Tik nepražiopsokite, šį savaitgalį prasideda ir moterų filmų festivalis „Šeršėliafam 2013". Žiūrovus pasitiksiantis intriguojančiu šūkiu „Mes jas stebime!”, festivalis visą savo dėmesį dedikuos naujausiai moterų režisierių kūrybai.

Be šių svarbių įvykių jums pateikiame ir savaitgalio renginių Vilniuje gidą.

2013.03.01

KAZIUKO MUGĖ

LR Seime (Gedimino pr. 53)

10.00 val. Diskusija Suvalkijos (Sūduvos) krašto plėtros klausimais.

Vilniaus A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje (Trakų g. 10)
12.00 val. Vaikų literatūros klasiko Prano Mašioto 150-osioms gimimo metinėms skirtos vaikų piešinių parodos „Mokykis tik džiaugtis ir kitiems padėk džiaugtis“ ir Suvalkijos (Sūduvos) krašto rašytojų knygų parodos „Man esi Tėviškė: sūduvių kūryba“ atidarymas.

Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4)
12.00 val. Kaziuko mugės atidarymas.

VšĮ Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje (Vilniaus g. 39)
16.00 val. Vaikų piešinių parodos „Žvilgsnis į Sūduvą“ atidarymas ir meninis vyksmas „Skaitome P. Mašioto kūrybą ir piešiame“.

Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31)
17.00 val. Suvalkiečių (sūduvių) profesionalių dailininkų parodos „Vilnius – vartai į Suvalkiją (Sūduvą)“ atidarymas. Suvalkijos (Sūduvos) profesionalių dailininkų parodos dar veiks ir „Arkos“ bei Šv. Jonų g. galerijose, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)
18.00 val. Vakaras „Sūduva – knygnešystės centras: V. Kudirka, „Sietyno“ draugija“.
Dalyvaus solistas Danielius Sadauskas, Sintautų (Šakių r.) kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“ (vad. Jūratė Navickienė). Veiks Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos parengta paroda „Sietyno“ draugija ir Marijampolės krašto knygnešiai“, bus rodomas dokumentinis filmas „Dr. Vinco Kudirkos gyvenimo ir kūrybos apžvalga“, veiks leidyklos „Piko valanda“ išleistų knygų apie Suvalkiją ekspozicija.

Tymo kvartale
13–14 val. XIX a. „Putbalas“ (Futbolas).

„Galeroje“ (Užupio g. 2A)
10–19 val. Archyvinė Užupio plenerų tapybos paroda.
10–19 val. Diagnostika kūrybai (gyd. Alfredas Maruška).
Užupio meno inkubatoriaus kieme (Užupio g. 2A)
10–19 val. Linksmybės prie laužo. „Retro“ – vinilinių plokštelių šėlsmas.

FESTIVALIAI - KINAS

Moterų filmų festivalis „Šeršėliafam 2013" (2013.03.01 - 09)

„Makaronai ir sūris“ (Kino centras "Skalvija", 21:20)

Trys merginos – Karolė, Kamilė ir Sofi, atvykusios į kino festivalį, nei iš tolo nenori sėdėti kino salėje ir smoksoti filmus. Jos mieliau renkasi vakarėlius, kur medžioja vyrus. Sofi desperatiškai bando suvilioti patrauklų aktorių, Kamilė nepaliauja svajoti apie romantišką meilę, o Karolė paprasčiausiai nori pašėlti. Prancūzijoje, „Entrevues“ festivalyje, pelnė geriausio prancūzų filmo bei žiūrovų favorito apdovanojimus.

SPEKTAKLIAI

„Koba“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 19:00)

„Koba“ – monospektaklis, sukurtas pagal populiaraus rusų rašytojo Edvardo Radzinskio apsakymą. Koba – revoliucinis Stalino slapyvardis. Tai pasakojimas apie Stalino asmenybės paradoksus bei despotišką jos esmę. Apie Staliną, savo bičiulį ir bendražygį, pasakoja jo jaunystės draugas, besidalinęs ir duonos rieke, ir revoliucijos pergalės džiaugsmu. Jie gerbė ir mylėjo vienas kitą, bet pamažu meilė ir atsidavimas virto baime, kurioje gimsta diktatoriai ir vykdomi patys baisiausi nusikaltimai.

