Kasta“ yra ypatingo muzikos skambesio ir šviežio požiūrio repo grupė.

„Skambesys ir kitoks požiūris – būtent tai lėmė, kad Rostovo miesto alternatyvios muzikos kolektyvo muziką tyrinėju jau ilgą laiką. Man ypač įsimintini „Kasta“ idėjinio vado Vladi soliniai albumai, palikę neišdildomą įspūdį”, – sako Vaiper.

„Grupės „Kasta“ visi albumai yra labai skirtingi, tačiau tuo pačiu ir susiję, turintys bendrą liniją. Smagu, kad grupė lieka ištikima savo skambesiui, nepaisant to, jog Rusijoje šiuo metu populiari kiek kitokia hip-hopo subkultūros pakraipa”, – savo mintimis dalinasi tituluočiausias Lietuvos hip-hopo plokštelių meistras Mamania.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)