2013.03.22, penktadienis

SPEKTAKLIAI

PREMJERA – „Lohengrinas” (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

Brabanto hercogas mirdamas palieka du vaikus - Elisą ir mažametį Gotfriedą. Pastarasis paslaptingai dingsta. Kurstomas žmonos Ortrudos, Brabanto sosto siekiantis Telramundas kaltina Elsą nužudžius brolį. Ši nesiteisina, tik pasakoja apie sapne matytą riterį, žadėjusį ją apginti. Jam ji pažada ranką ir karūną. „Lohengrinas „ - tai opera vokiečių kalba. Muzikinis vadovas ir dirigentas Robertas Šervenikas. Režisierius Andrejs Žagars (Latvija).

„Mėšlungis” (Užupio teatras, 19:30)

K. Sajos tragedijoje „Mėšlungis“ stiprus meilės motyvas. Tačiau tik kaip priemonė atskleisti ribotiems mūsų socialiniams santykiams, statiškiems moters ir vyro vaidmenims šeimoje. Režisierė R.Urbonavičiūtė apie „Mėšlungį“: Statyti „Mėšlungį“ pasirinkau ne atsitiktinai. K. Saja – lietuvių literatūros klasikas. Jo kūriniai yra atviri, jausmingi, turintys plačią potekstę, ir, svarbiausia, tebėra aktualūs šiandien. Tikros tiesos, kad ir kokios jos būtų skaudžios, nesikeičia. Jos kaip brydė eina iš kartos į kartą, primindamos mūsų silpnumą.“

„Sveiki, emigrantai!” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Squat, išvertus iš anglų kalbos, reiškia neteisėtą apsigyvenimą tuščiuose namuose. Šis reiškinys, manoma, atsirado Amerikoje, tačiau ir Paryžiuje dviem jauniems vargingiems žmonėms teko slapta prisiglausti po svetimu stogu. Kadangi jiedu - jaunuolis ir mergina, o būsto savininkės - dvi garbaus amžiaus damos, neišvengiamai įsiplieskia pasaulėžiūrų konfliktas, gimsta meilė, kyla nesusipratimai.

Spektaklio "Medžioklės scenos" repeticija
„Medžioklės scenos” (Lietuvos rusų dramos teatras , 18:30)

Veiksmas vyksta Reinėdo kaime 1948 metais. Per kaimo žmonių paveikslus ir jų tarpusavio santykius Sperras negailestingai atskleidžia pokario Vokietijos mentalitetą ir parodo, kad karo pabaiga iš esmės nepanaikino nacistinės pasaulėžiūros, įsišaknijusios žemiausiuose visuomenės sluoksniuose. Moralinis nuopuolis tapo daugelio šeimų gyvenimo norma. Religiniais įsitikinimais ir bendruomeninėmis vertybėmis pridengiami žemiausi žmonių instinktai, neapykanta, žiaurumas, keršto troškimas. Jo vedina kaimo bendruomenė pastūmėja neįgalų jaunuolį į savižudybę, o kitokios seksualinės orientacijos žmogų – į žmogžudystę...

„Paskutiniai mėnesiai” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 18:30)

Seniems žmonėms dažnai siūlome tylą kaip tariamą gyvenimo rojų. Bet jiems nereikia tylos, nereikia ramybės! Jie nori būti čia, su mumis. Toje tyloje, į kurią jie įstumiami, spurda gyvybė ir neleidžia nuo jos nusigręžti. Tada žmogus suvokia gyvybės kainą, pradeda tyloje girdėti garsus, tamsoje matyti šviesą... Žmogus – nesvarbu, jam 80 ar 90 metų – tarsi atgimsta, išgyvena įdomiausius virsmus, ima gyventi kitą gyvenimą, net įdomesnį nei iki šiol. Tai žmogiškosios jėgos, gyvybės stebuklas ir triumfas. Labai įdomu buvo su Regimantu Adomaičiu, su jo vaidinamu Tėvo personažu leistis į šią kelionę – ne, ne į senelių namus – gyvybės atradimo link. Rimas Tuminas

„Meilė Paryžiuje” (Comedy Club, 19:00)

Nuotaikinga komedija apie šeimyninių santykių painiavą. Ar, pragyvenęs su manimi dvidešimt metų, mano vyras vis dar mane myli? O ar žmona man ištikima? Ką mes vienas kitam galų gale jaučiame – meilę ar neapykantą? Paryžiaus meilės verpetuose važinėdamiesi autobusu sukasi aktoriai Ugnė Žirgulė ir Ridas Žirgulis. Personažus šiam duetui kurti padėjo dailininkė Lina Jonikė, o garsinę Paryžiaus atmosferą kūrė Giedrius Misiūnas.

„Primadonos” ("Domino" teatras, 19:00)

Amžina dilema, ką pasirinkti meilę ar pinigus? Tai vienas iš pagrindinių komedijos klausimų, kurį virtuoziškai scenoje spręs bene ryškiausi Lietuvos aktoriai: Eimutis Kvoščiauskas, Mantas Stonkus, Šarūnas Banevičius, Sakalas Uždavinys, Mindaugas Capas, Jovita Balčiūnaitė, Austėja Lukaitė, Jonas Braškys. Šios komedijos režisieriumi tapo puikiai Lietuvos žiūrovams pažįstamas režisierius Olegas Šapošnikovas. Būtent jo statyta komedija „Apie ką kalba vyrai?“ yra sulaukusi didžiulio žiūrovų įvertinimo. O.Šapošnikovas taip pat gerai pažįstamas ir kaip spektaklių „Nuodėmių miestas“ bei „Radijo ereliai“ režisierius.