LNOBT "Otelas": Sigutė Stonytė ir Kristian Benedikt
„Otelas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

Dirigentas Gintaras Rinkevičius: „Nors „Otelą“ statau jau ketvirtą kartą, kaskart tai nauja. „Otelas“ yra mano mylimiausia Verdi opera. Dirbti su režisieriumi Eimuntu Nekrošiumi – nenusakoma patirtis. Nesvarbu, kad jis pats yra sakęs, jog nieko muzikoje nesupranta. Netiesa. Muziką jis jaučia nepaprastai jautriai! Jis turi stulbinančią meninę ir muzikinę intuiciją, tad visai nebūtina turėti profesionalų muziko išsilavinimą, juk intuicija – vienas svarbiausių mene dalykų. Nekrošius spektaklyje nekonfliktuoja su Verdi, bet operoje tikrai nebus jokių „operinių šablonų“, ir net aš turėjau ko pasimokyti iš jo darbo.“

„Raštininkas Bartlbis” (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Valstybinis jaunimo teatras kviečia į Rolando Kazlo režisuotą spektaklį „Raštininkas Bartlbis“, sukurtą pagal Hermano Melvilio novelę „Bartlbis“. Hermanas Melvillis - XIX a. amerikiečių rašytojas, eseistas ir poetas, kurio darbai dažnai priskiriami tamsiojo romantizmo srovei. Rašytojas geriausiai žinomas dėl savo kūrinių „Mobi Dikas, arba Banginis“, „Enkantados, Kelionė po Europą ir Levantą“, „Izraelis Poteris“ ir kitų romanų, kuriuos rašytojas sukūrė remdamasis savo išgyvenimais, patirtais plaukiojant banginių medžiotojų laivuose.

Gintaro Varno spektaklio "Tiksinti bomba" užkulisiai

Gintaro Varno „Tiksinti bomba” – drąsi dviejų vyrų meilė, nepabūgusi mirties nuosprendžio ir visuomenės pasmerkimo. amaturgo Michaelio MacLennano pjesę „Beat the Sunset“. Pasitelkęs konkretų dviejų žmonių širdžių pasakojimą, G. Varnas paliečia ir pasaulinę infekcinių ligų istoriją, tačiau spektaklio dėmesio centre – meilės galios analizė ir klausimas, kada iš tiesų žmogus pradeda merdėti?

KONCERTAI

„LUMEN” albumo „Na časti“ pristatymo koncertas (New York Club, 21:00)

Populiariausia Rusijos alternatyvaus roko grupė „Lumen“ atvyksta į Vilnių pristatyti savo naujausio albumo „Na časti“ („На части“). Šeštąjį studijinį albumą „Lumen“ išleido būdami geidžiamiausi savo šalyje – jų grandiozinis turas ritasi per dešimtis didžiausių Rusijos ir kaimyninių šalių miestų, neaplenkdamas juose ir didžiausių arenų.

VAKARĖLIAI

Paskutinis grupės „GYVAI“ koncertas (Warsteiner GLUCK, 20:00)

Pavasarį pasitiksime minėdami ne tik pamažu trauktis pradedančius šalčius, tačiau kartu ir su daugiau nei dešimtį metų savo muzika mus džiuginusia grupe „GYVAI“ atšokdami paskutinį jų gyvo garso koncertą.

„Cortes” (UK) (Tamsta, 21:30)

Šioje grupėje mušamaisiais groja ir puikiai Lietuvos muzikinėje scenoje pažįstamas būgnininkas Marijus Aleksa, o grupės lyderis – gitaristas ir vokalistas Andy Cortesas, bendradarbiavęs su tokiu žinomu muzikantu kaip K’naan bei pasirodęs tose pačiose scenose kaip Lenny Kravitzas, „Maroon 5“, Jasonas Mrazas ir „Black Eyed Peas“.

„GLAM - Fashion Home Party @ SOHO” (Soho, 22:00)

Šio vakarėlio aprangos stilių įkvėpia populiarus serialas „Seksas ir Miestas". Vakarėlio dalyviai turėtų puoštis panašiai kaip pagrindinės filmo herojės: madingoji žurnalistė Kerė, seksualioji viešųjų ryšių specialistė Samanta, išlaikyta, bet stilinga galeristė Šarlotė ir klasikinį stilių mėgstanti griežtoji teisininkė Miranda. Jos visada apsirengusios pagal naujausią madą, dėvi dizainerių kurtus batelius ir rankines.

