VISAS PASAULIS

Tautiška giesmė aplink pasaulį 2013“ (liepos 6 d., šeštadienis, 21 val., įvairios vietos)

Narystę Europos Sąjungoje pasitikusi kaip šviesiausia naujoji Europos šalis, šiemet Lietuva su Europa sveikinasi jau visai kitu – šeimininko – statusu, ir stoja už ES Tarybos vairo. Todėl šiemet kviečiami visur, visame pasaulyje, kur tik yra lietuvių, liepos 6 d., lygiai 21 val., giedoti Tautišką giesmę ir vienu balsu pasveikinkim Europą! Net iš atokiausių planetos kampelių atsklidę lietuvių balsai bus sujungti į bendrą – tautos – chorą, ir taip sukurta Tautiška giesmė, verta tikrosios to žodžio prasmės.

 VILNIUS

Kultūros naktis „Tebūnie naktis!“ (liepos 5 d. penktadienis, įvairios vietos)

Vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“, Vilniuje rengiamas jau nuo 2007 metų, šią vasarą įvyks naktį iš liepos 5 į 6 d. ir taps pagrindiniu Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai atidarymo kultūriniu renginiu. 165 projektai, daugiau nei 700 menininkų iš Lietuvos ir užsienio šalių ir visa tai tik per vieną naktį mieste.

24-asis tarptautinis bėgimas „Aplink Žaliuosius ežerus“ (liepos 6 d., šeštadienis, nuo 11 val., Startas - Žaliųjų ežerų paplūdimys)

Vienas seniausiai organizuojamų bėgimų Lietuvoje, jau 24-ąjį kartą visus bėgimo entuziastus sukvies prie Žaliųjų ežerų. Šis tradicinis bėgimas, skirtas Valstybės dienai bei 603-ioms Žalgirio mūšio metinėms paminėti vyks istoriškai Lietuvos valstybei svarbią dieną – Liepos 6-ąją.
 
Bėgikų laukia speciali 11,5 km ilgio trasa gražiausiomis Žaliųjų ežerų vietomis. Bėgimo „Aplink Žaliuosius ežerus“ dalyviai, kaip ir kiekvienais metais, bus suskirstyti į šešias amžiaus grupes – vyrai ir moterys iki 16 m., 16-30 m., 30-40 m., 40-50 m., 50-60 m., 60 m. ir vyresni.

Opera atsiveria Valdovų rūmuose (liepos 6 d., šeštadienis, 20:50 val., Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atidarymui Iškilmingas teatralizuotas koncertas Valdovų rūmų kieme. Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija Vilniuje – vieta, kur Lietuvoje gimė Baroko menų karalienė – opera. 1636 m. rugsėjo 4 d. čia Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislovo Vazos iniciatyva pastatyta opera „Elenos pagrobimas“ („Il ratto di Hellena“) – dešimtmečiu anksčiau negu Paryžiuje arba Londone.
 

Bardų vasaros festivalis. Liūdni slibinai (liepos 7 d., sekmadienis, 19 val. VU Botanikos sodas Kairėnuose)

Bardų vasaros festivalio koncertų ciklą tęs grupė Liūdni slibinai, penktus metus liūdnas lietuvio gyvenimo detales apdainuojantis, teatrališkai išradingas ir muzikaliai sąmoningas triasmenis darinys. Ši, anaiptol ne šventa, trejybė turi šventą tikslą – savo liūdnomis dainomis ir plikomis širdimis raginti kožną lietuvį atsisakyti lengvabūdiškumo ir gyvenimo džiaugsmo. Tekstus šiems chuliganiškiems aktoriams-muzikantams-šokėjams-komikams-dainininkams rašo tokie poetai kaip Henrikas Radauskas, Šarūnas Banevičius, Sigitas Parulskis, Kestutis Plankas, Juozas Erlickas ir daugybė kitų.
Liudni slibinai

KAUNAS

Valstybės dienos renginiai (liepos 5-7 d., įvairios vietos)

Valstybės dienos minėjimą kauniečiai pradėjo švęsti jau nuo trečiadienio ir šį savaitgalį Laikinojoje Lietuvos sotinėje vyks daugybė renginių. Tradiciškai vyks  Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ir nuleidimo ceremonija bei Varpų muzikos koncertas ir iškilminga gėlių padėjimo ceremonija Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Vakare visi bus pakviesti į Kauno pilį, kur vyks tradicinis renginys „Operetė Kauno pilyje„.