„Hermeticum, arba trečias kelias iš dviejų galimų” (Ramūno Ateljė, 19:00)

Spektaklis pasakoja istoriją apie žmogų, kurio vienatvę sudrumsčia dvidešimties metų senumo įvykių aidai. Netikėtai į dabartį įsiveržę prisiminimai, nutraukia ramų atsiskyrėlio gyvenimą. Personažus ištinka TIESA, ji stumia juos į nuskaidrintą laimės nežinią ir pribloškia neviltimi, kurią lydi sąžinės priekaištai. Jie stengiasi susigrąžinti prarastą laiką, bet gyvenimo rato nebeįmanoma pasukti atgal. Patiriamų įvykių akivaizdoje vienatvė jau nebesaugo ir neberamina, dabar vienatvė drasko ir naikina.

„Slaptoji dviratininkų draugija” (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Pjesės centre vaizduojama šiuolaikinė šeima, kuriai nutinka labai dviprasmiškas, galima sakyti, neįprastas ir neįtikėtinas dalykas. Vieną dieną vienturtė trylikametė dukra prisipažįsta motinai besilaukianti vaikelio. Namuose – skandalas, tėvo ir motinos ginčas, ašaros, plūdimasis ir, žinoma, pagrindinis klausimas – kas yra vaiko tėvas? Tačiau, lyg to būtų maža, paaiškėja, kad 80-metį perkopusi senelė taip pat atsidūrė „ypatingoje padėtyje“, o kartu su ja net ketvirtą mėnesį skaičiuoja... diedukas. Netrukus paaiškėja, kad laukiasi ir motina, ir pats tėvas. Totalinis giminės nėštumas priverčia kreiptis ne juokais išsigandusią šeimynėlę į gydytojus ir išsiaiškinti šio nemalonaus įvykio priežastis bei galimas pasekmes.

KONCERTAI

„Bardai tarp žvaigždžių: „Žiauriai gražūs romansai" (Planetariumas, 19:00)

Vilniaus universiteto planetariume kovo 22 d. bus neeilinė, kadangi į šią magišką vietą sugrįžta rašytojas, poetas, režisierius, dainų autorius, bardas Vytautas V.Landsbergis su žmona bei kompozitoriumi Raimondu Rašpoliausku ir programa „Žiauriai gražūs romansai“. Visi, kas girdėjo, išėjo sužavėti paprastų melodijų, pribloškiančių tekstų ir atlikėjų nuoširdumo. Tie, kam neteko viso to regėti, kviečiami apsilankyti šiame koncerte.

„Rondo” koncertas (Pramogų salė „Vakaris“,19:00)

Gyvo garso koncerte grupės „Rondo“ atlikėjai koreguoja savo koncerto eigą pagal žiūrovų nuotaiką, gali realiam laike keisti dainos struktūrą. Būtent tai „Rondo“ naudoja savo koncertuose ir kiekvienas iš jų virsta spalvingu ir nuotaikingu renginiu, dažnai nepanašiu į praėjusį. Todėl žiūrovai vėl ir vėl ateina į „Rondo“ koncertus. Šiuo metu grupėje groja: Remigijus Venslova - klavišiniai, Sergejus Persijanovas - gitara, Robertas Mankus - mušamieji, Aleksandras Ivanauskas - boso gitara.

„Rebelheart” (Brodvėjus, 21:00)

Rebelheart – legendinė lietuvos sunkiojo roko grupė. Tikriausiai ne vienam yra tekę apie ją girdėti. Dvyliktus metus skaičiuojantys pašėlę „reblai“ – vieninteliai gyvi iš senojo rokerių ešelono. Daugelis senųjų garsiųjų lietuviškų roko grupių krito nelygioje kovoje su įtakinga popso rinka. Tačiau jie sugebėjo išlikti. Turbūt todėl, kad niekada nesilaikė jokių tradicinio roko kanonų, drąsiai eksperementavo ir ėjo savo pasirinktu keliu.

„Funky ABBA” (Tamsta, 21:30)

Legendinės švedų „ABBA“ ketveriukės įkvėpti profesionaliausi muzikantai ir gražiausių balsų savininkai susibūrė išskirtiniam bendram projektui „Funky ABBA“, kurį gyvos muzikos mylėtojai galės išgirsti jau kovo 22 dieną Vilniaus klube „Tamsta“. Netikėtai suskambės puikiai pažįstamos ir mylimos dainos, tokios kaip „Money, Money, Money“, „Voulez-Vous“ ar „Gimme! Gimme!“, „Thank You For The Music“ ir daugybė kitų.

„Širdies melodijos” (Šv. Kotrynos bažnyčia, 19:00)

Prancūzijos Beethovenas ir Šiaurės Šopenas susitinka Vilniuje. Prie jų prisijungia produktyviausias bei universaliausias Lietuvos kompozitorius. Neįtikėtina? Taip, toks scenarijus įmanomas tik Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncerte ir tik Šv. Kotrynos bažnyčioje! Luigi Cherubini, Edvardo Griego ir Vidmanto Bartulio galvose ir širdyse užgimusios melodijos užlies pavasariškai gaivia banga, primindamos, jog tikrajam grožiui nepavaldus net laikas. Solistės: Katažyna Narkevič (smuikas), Giedrė Žarėnaitė (smuikas). Dalyvauja Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo Kamerinis Orkestras. Dirigentas Donatas Katkus.

