Kaip pranešė klubas "Country Saloon", kazu - maždaug 10 centimetrų ilgio tuščiaviduris vamzdelis su membrana, kuri vibruoja, kai atlikėjas niūniuoja į vieną iš vamzdelio galų. Labiausiai šis afroamerikietiškos kilmės instrumentas, menantis tūkstantmetę istoriją, paplitęs JAV.

Renginį ves šio projekto vadovas, kompozitorius ir muzikantas, Lietuvos kantri muzikantų asociacijos garbės prezidentas Algirdas Klova.

Vilniuje vyksiančiame čempionate dalyvauti gali tiek vaikai, tiek suaugusieji, profesionalai ir mėgėjai.

Čempionato dalyviai, tarp kurių žada būti ir žinomų Lietuvos muzikantų bei žurnalistų, rungsis dviejuose turuose. Pirmajame reikės sugroti tradicines JAV folk ir kantri temas, o antrajame - pasirinktą melodiją. Pageidautina, kad tai būtų old time, kantri ar bluegrass melodija.

Šiemet čempionatas tikisi sulaukti svečių: pirmųjų čempionatų nugalėtojų, kantri muzikos veterano Vytauto Babravičiaus-Simo, kuris vienas pirmųjų kazu panaudojo Lietuvoje, taip pat kitų muzikantų.

Sceninei muzikai kazu pritaikytas 20 amžiaus pradžioje. Šiuo metu kazu groja kantri, bliuzo, džiazo ir folk muzikos atlikėjai. Amerikoje labai populiarūs įvairiausi kazu ansambliai ir orkestrai, solistai, kurių repertuaras nuo vaikiškų dainelių iki Wolfgango Amadeus Mozarto simfonijų temų.

Frankas Zappa savo kūrinyje "Big Squeeze" (1966) taip pat panaudojo kazu.

JAV vyksta kazu grojimo čempionatai, Niujorke veikia kazu muziejus ir gamykla, gaminanti įvairių formų ir dydžių instrumentus, renkamas kazu karalius.

Prieš dvejus metus surengtame pirmajame Lietuvoje grojimo kazu čempionate nugalėtoju pripažintas bliuzo ir kantri muzikantas Aleksandras Belkinas, antrajame čempionate nugalėtoju tapo dainų autorius ir atlikėjas Ričardas Mikalajūnas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją