Savo tradicijas tęsianti ir jau 11 metus skaičiuojanti muzikos ir pramogų fiesta melomanus ploti festivalio žvaigždėms kvies prie trijų scenų – “Roko naktų”, “Feel Free” ir “Didžiosios”.

Pirmaisiais pastarosios svečiais įvardijami populiarieji latviai “Instrumenti”, skandalingiausia Baltarusijos grupė “Lyapis Trubetskoy” ir šią vasarą vos keliems koncertams grįžtanti legendinė lietuvių grupė “Antis”. Pirmą kartą “Galapaguose” grosiantys muzikantai ruošia naują, energingą ir kiek sunkesnę savo programą “Baisiai džiugu!”. Ta proga prie “Anties” prisijungia ir “Lofto” tėtis Victoras Vee Diawara, tad festivalio svečiai išgirs išties kai ką ypatingo.

Pažindinti su skandalingaisiais ir bene populiariausiais baltarusais “Lyapis Trubetskoy” klausytojų iš Lietuvos turbūt nebereikia.

Sausakimšas koncertų sales čia renkanti grupė gali pasigirti net gi lūžtančiomis elektroninių bilietų pardavimo sistemomis. Taip pat juos sutinka ir gerbėjai nuo Maskvos iki Tbilisio ar nuo Novosibirsko iki Rygos. Ir visai nesvarbu, kad gimtinėje “Lyapis Trubetskoy” yra oficialiai uždrausta išleisti bent vieną akordą.

Ne ką mažesnių liaupsių nusipelno ir jauni, bet žvėriškai perspektyvūs latviai, šaukiami “Instrumenti” vardu.

2011-aisiais savo debiutinį albumą “TRU” išleidę vaikinai iškart ėmė rinkti sausakimšas koncertų sales Latvijoje. Negana to, “Instrumenti” jau dabar tituluojami geriausia Baltijos šalių koncertine grupe – nepaslaptis, kad indie pop ir eksperimentinį electro derinantis dviejų diplomuotų muzikantų duetas vis dažniau sulaukia dėmesio ir liaupsių iš užsienio.

Negali su jomis nesutikti vien jau dėl įspūdingo vokalisto Shipsi falceto ir jo partnerio Reynsi sugebėjimo kurti ypatingai turtingas, bet kartu tokias švelnias muzikines harmonijas. Turbūt dėl šių “Instrumenti” sugebėjimų į juos dėmesį atkreipė ir islandų prodiuseriai, dirbę su tokiomis žvaigždėmis kaip Bjork ar “Sigur ros”.

Vokietija, Belgija, Prancūzija, Austrija, Norvegija, Didžioji Britanija – tai tik keletas šalių, kuriose vingiuoja žaviųjų latvių koncertiniai keliai. Tad jau dabar galime tikėtis, kad “Instrumenti” festivalyje “Galapagai 2013” pademonstruos aukščiausią savo pilotažą.
Tuo tarpu prie “Roko naktų” scenos tikrai pakvies svečiai iš jau minėtos Latvijos – bene seniausia šalies metalo grupė “Trendkill Method”. Vyrukai puikiai pažįstami dėl savo energingų koncertų, kuriuose ramiai stovėti yra paprasčiausiai neįmanoma. Šiuolaikines metalo tendencijas atspindintis “Trendkill Method” stilius žavi įspūdingomis gitarų partijomis, įvairiapusiškomis kompozicijomis ir pavergia melomanus, nepalikdamas jokios abejonės dėl profesionalumo ir atsidavimo savo atstovaujamai scenai.

Prie brolių latvių taip pat prisijungs ir mūsiškė “Mandragora”. Tvirtai tarp stipriausių šalies metalo žvaigždžių stovinti grupė gali pasigirti ypač aktyvia koncertine veikla, dviem brandžiais albumais ir nuolatiniu bendradarbiavimu su pasaulinėmis metalo scenos garsenybėmis.

Dar vieni “Roko naktų” scenos sunkiasvoriai – suomiai “Hayley’s Royal Whores”. Nors pagaulų rock metal su pop rock elementais derinanti grupė savo debiutinį albumą išleido vos praėjusiais metais, gerbėjai su malonumu ją pasitinka ne tik gimtojoje Suomijoje.

