Loftasfest‘13“: po ryto pas mamą, veiklos pilna diena

Antrus metus iš eilės vykstantis festivalis mieste „Loftas fest“skirtas ne tik muzikai, bet ir kultūrai. Šiandien festivalyje dalyvavę žmonės mėgavosi kino filmais, dalyvavo konferencijoje „What’s Next?“, žaidė futbolą ir stebėjo renginio erdvę iš viršaus.

Jau nuo antros valandos po pietų renginio lankytojai rinkosi klausyti pirmųjų konferencijos „What‘s Next?“ pranešėjų. Susirinkusiejiklausėsi Andreaso Schanzenbacho pranešimo apie urbanistinio menomadas, petpunk duetas dalijosi mintimis ir svajonėmis apie grafiniodizaino ateitį, o apie muzikos ateitį kalbėjo muzikantas JurgisDidžiulis ir tinklaraštininkė Daina Dubauskaitė. Modernioslietuviškos virtuvės vizija dalijosi maisto gaminimo meistrai „ČiopČiop“, o vėliau sekė kūrybinės dirbtuvės susijusios su maistogaminimo tema.

Jeireikėtų pasakyti, kuri „Lofto fest“ erdvė buvo geriausiaiišnaudota, būtinai paminėčiau nedidukę kino teatro „Pasaka“salę. Čia tiek vakar, tiek šiandien buvo rodomi kino teatrodarbuotojų komandos atrinkti pastarųjų metų filmai, bei ekstremalaus sporto dokumentika. Dažnas kinomanasšią erdvę, pilną sėdmaišių, išnaudojo miegui pritemdytasapšvietimas, patogios vietos atsisėsti ar prigulti ir faktas,kad beveik nesigirdi nuo scenų sklindančios muzikos viskas ko reikia pailsėti po bemiegės penktadienio nakties.

Bekonferencijos ir kino salės šventės dalyviams buvo siūlomos irkitos pramogos: futbolo aikštelė, galimybė pažaisti badmintonąar tinklinį, vienas mobiliojo ryšio operatorius padovanojo keltuvą, kuriuo užsikėlę žmonės galėjo apžvelgtivisą festivalio teritoriją ar pamėginti surasti pasimetusįdraugą.„One nuotykių parkas“ į festivalį atsivežė savoįrangą, kurios pagalba visi norintys galėjo „paskraidyti“ virš prie scenos susirinkusios minios galvų. Riedlenčių ir riedučiųmėgėjai galėjo pasivažinėti ant specialiai įrengtų rampų, onoro fotografuotis apimti jaunuoliai galėjo papozuoti prieš fotografų objektyvius.

Pinigus išleisti irgi buvo kur: galybė maistą ir gėrimusparduodančių palapinių, išgerti kavos ar arbatos kvietė žinomas kavinių tinklas, o kiti prekybininkai siūlė pirkti drabužius iraksesuarus. Pavargę ar tiesiog tinginiauti užsimanę dalyviaigalėjo ilsėtis ne tik kino teatro erdvėje, bet ir sėdmaišių irgultų pilnoje „Chill“ zonoje.

Loftas Fest 13“: antroji festivalio diena sulaukė dar daugiau dalyvių

Išsimiegoję ir papietavę mamų namuose festivalio dalyviai rinkosi antrajai išventės dienai. Šį vakarą ausis jau džiugino balsingoji Chinawoman, nuo 21 valandos sceną okupavo 15ąjį gimtadienį švenčianti grupė „Skamp“, po valandos scenoje - Jurgis Didžiulis su nauja programa, o likus valandai iki vidurnakčio pasirodė švedų hiphopo grupė „Superci“.

Balandžio 6ąją„Lofte“ viešėjusi kanadietė Chinawoman sugrįžo į Lietuvą tam, kad galėtų dar kartą pagroti mūsų tautiečiams. Nedidukė moteris susirinkusiuosius stebino giliu, žemu balsu ir lėtomis, dramatiškomis dainomis, kurios stipriai skiriasi nuo pašėlusiosmiesto festivalio nuotaikos. Atlikėja dainavo apie meilę, pasitikėjimą, bei moters gyvenimo peripetijas, hipnotizuodama savo unikaliais vokaliniais sugebėjimais ir priversdama suklusti net didžiausius vakarėlių liūtus.

15ąjį gimtadienį švenčianti grupė „Skamp“ scenoje atliko didžiausio pasisekimo sulaukusius hitus, tokius kaip „Summertime“, „You got style“, „Mūsų dienos kaip šventė“. Grupės nariai Viktoras Diawara, Erica Jennings ir Vilius Alesius šėlo scenoje taip dar labiau užvesdami minią. Pasirodymą stebėjusi studentė Eglė: „Jie visiškai „ištaškė“, labai džiaugiuosi, kad „Skamp“ šiandien groja“ ir nespėjusi atgauti kvapo nuo beprotiško šokinėjimo ir šokių nubėgo toliau linksmintis.

Jurgis Didžiulis festivalyje pristato savo asmeninį projektą „A=A“. Projekto idėja gimė maždaug prieš metus, jame telpa viskas, kas kituose projektuose nesutilpo. Mikrofonai, gitaros, sampleriai, sensoriai, kompiuteriai ir projekcijos visa tai - sudedamieji pasirodymo komponentai. Klausant vyro atliekamos muzikos nejučia pradeda trepsėti koja, o vėliau net nepajunti kaip įsilieji į šokančiųjų minią.