VAKARĖLIAI

„Love In Slow Motion” (Studio 9, 21:00)

Love in Slow Motion tęsi duotus pažadus ir pristato dar vieną žinomą nu disco scenos vardą! Šįkart prožektorių šviesoje - iš tolimo Sibiro atvykstantis tandemo Acos CoolkAs narys Kostya. Pavasariui puikiai tinkanti Acos CoolkAs kūryba visuomet užėmė ypatingą vietą LISM grojaraščiuose - užtenka prisiminti tokius hitus kaip Free Flight ar Solar Wind. Dabar atėjo laikas šiltam, svajingam ir melodingam setui, kurio dėka iki kosmoso vos vienas žingsnis.

„PHI” (PoGo baras, 21:00)

„PHI” - Austrijos post/progressive roko grupė. Apie save vaikinai sako, jog mėgina būti roko maniakais ir prog nerdais tuo pat metu. Atrodo, jog ši formulė pradeda veikti. Savo įkvėpėjais grupė vadina tokias progresyviai kuriančias ir mąstančias grupes kaip Tool, Porcupine Tree, Amplifier, Anathema, King Crimson ir Pink Floyd.

„Gay Men Don't Get Fat @ SOHO“ (Soho , 22:00)

"O čia kur kažkas klausė apie antsvorį tai aš gėjus esu, o gėjų storų nebūna." tai būna ar nebūna? Pasauliui laisvėjant jau garsiai klausiama – ar vyrų mada skirta gėjams? Į SOHO poromis atvykstantys stipriosios lyties atstovai sukelia visokių minčių. Jei vyras išsipustęs ir išsikvepinęs, gal jis gėjus..? O jei dar vaikšto su partneriu? Tikriausiai gėjus.. O vat ir ne, kalba sukasi apie šiuolaikinius hipsterius!

Dj Corsa (Klubas „G“,22:00)

Kovo 22 dieną, klubą „G“ pirmą kartą aplankys Rusijos Kalingrado geriausias didžėjus - CORSA. Šaltos azoto patrankos, papildamos garso, bei šviesos instaliacijos. Taip pat po renginio pasirodys klipas, kuriame galbūt išvysite save ar savo draugus.

Acid Music Band & Sergio Pace
„Old & Young: Gamma Tour” (Trip Bar, 23:00)

Sostinės reiverių palaiminti įrašų kompanijos Old & Young italai sugrįžta! Ir ne vieni, o su lauktuvėmis. Vinilui ištikima delegacija iš Turino šiuo metu pristato naujausią leiblo plokštelę Gamma Ray ir kartu su ja keliauja po visą Europą. Techno žygio planuose mūsų šalis atsidūrė neatsitiktinai. Čia svečius pasitiks simpatijų jiems nestokojantys lietuviai, jau spėjęs nutiesti tvirtus draugystės tiltus tarp Lietuvos ir Italijos.

„Prancūzijos dienos: Jaune Toujours (BE)“ (Menų fabrikas Loftas, 20:00)

Kultinė belgų grupė „Jaune Toujours“, kaip tik šiuo metu rieda ant sėkmės bangos. Ji juos dar kovą atneš iki Rytų Europos, taip pat ir Lietuvos. Energija trykštantys, atviri, charizmatiški tarsi gatvės muzikantai, ritmingi ir aistringi muzikantai kuria taiklias ir poetiškas dainas su briuseliečiams būdinga saviironija. Jas rašo vokalistas ir akordeonistas Piet Maris. Įvairiataučiame Briuselyje netrūksta socialinių problemų, tačiau Jaune Toujours yra tikri, kad pasaulis gali būti kitoks.

FESTIVALIAI

Mados infekcija“ (Šiuolaikinio meno centras, 19:00)

Jau penkioliktąjį, jubiliejinį, mados renginį jo organizatoriai pasitinka festivalio plakatuose ir vaizdo klipuose simboliškai užsidengę akis. „Mados infekcijos“ idėjinė vadė Sandra Straukaitė sako, kad madą reikia ne tik matyti, bet ir jausti, todėl kartais ne tik galima, bet ir reikia užsimerkti. „Be tik iki tol, kol ant festivalio podiumo pasigirs pirmieji žingsniai“, – patikslina ji.

Dalyvauja : Labadiena [Injekcija], Laura Dailidėnienė [Daili.lt], Lilija Larionova, Ieva Daugirdaitė, Eva Baliul [Injekcija], Sandra Straukaitė, Diana Paukštytė ir Egidijus Sidaras [Cantas].

2013.03.23, šeštadienis

SPEKTAKLIAI

PREMJERA - „Stebuklinga spanguolė" (Raganiukės teatras, 23 12:00, 13:00)

Pristatoma premjera, pastatytą pagal nacionalinės premijos laureatės Jurgos Ivanauskaitės pasakos vaikams „Stebuklinga spanguolė" inscenizaciją. Spektaklis perteiks ekologinę žinutę vaikams suprantama kalba. Pastatyme perteikiamas J. Ivanauskaitės palikimas vaikams ir būsimoms kartoms, kad reikia mylėti ir tausoti Žemę .