Pirmais paskelbtaisiais lemta tapti ir grupei “Paralytic”. Lietuvių penkeriukė minios rankas kilnos death metal ritmu, o galbūt jau galės pasigirti ir naujausiu savo albumu.

Kiek ramiau, bet ne ką prasčiau nusiteikusi bus “Feel Free” scena.
Joje, jau dabar žinoma, gerbėjus švęsti paskutinį vasaros mėnesį kvies lietuvių numylėtieji “Golden Parazyth” ir “Yoko Mono”, taip pat jauni, bet labai perspektyvūs izraeliečiai “The Angelcy”, latviai “Astro’n’out” bei estai “Digital Digital”.

Penktus metus skaičiuojantis “Golden Parazyth” duetas atskirų pristatinėjimų neprašo lyg gyvuotų ne vieną dešimtmetį. Nuoširdžiai plušantys GP ir K@ savo gerbėjus vos užsikabaroję ant scenos stebina visa sprogdinančia muzikine energija ir lyrišku balsu vienu metu. Regis, tris studijinius albumus ir vieną EP išleidę vaikinai laužo bet kokius standartus ir savęs tikrai nerėmina į jokius rėmus. Galbūt dėl to “Golden Parazyth” pastaruoju metu domina ne tik tautiečius. Tad “Galapagai 2013” taps dar viena proga sutikti du charizmatiškus vyrukus be jokių ribų.

Panašu, kad jokių ribų nepaiso ir kiti būsimieji “Feel free” scenos svečiai. “Yoko Mono” - tai tituluočiausio Lietuvos plokštelių meistro DJ Mamanios ir geriausio T.Ė.T.Ė apdovanojimuose nominuoto būgininko Josh McClung muzikinis projektas. Jokio analogo Lietuvoje neturinti muzikinė komanda ne vieną klausytoją prikausto savo išradingumu bei grojimo technikomis.

Hip hop’o subkultūros įkvėptas DJ Mamania ir roko muzikos fanas Josh’as nevengia šiuos muzikinius stilius supinti į vientisą vakarėlio mišinį, drauge pajungdami visiems gerai žinomus hitus. Niekada nesikartojantys ir išradingumu trykštantys “Yoko Mono” kiekvienam pasirodymui sukurpia vis skirtingą dainų sąrašą, o taip pat nevengia pasikviesti svečią, kuris užima vietą prie mikrofono.

Išradingų melodijų netrūks ir kito svečio pasirodyme. Kaip patys sako, pop muziką patyrusiam klausytojui grojantys latviai “Astro’nout” melomanų ausis glostys indie pop viražais. 2003-aisiais muzikinę karjerą pradėjusi grupė jau gali pasigirti parašiusi muziką keletui dokumentinių filmų, grojusi praktiškai visuose latviškuose festivaliuose ir šalies koncertų salėse, o taip pat buvusi nominuota svarbiausiuose Latvijos muzikiniuose apdovanojimuose. Kaip vėl gi patys sako, ši vasara – puikus metas prisistatyti ir kaimynams.

Patirtimi pasigirti gali ir estai „Digital Digital“. „Mes esame groję black ir death metalo, o taip pat punk ir gotikinio roko. Tačiau mūsų esmė ir aistra – drum’n’bass, pop, breakstep ir techno su trupučiu roko gitarų“, - sako į „Galapagus“ atvykstanti grupė.

Dar viena grupė į Zaraso salą atvyks tiesiai iš Tel Avivo.

“The Angelcy” geriau klausyti, nei apie juos kalbėti. Muzikantai nedaugžodžiaudami prisipažįsta, kad jų muzikoje galima rasti visko – klasikos, jautraus folkloro, progresyvaus roko ir net alternatyvios elektronikos. “The Angelcy” prireikė vos pusantrų metų, kad iš niekam nežinomo kolektyvo taptų vienu ryškiausių reiškinių įvairiaspalvėje Izraelio muzikinėje scenoje. Vien ko vertas ryškus jų žybtelėjimas vieno garsiausių muzikinių žurnalų “Billboard” top šimtuke.

Ir tai tik keletas “Galapagų 2013” vardų, kviesiančių rugpjūčio 2-3 dienas švęsti gamtos ir muzikos apsuptyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)