Vilniuje šiais metais neregėtai daug muzikantų, kurie pirmą kartą dalyvavo Gatvės muzikos dienoje. Iš beveik pustrečio šimto užsiregistravusių dalyvių beveiki šimtui jų ši šventė buvo premjerinė.

Kaip visada, aplink Katedros aikštę su akordeonu sukosi vienas vyriausių folkloro atlikėjų. Timohi broliai nebe pirmą kartą džiugino energija ant Baltojo tilto. Prie "Brodvėjaus" grojo "Arbata", "Blues Makers", "Road Band", "Skyders", DDT projektas, Gedimino prospektu vėl žygiavo spalvingas Tarptautinis Tradicinis džiazo festivalis "Harlem", Tibeto skvere tradiciškai pasirodė Domantas Razauskas su grupe. Rotušės aikštėje ir Gedimino prospekte vyko flashmobas.

Kodėl A. Mamontovas ištikimas būgnų fiestai?

Finaliniai šventės akordai sostinėje tradiciškai skamba ant Gedimino 9 laiptų. Čia prie didžiulio perkusininkų pasirodymo, kaip visada, su būgneliu prisijungia ir Gatvės muzikos dienos iniciatorius Andrius Mamontovas. Kodėl su būgneliu? Juk atlikėjas puikiai valdo ir kitus muzikos instrumentus.

"Kai tarnavau tarybinėje armijoje, iš pradžių paklivau į artilerijos pulką, kur su kalašnikovo automatu ant peties naktimis saugodavau tankus. Bet po kelių mėnesių sugebėjau įsiprašyti į karinį orkestrą. Primelavau, kad esu būgininkas. Kadangi reikalas buvo tarp gyvybės ir mirties, būgnais groti išmokau labai greitai. Grojau iš natų, - DELFI pasakojo A. Mamontovas. - Pusantrų metų kiekvieną dieną kariniame orkestre grojau būgnais. Tas instrumentas man labai patinka. Ypatingai jis patinka tiems, kurie jį mėgsta daužyti. Kurie yra šalia - galbūt ne visada. bet tam, kas daužo, tai yra pats geriausias instrumentas. Juo labiau, kad turiu savo perkusijų kolekciją. Todėl pasiimu būgnelį ir išeinu į gatvę. Be to, su būgnais prisijungti prie ko nors būna lengviausiai. Net jei nežinai akordų, bet prie ritmo gali prisijungti."

Kauno dalyvių skaičius siekė šimtą. Išskirtinius pasirodymus Laisvės alėjoje surengė Kauno studentiškasis choras, Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai, pučiamųjų orkestras iš Danijos ir kt. Finalas, kaip ir Vilniuje - bendra visų dalyvių mušamųjų instrumentų improvizacija "Drum2gether".

Gatvės muzika - pasaulio miestuose

Gatvės muzikos dienos virusas sėkmingai išplito ir už Lietuvos ribų. Šiais metais su Lietuva per muziką vienijosi Gruzijos miestai Tbilisis ir Batumis, Kopenhaga, . Pirmą kartą Gatvės muzikos diena skambėjo Insburke - mieste vakarinėje Austrijoje, prie Ino upės, Alpių slėnyje.

Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos iniciatyva šimet pirmą kartą muzikavo ir Londonas. Pirmą kartą Gatvės muzikos dieną minėjo ir Konektikuto valstijos sostinė Hartfordas. Prie lietuvių rengiamos iniciatyvos norėjo prisijungti ir Olandijos muzikantai. Tačiau miesto valdžia išleido įstatymą, draudžiantį žmonėms groti gatvėse. Todėl Den Haag mieste planavo surengti protesto akciją.

Gatvės muzikos dienos akimirkos Vilniuje - DELFI galerijoje :

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)