Vieni iš šiandien labiausiai laukiamų atlikėjų švedai„Superci“. Hiphopostiliaus muziką atliekanti kompanija savo kūryboje nevengia džiazo ir soulo elementų, o viena iš labiausiai vertinamų grupės savybių gilūs dainų tekstai ir šiaurietiškas prieskonis.

Be 5 festivalio scenų, kuriose visų trijų festivalio dienų metu pasirodys virš 40 atlikėjų iš užsienio ir Lietuvos, veikia ir kitos specialios pramogų, aktyvaus laisvalaikio ir menų erdvės.

Festivalio metu, ypač antrąją ir trečiąją festivalio dienas, lankytojams atvertos galimybės ne tik linksmintis pagal gerą muziką, bet ir pajudėti smarkiau.

„Vietoj apšilimo į festivalį siūlome atvykti dviračiu arba riedlente. Festivalio teritorija – vos 5 minutės nuo Senamiesčio važiuojant dviračiu“, – ragino festivalio organizatorius Viktoras Diavara. Mat festivalio teritorijoje yra įrengta ir speciali zona, skirta palikti dviratį. Taip pat sumontuota riedlenčių rampa, kurioje visi panorėję gali pasirodyti beigi įvertinti kitų sugebėjimus.

Antrąją festivalio dieną festivalio kieme vyko badmintono turnyras „Vilniaus Plunksna“, kurį inicijavo didžėjų kolektyvas „Disco Mafia“. Aktyvaus laisvalaikio nuotaiką pastiprino industrinėje miesto aplinkoje "sudygusi" žalia veja, kurioje buvo žaidžiamas futbolas, frisbis ir kiti vasaros žaidimai.

Loftas Fest 2013“ teritorijoje, kaip ir pernai, įkurtos kelios menų zonos. Taip pat šalia vyko įvairios dirbtuvės, kuriose lankytojai buvo kviečiami išbandyti savo kūrybiškumą, pavyzdžiui, drabužių dekoravimą.

Savo kūrinius menų zonoje eksponuoja jauni ir jau įvertinti menininkai: skulptorius Augustinas Kluoda, drabužius iš augalų kurianti Eglė Sakalaitė, grafikas Dominykas Gutauskas, tapytojas Povilas Ramanauskas bei kiti.

Festivalio metu vyksta net trijų parodų pristatymai. „Naujamiesčio revoliucijos“ nuotraukų parodoje pristatytos geriausios menų fabriko „Loftas“ veiklos akimirkos. Taip pat paganyti akis kvietė interaktyvi nuotraukų paroda, pristatyta ir mados istorijos ekspozicija.

Vieną festivalio kampą užėmė menininkai iš Vokietijos su žinomu urban art atstovu Andreasu Schanzenbachu priešakyje, kuris yra įkūręs žurnalą „Cromatics“, o vėliau ir kūrybinę agentūrą tokiu pačiu pavadinimu.

Šiemet visame pasaulyje žinomi vardai, tokie kaip MTV išgarsėjusi hip hopo pankė Kelis, Ibicos ir Berlyno diskotekų karalienė Miss Kittin, hipsterių numylėtas Toro Y Moi, legendiniai islandai „Mum“, dubstep muziką gyvai grojantys pasiutę britai „Modestep“ ir daugelis kitų šį festivalį į savo planus įtraukė tik dėl jo unikalumo.

„Dienomis gersim kavą ir dalinsimės žiniomis specialioje festivalio dienos programoje – kūrybinių industrijų konferencijoje „What’s Next?“, – papildomą festivalio programą pristatė V. Diavara.

Žinomi pranešėjai surengė pristatymus apie dizaino, muzikos, kino, fotografijos ir mados sričių tendencijas. Tarp pranešėjų - ir vienas žymiausių mados pasaulio blogerių The Facehunter, muzikantas Jurgis Didžiulis, režisieriaus Emilio Vėlyvio komanda.

Festivalyje veikia kino teatras „Pasaka“, įvairaus maisto kviečia ragauti skvere įsikūrusios populiariausios miesto virtuvės.

Festivalyje dalybauja amerikietė Kelis ir bendratautis Toro Y Moi, Miss Kittin, Modestep, "mum", Tale Of Us, Chinawoman, FM Belfast, The Petebox, Supersci, Big Beat Bronson, Redinho, "Trap Masters", C.A.R.T, Justin Roberston, Elvi/Dunian, "Palac", Bob James – Bass in Ya Face, "G&G Sindikatas", Golden Parazyth, Jurgis Didžiulis, Skamp, Manfredas, Fingalick, Martin Virgin, Proper Heat, The Sneekers, Dee & Kamy, Disco Mafia, Beissoul, Kick Punch Gang, Markas Palubenka ir daugelis kitų.

Tiesioginę festivalio transliaciją galite žiūrėti žemiau:

TRANSLIACIJŲ PROGRAMA:

ŠEŠTADIENIS, 06.01

19.00 CHINAWOMAN LIVE (CA) (@MAIN STAGE)
20.00 TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA IŠ UŽKULISIŲ IR REPORTAŽAI
21.00 SKAMP 15 METŲ (@MAIN STAGE)
22.00 TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA IŠ UŽKULISIŲIR REPORTAŽAI
22.30 Big Beat Bronson (UK) (@LOFTAS STAGE)
23.00 SUPERSCI LIVE (SE) (@MAIN STAGE)

SEKMADIENIS, 06.02

18.30 MUM LIVE (Islandija) (@MAIN STAGE)
19.30 TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA IŠ UŽKULISIŲIR REPORTAŽAI
20.30 FM Belfast LIVE (Islandija) (@MAIN STAGE)
21.30 THE PETEBOX LIVE (UK)
22.30 Kelis LIVE (USA)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)