„Jutas&Bukartas Acoustic duo Blues/Roots music“ (Grantas, 19:00)

Tai malonus siurprizas bliuzo fanams ir geros patikrintos muzikos gerbėjams. Dviejų kartų atlikėjų pasirodymas. Virgilijus Jutas (gitara, vokalas) - ,,Bluesmakers" lyderis, ilgametis bliuzo muzikos kūrėjas ir jaunosios kartos atstovas - Antanas Bukartas (lūpinės armonikėlės,
gitara), tvirtai žengiantis link muzikinio olimpo.

„PAVASARIS w/ Mondayjazz, Bedim „(Soul Box, 22:00)

Prie pulto: TADAS QUAZAR (Mondayjazz), JUSTAS FRESH (Mondayjazz), MARIUS BEDIM (Despotin Beat Club), VJ FOU GUDAS.

2013.03.02

KAZIUKO MUGĖ

Vilniaus arkikatedroje (Katedros a. 2)
9.00 val. Šv. Mišios už Suvalkijos (Sūduvos) krašto žmones.
11.00–12.00 val. Teatralizuotos karnavalinės eitynės nuo Lukiškių aikštės iki Rotušės aikštės.
Rotušės aikštėje (Didžioji g. 31)
12.00 val. Suvalkiečių (sūduvių) dienų atidarymas.
12.30–18.00 val. Suvalkijos (Sūduvos) liaudies meistrų, kulinarinio paveldo atstovų ir meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai.
11.00–18.00 val. Vizualinė projekcija LED vaizdo ekrane „Suvalkijos (Sūduvos) panorama“.

Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4)
12.30–18.00 val. Koncertuoja Suvalkijos (Sūduvos) meno mėgėjų kolektyvai.

Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39)
14.00 val. Literatūros popietė „Ir nurimsime tik tėviškės papėdėj...“ (Kazys Bradūnas).
Dalyvaus rašytojai Gasparas Aleksa, Gintautas Iešmantas, Vitalija Filipova, Jonas Kalinauskas, Vaiva Markevičiūtė-Rykštė, Česlava Jakštytė, Selemonas Paltanavičius, Dalia Saukaitytė, Rita Mockeliūnienė, Justinas Sajauskas, bardai Vilma, Kornelija, Virginijus Aneliauskai, Gytis Ambrazevičius, aktorės Gražina Urbonaitė, Alvyda Čapaitytė ir kt. Popietėje taip pat skambės Salomėjos Nėries, Vinco Mykolaičio-Putino, Kazio Borutos, Kazio Bradūno eilės. Veiks Sūduvos rašytojų knygų parodėlė-pardavimas.

Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31)
18.30 val. Koncertas „Mes – sūduviai“.
Vasaros terasoje „Žalia žąsis“ (Prie Maironio–Malūnų g. sankryžos – už tiltelio)
12–16 val. Šilčiausia vieta Kaziuko mugėje –„Samovarų“ vaišės“.
12–16 val. Unikali XIX a. antikvarinių „samovarų“ kolekcija.
Galeroje (Užupio g. 2A)
10–19 val. Archyvinė Užupio plenerų tapybos paroda.
10–19 val. Diagnostika kūrybai (gyd. Alfredas Maruška).

Užupio meno inkubatoriaus kieme (Užupio g. 2A)
10–19 val. Linksmybės prie laužo. „Retro“ – vinilinių plokštelių šėlsmas.

FESTIVALIAI - KINAS

Moterų filmų festivalis „Šeršėliafam 2013" (2013.03.01 - 09)

 „Elektriniai vaikai („Pasaka“, 22:00)

Ar galima pastoti nuo muzikos? Padūkusi paauglė Reičelė auga mormonų fundamentalistų šeimoje, Jutos valstijoje, kuri garsėja didžiausia mormonų bendruomene visoje Amerikoje. Per savo penkioliktąjį gimtadienį mergina atsitiktinai atranda uždraustą kasetę su roko muzika. Prieš tai nieko panašaus negirdėjusi Reičelė išgyvena neįtikėtinas emocijas. Po trijų mėnesių pasirodo, kad ji laukiasi.

SPEKTAKLIAI

„Arklio Dominyko meilė“ (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Rašytojas Vytautas V. Landsbergis sukūrė labai savitą, keistą pasaką, kupiną švelnaus humoro, taip pat nuoširdžių draugystės, ištikimybės, meilės jausmų. Knygos siužetas stebinantis, paradoksalus. Laukinis arklys Dominykas, kuris mėgo žaisti su varlėmis slėpynių, kuklioj lietuviškoj pievelėj sutinka ir pamilsta gražią ir truputį aikštingą rugiagėlę.