PREMJERA - „Lohengrinas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

Brabanto hercogas mirdamas palieka du vaikus - Elisą ir mažametį Gotfriedą. Pastarasis paslaptingai dingsta. Kurstomas žmonos Ortrudos, Brabanto sosto siekiantis Telramundas kaltina Elsą nužudžius brolį. Ši nesiteisina, tik pasakoja apie sapne matytą riterį, žadėjusį ją apginti. Jam ji pažada ranką ir karūną. „Lohengrinas „ - tai opera vokiečių kalba. Muzikinis vadovas ir dirigentas - Robertas Šervenikas. Režisierius - Andrejs Žagars (Latvija).

„Briedis Eugenijus“ ("Domino" teatras, 12:00)

2007 m. Vilniaus knygų mugėje buvo pristatyta naujoji Vytauto V. Landsbergio pasakų vaikams ir tėvams knyga "Briedis Eugenijus". Pagal ją Vytautas parašė pjesę ir režisuoja spektaklį tuo pačiu pavadinimu, kuris Vilniaus ir kitų miestų publikai buvo pristatytas 2007 metų gegužės mėn. Knygoje „Briedis Eugenijus" Vytautas V. Landsbergis lieka ištikimas pamėgtajam savo žanrui - absurdo pasakaitėms, kupinoms išminties ir humoro, mėgstamoms ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų.

„Gerbiami piliečiai“ (Keistuolių teatras, 19:00)

Pusantros valandos truksiančiame visuotinės terapijos seanse visi kartu visiems laikams, linksmai graudžių ir graudžiai linksmų teatrinių miniatiūrų pagalba, išrausime iš mūsų pilietinės visuomenės dirvonų suvešėjusias piktžoles: melą, pyktį, neapykanta, sukčiavimą, smurtą, socialinę neteisybę, bukumą, žiaurumą, girtuoklystę. Ir pagaliau pradėsime vieni kitus gerbti.

„Grybų karas“ (Vilniaus Lėlės teatras , 12:00)

Mūsų literatūros klasikas Justinas Marcinkevičius niekada neslepė, kad populiariausias jo kūrinys - eiliuota poema vaikams „Grybų karas“. Dėl žaismingos, muzikalios formos ir daugiaplanio temų atžvilgiu turinio ši poema neretai statoma teatrų scenose, o kartais iššaukia ir tikrą karą! Patikimi šaltiniai perspėja: mieli žiūrovai, greitai ruoškitės gynybai, žygin ruošias grybai!

„Mamulė Mū“ (Keistuolių teatras, 12:00)

„Mamulė Mū“ - muzikinis spektaklis vaikams apie romantikę Karvę, panorusią laipioti po medžius ir „tvirtai ant žemės stovinčią“ Varną. Ar įmanoma jų draugystė? Pasaką seka šmaikštuolis Ūkininkas, jam talkina linksmasis jaunųjų ūkininkų orkestrėlis.

„Pasaka apie vėžliuką“ (Vilniaus Lėlės teatras, 14:00)

Kartais į „Pasaką apie vėžliuką" susirenka vien suaugę žiūrovai. Ilgą spektaklio amžių lemia išradinga scenografija (lyg pasaulį matytume vėžliuko akimis), netikėtu humoru nuspalvinta personažų traktuotė (pvz. stebuklingomis galiomis, bet menku proteliu apdovanota Laimės paukštė) ir aktorių improvizacijos.

„Pingvinai ir kiaušinis“ (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Spektaklis „Pingvinai ir kiaušinis“ – tai atviras pasakojimas apie vyro ir moters meilės istoriją. Abu jie „įtartinai panašūs į imperatoriškuosius pingvinus“ – taip autorė pristato savo personažus. Ilgai plaukioję pavieniui, jie kartą susitinka, nusprendžia sukurti šeimą ir susilaukti vaikų. Apsisprendę tapti tėvais susiporuoja ir netrukus moteris padeda kiaušinį, o vyras pasišauna jį išperėti – kaip tai daro visi jo giminės vyrai. Tačiau tiek pingvinui tėčiui, tiek pingvinei mamai kyla įvairiausių klausimų: kas bus, kai iš kiaušinio kažkas išsiris, kaip jų gyvenimas pasikeis ir kas privalės tuo kažkuo rūpintis?

Šokio spektaklis "Pradingimas"
„Pradingimas” (Suomija) (Menų spaustuvė, 19:00)

Šokio spektaklis, anglų kalba (su vertimu). Režisierius - Jenni Kivelä, šoka Andrius Katinas, Leila Kourkia, Jenni Kivelä ir „Kind People” (Suomija).

„Zuikio vestuvės" (Užupio teatras, 12:00, 14:00)

Pasaka apie laikus, kai žmonės ir žvėrys gyveno kaip giminės. O viengungis zuikis nusprendė vesti, bet negi būtinai zuikutę ? Patiko jam viena valstietė, kurią mate darže...