KLAIPĖDA

„Šermukšnis“ (Liepos 5-6 d., įvairios vietos)

Į Klaipėdą sugrįžta tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis". Per tris festivalio dienas klaipėdiečiai ir miesto svečiai pamatys 12 teatrinių projektų. Daugelis renginių – nemokami.
Tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ rengiamas kas dveji metai vasaros metu Klaipėdoje. Prasidėjęs kaip kamerinių spektaklių šventė, „Šermukšnis“ išaugo į prestižinį ne tik miesto, bet ir visos šalies renginį. Festivalis vyksta netradicinėse erdvėse. Jo metu pristatomi ne tik spektakliai, bet ir įvairios akcijos, karnavalinės eitynės, improvizacijos „čia ir dabar“ ar tiesiog spalvingas veiksmas su teatro prieskoniais. Lankytojai gali mėgautis teatro pasirodymų, improvizacijų įvairove ar net karnavalo karštine. Kartais festivalis virsta beprotiška fantazija su teatraliniais elementais.

ŠIAULIAI

Šiauliečius sekmadienio rytą žadins magiškųjų septynetų mankšta

Įsibėgėja magiškais skaičiais paženklinto 777-ojo Šiaulių miesto gimtadienio renginiai. Ankstyvą sekmadienio rytą, septinto mėnesio 7 dieną, 7 valandą, Saulės miestas mankštinsis kartu – visi gyventojai ir miesto svečiai kviečiami į bendrą rytinę mankštą skvere prie šiauliečių mėgiamo fontano „Saulės diskai“, esančio prieš savivaldybę. Simboliška, kad mankštą taip pat sudarys septyni elementai. Pasak instruktorės, mankšta bus tinkama įvairaus amžiaus ir fizinio pasirengimo žmonėms. Tai bus pažadinanti ir paruošianti gražiai naujai dienai mankšta, truks apie 20 minučių. Instruktorė siūlo ateiti šeimomis, su draugais – bus malonus sekmadienio rytas, ir net atsinešti fotoaparatą, nes bus tikrai gražių akimirkų.

Fontanas „Saulės diskai“ Šiauliuose

Folkloro konkursas-festivalis „Saulės žiedas“ (liepos 5-7 d., įvairios vietos)

Festivalis penktąjį kartą pakvies šiauliečius ir miesto svečius pasinerti į pasaulio kultūrų sūkurį ir iš arčiau susipažinti su Lietuvos ir užsienio šalių liaudies menu. Šiemet konkurse-festivalyje „Saulės žiedas“ dalyvaus per 600 dalyvių iš 9 užsienio šalių – Bulgarijos, Čekijos, Ispanijos, Lenkijos, Puerto Riko, Rumunijos, Serbijos, Turkijos, Moldovos – ir Lietuvos. Renginio programoje – šventinė eisena miesto pėsčiųjų bulvaru, skirtingose miesto erdvėse vykstantys koncertai, šokių pamokos, meno parodos, tautodailininkų mugės. Be tradicinių renginių, festivalyje rengiama „Saulės naktis“, kurios prieblandoje Šiauliai pražys įvairiaspalve renginių fiesta.

„Saugaus kelio parkas" (liepos 6-7 d., prie „Akropolio")

Šiauliuose savaitgalį įsikurs „Saugaus kelio parkas". Renginiuose dalyvaus kelių policijos pareigūnai, kurie bendraus su lankytojais, pasakos apie saugų eismą. Visi norintys galės apžiūrėti policijos automobilį, motociklą, pareigūnų naudojamą įrangą. Saugaus kelio parke veiks 5D kinas, kur penkiais pojūčiais bus galima saugiai pajusti, kas įvyksta eismo įvykio metu. Parko lankytojai galės patirti saugos diržų efektyvumą besiverčiančiame automobilyje, patikrinti savo reakciją specialiu šviesų įrenginiu, dalyvauti žaidimuose.

NAISIAI

„Naisių vasara 2013" (liepos 6-7 d., Naisiuose, Šiaulių raj.)