„Barbora Radvilaitė“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

Dviejų veiksmų baletas pagal S. Vainiūno, A. Malcio, H. M. Góreckio ir kt. muz. Choreografė ir libreto autorė Anželika Cholina. Dirigentas Robertas Šervenikas. Barbora Radvilaitė – viena populia¬riausių mūsų istorinių asmenybių. Užsisklendusi savame intymių išgyvenimų pasaulyje, neturinti jokių politinių aspiracijų ir tik žadinanti jas savo artimųjų bei amžininkų tarpe, ji sukėlė tikrą sąmyšį to meto valstybės gyvenime, vien savo buvimu pa¬likdama jame ženklų pėdsaką.

„Buratinas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 12:00)

Viso pasaulio vaikų žinoma pasaka apie medinį žmogeliuką ir jo nuotykius - šį kartą visa istorija papasakota muzikos kalba, mėgstamiausioje Lietuvos vaikų operoje. Linksmasis Buratinas, gerasis tėtė Karlas, gudrieji apgavikai Katinas ir Lapė, rūpestingoji Malvina ir kiti veikėjai linksmi laukia Jūsų, atėjusių į „Buratiną", teatro scenoje!

„Hitleris ir Hitleris“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 19:00)

Prieš mūsų akis gimsta tironas, universalus, skaudžiai atpažįstamas ir vis dar aktualus, bei miesčionis, pasiruošęs priimti tą tironą su tam tikru malonumu ir palengvėjimu, kad pagaliau atėjo žmogus, kuris išspręs visas mūsų problemas. Tai siurrealistinis farsas Hitlerio tema, kupinas aštraus, paradoksalaus humoro ir tirštos, šokiruojančios fantazijos. Tai politinis, estetinis bei moralinis iššūkis ir mūsų laikmečio valdžių populizmui, demagogijai bei paranojai.

„Meilė, karas ir kiškio kopūstai” (Menų spaustuvė, 12:00, 16:00)

Labai savitos latvių autorės Anos Saksės sukurtos pasakos vadinasi „Pasakos apie gėles", tačiau jos, papasakodamos įvairiausių gėlių atsiradimo istorijas, kalba labai įvairiomis ir rimtomis temomis - meilė, ištikimybė, pagarba ar net praradimas. Spektaklio kūrėjus įkvepia toks autorės kreipimasis į vaikus ir drąsa vaikams siūlyti kalbėti apie labai gilius, net filosofinius dalykus. Vaikai ypatingai moka rimtai žvelgti į pasaulį, tik, kartais, kitokiu kampu, nei suaugę. Prie šių sudėtingų temų prieinama labai žaismingu, skatinančiu fantazuoti ir vaikams gerai pažįstamu būdu - pasitelkiant pasakos žanrą.

Opera „Verteris" (Vilniaus kongresų rūmai, 19:00)

J. Massenet opera „Verteris" – vienas ryškiausių prancūzų lyrinės operos pavyzdžių. Ji sukurta 1887 metais, pagal garsųjį Johanno Wolfgango Goethe's romaną „Jaunojo Verterio kančios". Dalios Ibelhaupaitės režisuota opera su G.Rinkevičiaus vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru publikai pirmą kartą buvo pristatyta praėjusių metų gruodį ir sulaukė itin didelio susidomėjimo bei palankių vertinimų.

Spektaklis „Publika“
„Publika“ (Menų spaustuvė, 19:00)

Antrasis Gintaro Varno grįžimas prie legendinės F. G. Lorcos pjesės – atsakas „valstybės idiotizmui ir visuomenės netolerancijai“. Spektaklis imsis dviejų pagrindinių ispanų siurrealisto temų: žmogaus teisė būti savimi, nebijoti savo prigimties, ir priešprieša tarp pramoginio, nieko neužgaunančio teatro ir atviro, provokuojančio, galbūt piktinančio publiką.