„Stebuklingoji kreidelė (Lietuvos rusų dramos teatras, 11:00, 13:00)

Tai - netradicinis, įprastus vaikiškų spektaklių rėmus laužantis vaidinimas, atskleidžiantis kūrėjų norą kuo artimiau susidraugauti su jaunaisiais žiūrovais. Pasirodymas labiau primena žaismingą interaktyvią klajonę teatro labirintais nei spektaklį. Jame ypač pabrėžiama vaikų fantazijos svarba šiame kūrybiniame procese, leidžiant jiems tapti spektaklio bendraautoriais.

„Unė” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

„Unė“ – Birutės Mar vieno veiksmo pjesė aktorės Unės Baye-Babickaitės (1897–1961) dienoraščių motyvais. Unė – viena ryškiausių ir spalvingiausių praėjusio šimtmečio lietuvių teatro asmenybių, aktorė ir režisierė, vaidinusi Holivudo filmuose, Amerikos ir Paryžiaus scenose. 1930–1932 m. Paryžiuje Unės rašytas dienoraštis, žaižaruojantis subtilia ironija, tapo akstinu sukurti šią pjesę apie juokingą ir efemerišką, negailestingą ir magišką teatro pasaulį (kuriame, pasirodo, nedaug kas tepasikeitė), taip pat patyrinėti aktorystės prigimtį – žmogaus ir kaukės (visuomenėje bei scenoje) paradoksą: kaukė, kuri reikalinga visuomenėje, kad išsaugotum individualumą, ir – kaukė scenoje, leidžianti atsiverti, tapti savimi.

„Užsispyrėlės tramdymas“ (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

„Užsispyrėlės tramdymas” patiks žiūrovui teatre pasiilgusiam šventės pojūčio, karnavališkos laisvės, muzikalumo, neišsemiamo žmogiško gerumo, pilnakraujų, meistriškai sukurtų personažų ansamblio. Režisierius C.Graužinis neatsitiktinai spektaklio pavadinime užkodavo bet kokio žmogiško veiksmo neišbaigtumą ir tęstinumą laike. Jo „Užsispyrėlės tramdymas” teigia meilę esant svarbiausia žmogiškos būties sąlyga.

„Vienas absoliučiai laimingas kaimas” (Teatro studija MI11, 17:00)

Viso spektaklio siužetas sukasi aplink pagrindinių pjesės herojų – jaunų įsimylėjėlių Anužio ir Rugilės likimus. Jų šeimą skausmingai paliečia karas ir priverčia kabintis į gyvenimą, stengiantis grįžti į pusiausvyrą ir rasti sielos ramybę bei išsaugoti tikėjimą, jog įveikus gyvenimo skirtus išbandymus, visada sulaukiama ir likimo dovanų.

„Paskutinysis aistringas meilužis (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Pjesė „Paskutinysis aistringas meilužis“ („The Last of Red Hot Lovers“) buvo sukurta 1969 metais. Barnis Kešmenas, pusamžis žuvų patiekalų restorano šeimininkas, staiga suvokia, kad jo padorus, kuklus gyvenimas - blankus ir nykus. Jis nusprendžia paįvairinti savo nuobodų egzistavimą ir stačia galva pasineria į neištyrinėtus vandenis - susipažįsta su įvairiomis moterimis. Trys „meilės nuotykiai“, trys skirtingos moterys...

„Palaukit, kieno čia gyvenimas?” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 18:30)

Kler, stipri, aštraus proto ir aistringa moteris bei darbui atsidavusi skulptorė, po automobilio avarijos lieka visiškai prikaustyta prie lovos. Ji nenori vien kompromisų, globos ir užuojautos kupino gyvenimo, todėl, nutraukusi ryšius su mylimuoju, siekia, kad ją išleistų iš ligoninės. Kad leistų numirti. Gydytojas Emersonas įsitikinęs, kad žmogaus gyvenimas vertingas, koks jis bebūtų, tačiau gydytojas Skotas ima tuo abejoti... Pagaliau moters likimas atsiduria teisme.

„Pradingimas” (Menų spaustuvė, 19:00)

„Pradingimas“ – spektaklis dviems, pasakojantis apie vyrą, vardu Marcovaldo. Marcovaldo – pradingęs žmogus, turintis įsivaizduojamų, egzistuojančių ir jau išėjusių žmonių bruožų. Šį spektaklį įkvėpė Italo Calvino knyga „Marcovaldo arba sezonai mieste“.

KONCERTAI

„Keliaujančio pameistrio dainos“ (Lietuvos nacionalinė filharmonija , 19:00)

Dalyvauja: Lietuvos nacionalinis simfoninis orchestras, solistas Thomas Bauer (baritonas, Vokietija). Dirigentas - Juozas Domarkas.

Leon Somov ir Jazzu
Leon Somov & Jazzu” (Šv. Kotrynos bažnyčia, 20:00)

Koncerto metu skambės patys geriausi šio dueto kūriniai. Kartu su Leonu ir Juste koncerte gyvai mušamaisais gros DARIUS RUDIS, bei bosine gitara pritars DOMAS ALEKSA. Jūs pajusite, kaip ore sklando kvapą gniaužiantys elektronikos, „jazz“, „pop“ ir „ambient“ garsai. Subtilus vokalas, spalvingos melodijos - tai koncertas, kurio dar ilgai nesinorės pamiršti...