Jau tradicija tapęs festivalis „Naisių vasara 2013" šiemet  ketvirtą kartą suburs Lietuvos šeimas. Šiais metais ypatingas dėmesys bus skiriamas vaikams. Festivalyje bus įkurta vaikų kūrybos stovykla, kur vaikai susipažins, kurs, draugaus, žais, pramogaus, sportuosVyks klounų susirinkimas, klounų pasirodymai, klounai-specialistai mokys vaikučius klounų meno ir kiekvienas vaikutis, atvykęs į festivalį, gaus dovanėlę– šių metų festivalio simbolį – raudoną klouno nosytę!
Festivalis "Naisių vasara", DELFI skaitytojos Ilonos nuotr.

TRAKAI

„Galvės Jazz Fiesta. Jazz Organ Trio” (liepos 5 d., penktadienis, pradžia 19:30, Galvės ežeras)

Gyva džiazo žvaigždžių muzika „Galvės“ laive, įstabus kraštovaizdis, muzikinę kelionę užbaigiantis įspūdingas saulėlydis palieka neišdildomų įspūdžių. Džiazo Trio „Jazz Organ Trio“ sudaro: Kęstutis Vaiginis (saksofonas), Dmitrij Golovanov (klavišiniai), Jelle van Giel (Belgija, mušamieji). Išplaukimas - Karališkojo Sodo uoste (Karaimų g. 57) Trakuose.

KERNAVĖ

„Gyvosios archeologijos dienos Kernavėje" (liepos 6-7 d., pradžia – 11 val., Kernavės kultūrinis rezervatas)

Tarptautinis eksperimentinės archeologijos festivalis, skirtas Mindaugo karūnavimo - Valstybės dienai paminėti. Kasmet liepos mėnesio pradžioje festivalio metu didingą piliakalnių rimtį sudrumsčia atgijusi praeitis. Ant Pilies kalno ir Pajautos slėnyje vėl kaip kadaise skrieja taiklios lankininkų strėlės, triūsia daugybė nagingų amatininkų... Nepakartojamą atmosferą sustiprina senosios muzikos garsai ir gardžių valgių, ruoštų pagal viduramžių receptus, kvapai. Festivalis supažindina su atkurtais proistorės ir ankstyvųjų viduramžių amatais, protėvių gyvenimo būdu.

IGNALINA

S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą minėjimas (liepos 6 dieną, šeštadienį, nuo 11 val., Ignalinos aerodromas)

Minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-metį, Lietuvos kosmoso asociacija kviečia į pirmą kartą Lietuvoje organizuojamą Lietuvos CanSat, raketų ir bepiločių orlaivių konkursą. Ignalinos aerodrome palydovų CanSat ir bepiločių orlaivių startai - nuo 11 iki 16 val.

PALANGA

„Kultūros naktis prie Baltijos“ (liepos 6 d., šeštadienis, 21 val., prie Birutės kalno, Birutės parke)

Prasminga, kad Palangai tapus Lietuvos kultūros sostine, pirmoji opera atkeliauja į istorinę siužeto vietą. Operos atlikimui suburtos išties įspūdingos atlikėjų pajėgos – Kauno valstybinis choras, Kauno miesto simfoninis orkestras, solistai Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Audrius Rubežius (tenoras), Rafailas Karpis (tenoras), Arūnas Malikėnas (baritonas), Giedrius Žalys (baritonas), aktoriai Arnoldas Jalianiauskas, Sigitas Račkys, Ferdinadas Jakšys, Gediminas Storpirštis. Dirigentas – Modestas Pitrėnas, režisierė – aktorė Birutė Marcinkevičiūtė-Mar.

Liepos 6 dieną, Valstybės minėjimo proga, opera „Birutė“, prie Birutės kalno, Birutės parke. Simboliška. Didžiuokimės.

M. K. Čiurlionio festivalis (liepos 7 d., sekmadienis, Birutės kalno papėdė, Tiškevičių rūmų svetainė)

Palangos Tiškevičių rūmuose bei Birutės kalno papėdėje klausytojus džiugins pasaulyje pripažintų menininkų atliekama fortepijono muzika. Atidarymo koncerte gros du jauni pianistai, kuriuos drąsiai galima vadinti kylančiomis Lietuvos pianistų žvaigždėmis – Paulius Andersson ir Ignas Maknickas. Jiems koncerte talkins Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos orkestras bei Klaipėdos choras „Aukuras“. Šalia M. K. Čiurlionio ir F. Šopeno kūrinių skambės įspūdinga L. van Beethoven fantazija fortepijonui, chorui ir orkestrui. Šis kūrinys savo idėjomis bei muzikine medžiaga yra artimas L. van Beethoveno 9-ajai simfonijai, kurios finalo tema šiuo metu yra Europos Sąjungos himnas. Tai bus puikus ir prasmingas festivalio akcentas.