„Silvestras Dūdelė“ (Vilniaus Lėlės teatras , 12:00)

Marionečių spektaklis, skirtas Stasio Ušinsko 100 metų sukakčiai. Tai istorija, panaši ir į pasaką apie daktarą Dolitlį, ir apie Aiskaudą. Spektaklyje veikia pats Silvestras Dūdelė ir jo Tarnaitė Barborėlė, taip pat Katinas Murkelis, Vištelė Kikirėkė, Ožys Barzdelaitis, Šunelis Lapkus ir kt. per spektaklį vaikai ne tik stebi Silvestro Dūdelės istoriją, bet ir pamato ištraukas iš kino filmo „Storulio sapnas”, išgirsta žodžius iš S.Ušinsko knygos apie marionečių teatrą.

„SUPERAGENTAS 000” (Menų spaustuvė, 12:00)

Jis – superagentas 000. Ji – jo amžina priešininkė bobulytė nindzė. Jiedu susikaus ne vienoje kovoje, padedami savo bendražygių ir sėbrų. Kovų laukas – teatro scena, kurioje personažus įkūnys teatro „ cezario grupė“ aktoriai ir... žaislai.

"Katinėlis ir Gaidelis“ (Raganiukės teatras, 12:00)

KONCERTAI

Simfoninis orkestras pristato pasaulio muzikos lobyną. Rusų klasika (Lietuvos nacionalinė filharmonija , 19:00)

Solistas Eugene Ugorski (smuikas; Rusija, Jungtinė Karalystė). Dirigentas Vladimir Lande (Rusija, JAV).

Andrius Kaniava
ANDRIUS KANIAVA su Aleksandru Ten ir Sigitu Mickiu (Muzikos rūsys, 21:00)

VAKARĖLIAI

„Beat Master” (Warsteiner GLUCK, 20:00)

Po Baltuoju tavęs lauksime su Mr. Andy Roc - vienu geriausių „scratch DJ“ Baltarusijoje priešaky!

„LAYOUT “ (Soul Box, 22:30)
Prie pulto: Lunatiq, habby ir Andrius Smalltown.

Leon Somov & Jazzu “ (Tamsta, 21:30)
Preciziškumas ir romantika – pirmieji žodžiai, išsprūstantys iš lūpų, išgridus Leon Somov ir Jazzu. Kad ir kaip atrodytų nesuderinama, tačiau šie prieštaravimai, kaip kūrėjai, papildo vienas kitą tobulai. Jazzu spinduliuoja jaunatviška ekspresija ir emociniu maksimalizmu, kurį atsveria konkretumas ir dermė sklindanti iš perfekcionisto Leono Somovo.

„New Generation PSY“ (48 Cechas , 22:00)
Visiems gerai žinomas projektas tęsiasi ir pradeda antruosius metus. Per metus išvydome nemažai jaunų, talentingų bei gabių atlikėjų, prodiuserių. Antruosius metus pradėsime su PSY muzika. Daugelis pripratome, jog prie DJ pulto matome vyriškos lyties atstovus. Tačiau šį šeštadienį turėsite galimybę išvysti atlikėją MortalShroom.

„Sutrypk šokių aikštelę“ (G club, 22:00)
Atlikėjai: ANDY LAU pres. L8M8 (FSS Recordings, Pro-duce Music, G-Loft), SERAS SEITON, RANKING, - DE MANT, WEEPEE, BLANCA.
 
„Tish you spoke French! @ SOHO” (Soho , 22:00)
Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad Adamsai – pikta, blogio jėgų apsėsta šeimyna. Tačiau nepaisant jų tamsaus įvaizdžio, jie yra linksmi ir geranoriški. Ruošiantis šiam vakarėliui įvaizdyje dominuos tamsios spalvos. Visi herojai yra pablyškę juodaplaukiai (išskyrus dėdę Pūlinį, kurio galvą puošia plikė), taigi jums pravers perukai ir grimas.

2013.03.03

KAZIUKO MUGĖ

Rotušės aikštėje (Didžioji g. 31)
12.00–15.00 val. Vilniaus meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai.
15.00–16.00 val. Kaziuko mugės ir Suvalkijos (Sūduvos) dienų uždarymas.

Prie Nacionalinio dramos teatro (Gedimino pr. 4)
12.00–15.00 val. Suvalkijos (Sūduvos) ir Vilniaus meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai.

Galeroje (Užupio g. 2A)
10–19 val. Archyvinė Užupio plenerų tapybos paroda.
10–19 val. Diagnostika kūrybai (gyd. Alfredas Maruška).

Užupio meno inkubatoriaus kieme (Užupio g. 2A)
10–19 val. Linksmybės prie laužo. „Retro“ – vinilinių plokštelių šėlsmas.