Šventinis Vido Bareikio 27-ojo gimtadienio koncertas (Brodvėjus, 21:00)

Šventiniame koncerte atlikėjas atliks naujausias dainas iš neseniai išleisto puikiai kritikų įvertinto albumo „PANDA“. Taip pat šiam neeiliniam koncertui Vidas Bareikis bei kartu su juo grojantys muzikantai Josh Mcclung, Tadas Dešukas bei Tomas Ždanavičius ruošia kelias atlikėjo mėgstamiausias dainas kurias atlieka vadinamojo „klubo 27“ nariai.

VAKARĖLIAI

Svaras   D.Pipo nuotr.
„Senoji Mokykla: The Show” (Menų fabrikas „Loftas“, 22:00)

SENOJI MOKYKLA: „THE SHOW“ tiesiogine prasme yra 90-ųjų Niujorko hip-hopo scenos atspindys Lietuvoje. Inspiruotas dokumentinio filmo („The Show“ (1995)) apie didžiausią to meto koncertą, surinkusį pačius svarbiausius scenos veikėjus, nuo Notorious BIG iki „Wu-Tang“. Aktų salėje ant linoleumo suksis: Messiah, Shidlas, Despotin’ Fam, Svaras & Mamania, Dee & Kamy, JBC (Broo & Midget), Tie Geresni, Cherry On Top, Dada, Senoji Mokykla Old Stars, The Big Bang Band, DJ Swix.

Kastis Torrau (Klubas „Exit“,23:00)

Ilgametis legendinio klubo EXIT rezidentas, DJ Sasha simpatijas pelnęs šokių muzikos kūrėjas ir 10 metų klubinėje orbitoje besisukanti asmenybė. Gros Kastis Torrau ir Ignas.

Mados Infekcija Afterparty (Opium, 23:00)

100% madingas savaitgalis nusimato! Po trijų aukštų „Univermago“ eisim pažiūrėti antrosios „Mados Infekcijos“ dienos kolekcijų, o po to – visi pas mus, į oficialų festivalio afterparty. Visi dizaineriai ir dizainerės, visos manekenės ir manekenai, visi svečiai ir viešnios, visi madingi ir norintys šokti, norintys švęsti.

Kino pavasaris gyvai. Sugar Man” (Tamsta, 19:00)

Gyvai: Rodriguez project, Imantas Reed (vokalas, klavišiniai, ukulėlė), Vytas Rasimavičius (gitara, vokalas), Rytis Tankevičius (gitara), Dariush Loznikoff (bosinė gitara), Mantas Augustaitis (mušamieji, gitara, vokalas).

FESTIVALIAI

„Mados infekcija“ (Šiuolaikinio meno centras, 19:00)

Šį pavasarį festivalio erdvėje išliks rudens „Mados infekcijoje“ išbandytas ir patikrintas amfiteatras. Jis festivalio žiūrovams itin patiko, nes nė vienas, net ir įsigijęs stovimus bilietus, kojomis nelietė grindų: veiksmas ant „Mados infekcijos“ podiumo visiems – kaip ant delno, vienodomis sąlygomis. Tiesa, festivalio organizatoriai žiūrovams palieka intrigą, kaip gi šįkart atrodys „Mados infekcijos“ podiumas. Įkvėpimas – garsioji Tokijo Shibuya perėja, variantų – daug, taisyklių – nulis, choreografija – apgalvota improvizacija, judėjimas – netradicine trajektorija.

Dalyvauja: Giedrius Šarkauskas, Lina Gudanavičiūtė, Balagans [Injekcija], Eglė Žiemytė [D.Efect], Asger Juel Larsen [Danija], KRISTAR DESIGN by Kristina Vikøren [Norvegija] ir Andrej Bartenev[Rusija].

KITI RENGINIAI

Pavasario lygiadienis „Žymės“ (Šventaragio sl., 19:00, Prie Kalnų parko, 20:00)

Šventaragio slėnyje Vilniaus miesto moksleiviai bei studentai įžiebs Deivės Paukštės Laimos" pėdutes. Muzikuos folkloro ansambliai „Ratilio", „Mindrė", „Kūlgrinda", dūdmaišiais gros Gvidas Kovėra ir Vytautas Linkevičius, būgnais ir jūros akmenėliais improvizuos Vilniaus jaunimas. Su ugnimi šoks Vilniaus ugnies šokėjai. Šokio kūrėjos - Aušra Butkevičiūtė ir Urtė Šimkonytė. 20 val. - eitynės į Kalnų parko Stalo kalną, kur bus įkurta pavasario ugnis.

2013.03.14, sekmadienis

SPEKTAKLIAI

„Trys paršiukai" (Raganiukės teatras, 12:00)

Spektaklis vaikams ir visai šeimai. Šis teatro pastatymas - tai visiems gerai žinomos klasikinės Brolių Grimų pasakos interpretacija. Spektaklis ypatingas tuo, kad jame dalyvauti bus pakviesti žiūrovai iš salės. Likę žiūrovai taip pat neliks pasyviais reginio stebėtojais, nes viso spektaklio metu savo patarimais padės paršeliams.