Festivalio metu išgirsime ir talentingus jaunus atlikėjus. Atidarymo dieną, liepos 7-ąją, Birutės kalno papėdėje numatomas naktinis jaunųjų pianistų maratonas. Kitų festivalio koncertų metu publikai bus pristatytos tik įsižiebę naujosios žvaigždutės iš Palangos bei aplinkinių miestų.

ŠVENČIONYS

Dainų ir šokių ansamblių šventė „Lietuva - mūsų namai" (liepos 6 d., pradžia – 19 val., Dai­nų slė­ny­je prie Bė­lio eže­ro)

Šven­čio­ny­se, Dai­nų slė­ny­je prie Bė­lio eže­ro, vyks Res­pub­li­ki­nė dai­nų ir šo­kių an­samb­lių šven­tė „Lie­tu­va – mū­sų na­mai“. Tea­tra­li­zuo­ta­me kon­cer­te – ke­lio­nė­je per Lie­tu­vą – vi­so­mis lie­tu­viš­ko­mis tar­mė­mis žiū­ro­vus svei­kins, tau­ti­niais kos­tiu­mais, dai­no­mis ir šo­kiais lie­tu­vių tau­ti­nės kul­tū­ros įvai­ro­vę at­skleis per 800 dai­ni­nin­kų, mu­zi­kan­tų ir šo­kė­jų.

JURBARKAS

Menų festivalis „Pilies aidas" (liepos 5-6 d., Panemunės pilis)

Panemunės pilyje penktą kartą rengiamas menų festivalis „Pilies aidas", kurio programoje numatytos parodos, kūrybinės dirbtuvės, koncertai. Festivalis prasidės nuo ankstyvo ryto iškilminga atidarymo ceremonija.

RAUDONDVARIS

„Kelionė per epochas“ (liepos 6 d., šeštadienis, Raudondvario dvaras)

Vytautas Didysis, Žygimantas Augustas, Barbora Radvilaitė, Mykolas Tiškevičius, Antanas Smetona - šiuos ir kitus istorinius personažus bus galima sutikti dvare. Renginyje bus daug istorinių mizanscenų: teatralizuota eisena, riterių turnyras, istorinių personažų pasirodymai, šaudymas iš patrankų, improvizuotas riterių kautynes surengs Lietuvos ir Varmijos Mozūrijos riterių klubai, veiks jaunojo ritero ir damos mokyklėlės vaikams.

KAZLŲ RŪDA

„Skamba vario dūdos“ (liepos 6 d., šeštadienis, 14 val., Kazlų Rūdos miesto parkas)

„Paežerių dvaro festivalis 2013“ šį savaitgalį kviečia į Kazlų Rūdą, kur vyks koncertas „Skamba vario dūdos“. Jame dalyvaus Vilniaus Brass kvintetas: Laurynas Lapė (trimitas), Aretas Baranauskas (trimitas), Arvydas Valatkevičius (valtorna), Marius Balčytis (trombonas), Sergijus Kirsenka (tūba). Programoje - klasikiniai ir džiazo kūriniai.

KRETINGA

Sieks rekordo „Tolimiausia Lietuvoje kelionė kojūkais“ (liepos 6 d., šeštadienį, 18.00 val. prie Andulių (Ėgliškių) piliakalnio)

Akcijos metu Kretingos kojūkininkai, nešdami Lietuvos trispalvę, pasiryžę nužingsniuoti 10 km atstumą ir pasiekti rekordą „Tolimiausia Lietuvoje kelionė kojūkais“. Įvykį fiksuos agentūros „Factum” atstovai – taip Kretingos kojūkininkai pažymės savo veiklos 10-metį. Rekordo sieks trys kojūkininkai, kurių pėdos bus pritvirtintos prie 1,20-1,40 metro aukščio kojūkų. Nueitas atstumas bus fiksuojamas nuo kojūkų užsidėjimo vietos iki jų nusiėmimo vietos.