„Apie ką kalba vyrai?“ (Domino" teatras, 19:00)

Komedija „Apie ką kalba vyrai?“ – tai puiki proga vyrams pamatyti, kaip jie atrodo iš šono, o moterims pagaliau sužinoti apie ką gi iš tiesų galvoja jų vyrai! Iš kitos pusės, tai spektaklis, kuris stebina savo intymumu, tačiau šįkart, šaunioji ketveriukė iš „Striptizo erelių“ (Juozas Gaižauskas, Gytis Ivanauskas, Sakalas Uždavinys, Dalius Skamarakas), apnuogina ne savo kūną, o sielą. Aktorių artumas su spektaklio temomis yra be galo svarbus, todėl itin kruopščiai bei ilgai buvo renkama komanda, kuri galėtų ne tik vaidinti, bet gyventi tuo, kas vyksta scenoje. Ko gero, intymiau ir negali būti!

„Aukso obelėlė, vyno šulinėlis“ (Vilniaus Lėlės teatras, 14:00)

Aukso obelėlė, vyno šulinėlis“ - viena iš gražiausių ir populiariausių lietuviškų pasakų. Tai stebuklinga istorija apie Pamotės engiamą Našlaitę. Kaip ir kiekvienoje tokio tipo pasakoje, čia apstu blogio keliamų kliūčių: nedorėlė ragana kartu su savo dukromis kankina mergelę skirdama neįveikiamas užduotis, tačiau gėris, padedamas stebuklingų jėgų, galiausiai laimi ir Našlaitę pasakos pabaigoje išlaisvina bei veda jaunas Karalius.

„Baisiai graži pasaka“ (Vilniaus Lėlės teatras, 12:00)

Spektaklio autorė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė mano, jog švelnių, romantiškų lietuviškų pasakų pastatymų fone galėtų atsirasti ir aštresnio, ryškesnio pobūdžio reginys (būtent reginys!). Naiviai paprastas, rafinuotai siurrealistinis, parodantis įvairiaprasmį raganos, velnių ir kitų mitinių būtybių paveikslą, jų gyvenimo būdą, pasaulio tvarką. Baugus ir kartu žaismingas spektaklis, skirtas vaikams nuo 4 iki 12 metų, yra reikalingas net ir vaiko pamokymui, įsiminimui, baimės įveikimui bei, žinoma, fantazijos, spalvų, formos, erdvės suvokimo lavinimui.

"Juozapas ir jo svajonių apsiaustas"
„Juozapas ir jo svajonių apsiaustas“ (Keistuolių teatras, 12:00)

Pagal A.L.Webberio ir Tomo Rice'o miuziklą „Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat“. Tai spalvingas muzikinis pasakojimas, šiuolaikiškai ir intriguojančiai pateikiantis Biblinę istoriją apie Juozapą. Herojai čia panašūs į mus – su visais privalumais ir trūkumais.

„Pagalvinis“ (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Atrodo viskas paprasta - „Pagalvinis“ – pjesė apie atsakomybę už savo poelgius, apie pavojingą menininko fantazijos jėgą, kuri ne tik kuria, bet ir griauna, naikina. Bet neveltui dramaturgas yra tituluojamas didžiuoju paradokso meistru – savo „Pagalviniame“ jis iškelia globalius dievoieškos klausimus. Ir sugriauna mitą apie tai, kad šiame gyvenime galima būti atsakingu už ką nors, nes rūpestis žmogumi – Dievo prioritetas.

„Ronja - plėšiko duktė“ (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

„Ronja plėšiko duktė“ viena paskutiniųjų Astridos Lindgren apysakų. Miškinguose kalnuose šalimais įsikuria dvi tarpusavyje nesutariančios plėšikų gaujos - Matiso ir Burkos. Matisas prieš 11 metų susilaukė mylimos dukters. Netikėtai jis sužino, kad ir Burkai lygiai prieš 11 metų gimė sūnus. Iš kartos į kartą besitęsianti ambicinga gaujų konfrontacija yra bejėgė prieš nepalankiomis sąlygomis užsimezgusius vaikiškai nuoširdžius jausmus. „Tai jautri ir nuotykių kupina dviejų vaikų draugystės tvirtėjimo istorija“ – taip spektaklį apibūdina režisierė Dalia Jokubauskaitė.

„Pelenė" (Užupio teatras, 12:00, 14:00)

Spektaklis „Pelenė“ ypatingas tuo, kad jame vaidina rankų darbo marionetės. Kiekviena pagaminta lėlė spinduliuoja savo išskirtinį charakterį, jas puošia unikalūs su dideliu kruopštumu gaminti drabužiai. Visiems gerai žinomos Šarlio Pero pasakos perteikimas pasitelkiant marionetes suteikia istorijai dar daugiau žavesio ir paslapties.

„Mažasis princas“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 12:00)

Lakūnas, sudužus lėktuvui, nukrenta į dykumą. Čia jis sutinka Mažąjį princą, berniuką iš kitos planetos. Pokalbiuose su berniuku bei princo pasakojimuose atsiskleidžia suaugusiems seniai primirštos tiesos. Naivios bet įžvalgios vaiko paieškos padeda suprasti kas yra meilė, prisirišimas, pažinimas. Keliaudamas jis atranda, koks absurdiškas ir paviršutiniškas suaugusiųjų gyvenimas, kaip svarbu yra jausti širdimi, mokytis ir patarti kitiems. Ir gal lakūnas tik sutinka save patį vaikystėje, gal tai tik iliuzija. Bet ji padeda jam sugrįžti namo ir prisiminti tikrąsias vertybes...

„Undinėlė“ (Lietuvos rusų dramos teatras, 12:00)

Bene gražiausia H.Ch.Anderseno pasaka atgyja teatro scenoje. Nuostabią istoriją apie beatodairišką meilę, pasiaukojimą ir išdavystę stato daugelio spektaklių vaikams scenarijų autorius, režisierius Jurijus Ščiuckis. Spalvingi kostiumai ir muzika sukuria pasakos atmosferą.

„Dostojevskis vaikams” (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, 14:00)

Spektaklis „Dostojevskis vaikams“ sukurtas pagal žinomo rusų rašytojo Fiodoro Dostojevskio romanus - „Vargo žmonės“, „Netočka Nezvanovna“, „Jaunuolis“, „Broliai Karamazovai“ bei rašytojo dienoraštį. Skirtingų kūrinių ištraukas vienija jose veikiantys vaikai bei bendražmogiškos temos, aktualios ir šiandienos jaunimui: atsakomybė prieš mylimą žmogų, riba tarp meilės ir neapykantos, ambicijų ir norų atsižadėjimas vardan kito, garbė, orumas, stipri meilė artimajam.

„Duburys” (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Spektaklis mus perkelia atgal į tarybinius laikus, kurie, anot režisieriaus, ir jam pačiam kelia sentimentalius prisiminimus. „Rašytojo papasakotas ir apmąstytas paprastas paprastų žmonių gyvenimas. Nenusisekęs? Ne, tiesiog realus. Greta trumpų džiaugsmų, meilės, šeimos, vaikų sėlina nelaimės, praradimai, neišsipildymai, kančios, sunkus darbas, nepakeliama vienatvė ir mirtis. Toks amžinasis būties ritmas“. (E.Bukelienė)

„6 rue Chantereine” (Vilniaus kamerinis teatras, 17:00)

Kartu su režisiere Caroline Paliulis, CLEF trupė pristato muzikinę komediją „6 rue Chantereine“, kuri žiūrovą nukelia į paryžietiško daugiabučio gyvenimą. Be visų nuotykių ir intrigų, kurie paįvairina gyventojų kasdienybę, šis pastatas turi elektros instaliacijos trikdžių: tik jokiu būdu negalima paspausti šio mygtuko…

„Iš meilės man” (Lietuvos rusų dramos teatras, 18:00)

Tai - šiuolaikinės suomių dramaturgės istorija apie susvetimėjimą. Šeimos krizės šešėlyje auga vienišiaujanti dešimtmetė mergaitė Silvija Jalovaara, gyvenanti savo pačios susikurtame pasaulyje ir svajojanti turėti bent šunį. Tuo metu depresijos apimta, taurelės nevengianti jos motina interjero dizainerė dienas leidžia galvodama apie nelaimingą santuoką ir gyvenimo pilnatvės trūkumą, o tėvas - garsios televizijos laidos vedėjas, psichologas - visa galva paniręs į darbus, stengiasi atsiriboti nuo šeimoje įsivyravusio chaoso. Istorija įgija lemtingų posūkių, kuomet į Jalovaarų namus užsuka simpatiška jauna kaimynė.

KONCERTAI

„Elle G” (Geltonos sofos klubas, 19:00)

Susipažinusios solfedžio suole, po nemažos pertraukos Elena Augustinaitė ir Giedrė Nalivaikaitė nusprendė vėl pasolfedžiuoti kartu. Tik šį kartąjau scenoje. Merginos su žiūrovais dalijasi savo simpatijomis 3-8 dešimtmečių muzikai. Elle G instrumentų, kaip ir pačios grupės, sąstatas nedidelis - ukulėlė, vokalai, ir keletas kitų muzikinių niekučių

IV tarptautinis J. S. Bacho muzikos festivalis „J. S. Bach, A. Vivaldi“ (II programa) (LDM Taikomosios dailės muziejus, 13:00)

Dalyvauja ansamblis „Musica Humana“. Solistai: Julija Stupnianek (sopranas), Renata Dubinskaitė, (mecosopranas), Ignas Misiūra (bosas), Robertas Beinaris (obojus), Eugenijus Paškevičius (obojus). Dirigentas - Algirdas Vizgirda. Programoje – Johanno Sebastiano Bacho, Antonio Vivaldi kūriniai.

„Pavasario barkarolė” (Užutrakio dvaras, 14:00)

Solistai: Regina Šilinskaitė (sopranos), Vilhelma Mončytė (sopranos), Liucilė U. Vilimaitė (arfa), Audronė Juozauskaitė (fortepijonas). Programa: B. Dvariono, M. Battistini, L. Delibes, F. Funko, C. Saint-Saenso, G. Rossini, J. Offenbacho kūriniai.

„Septyni žodžiai“ (Vilniaus Arkikatedra bazilika, 16:00)

Dalyvauja Valstybinis Vilniaus kvartetas. Programoje - Josepho Haydno „Septyni paskutiniai mūsų Išganytojo žodžiai ant kryžiaus“, op. 51. Bus skaitomas tekstas iš Vytauto Antano Dambravos knygelės „Septyni žodžiai“.

Muzikos garsai“ (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 12:00)

Teatralizuota muzikinė pasaka, kurią atliks Diana Tiškovaitė (sopranas), Jonas Sakalauskas (baritonas), Čiurlionio kvartetas, Berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ grupė. Dirigentė - Daiva Leipuvienė. Programoje – Richardo Rodgerso miuziklo „Muzikos garsai“ fragmentai.