FESTIVALIAI - KINAS

Moterų filmų festivalis „Šeršėliafam 2013" (2013.03.01 - 09)

„Kayan („Pasaka“, 18:00)

Filmas nukelia į šių dienų Vankuveryje gyvenančią išeivių iš vidurinių rytų bendruomenę. „Kayan“ yra daugialypis pasakojimas apie priklausomybę, ištikimybę ir meilę. Hanina – vieniša tačiau stipri libanietė, auginanti dvi dukras. Ji atkakliai bando išlaikyti savo restoraną pavadinimu „Kayan“ ir išsikapstyti iš skolų. Netikėti pokyčiai asmeniniame gyvenime sutampa su jos darbuotojų ir klientų problemomis.

„Karūnos brangakmeniai“ („Pasaka“, 20:15)

Jaunoji Fragancija yra kaltinama įtakingo pramoninko sūnaus Ričardo nužudymu. Vykstant teismo tardymui, atsiskleidžia neįtikėtina merginos istorija. Iki to nelemto įvykio Fragancija ir Ričardas buvo neišskiriami draugai. Mergaitė augo skurdžioje, tačiau darnioje šeimoje, o Ričardas kentėjo nuo despotiško tėvo. Tik draugystė jiems teikė ramybę ir džiaugsmą.

„Lėlių namai” (Kino centras "Skalvija", 21:20)

Grupė Dublino gatvės paauglių sumano įsilaužti į prabangiame rajone esantį namą. Šeimininkai išvykę, tad įsilaužėliai leidžia sau siausti be ribų. Jų destruktyvūs žaidimai kaip uraganas niokoja preciziškai sutvarkytą namą, brangius baldus ir subtilų dekorą. Visa siaubiantis šėlsmas nutrūksta, kai į duris pasibeldžia kaimynystėje gyvenantis berniukas. Netikėtas jo pasirodymas išprovokuoja nutylimas paslaptis.

SPEKTAKLIAI

„Arabiška naktis" (Menų spaustuvė, 19:00)

„Arabiška naktis“ - tai šiuolaikinio didmiesčio „Šecherezados pasakos“. Penki jauni „cezario grupės“ aktoriai drauge su savo pedagogu Cezariu Graužiniu minimaliomis priemonėmis sukūrė užburiantį savo atmosfera pasakojimą apie savęs ir meilės ieškojimą.

„Bilietas iš dangaus“ (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Režisierė Dalia Jokubauskaitė ir trys jauni, linksmi, pašėlę aktoriai – Rasa Marazaitė, Sergejus Ivanovas ir Lukas Petrauskas parengė vasariškai spalvotą ir žaismingą, muzikalų spektakliuką. Juozas Erlickas dar 1990 metais išleido eilėraščių knygą vaikams „Bilietas iš dangaus“. Čia sprendžiami įvairiausi nesuaugusiems rūpimi klausimai: kaip sliekui pavyksta arti žemę neturint traktoriaus? kodėl laikrodis visada eina, o niekada neišeina iš proto? Kas? Ką? Kodėl? Kam? Kur? ir t.t.

„Grybų karas ir taika“ (Keistuolių teatras, 12:00)

Aido Giniočio muzikinis spektaklis vaikams pagal Justiną Marcinkevičių. Ar tikrai gręsia karas ir pasaulio pabaiga? Kodėl grybai nesusitaiko su pasaulio tvarka? Kas išties nutiko Grybų respublikoje po pirmųjų „demokratinių" rinkimų? Kodėl prezidentas Baravykas tapo diktatoriumi? Į šiuos ir kitus klausimus ieškos atsakymo vaikai ir Keistuolių teatro aktoriai, drauge pajuokaudami ir padainuodami.

„Lokys ir mergaitė” (Raganiukės teatras, 12:00)

„Meilė, karas ir kiškio kopūstai “ (Menų spaustuvė, 12:00, 16:00)

Labai savitos latvių autorės Anos Saksės sukurtos pasakos vadinasi "Pasakos apie gėles", tačiau jos, papasakodamos įvairiausių gėlių atsiradimo istorijas, kalba labai įvairiomis ir rimtomis temomis - meilė, ištikimybė, pagarba ar net praradimas. Spektaklio kūrėjus įkvepia toks autorės kreipimasis į vaikus ir drąsa vaikams siūlyti kalbėti apie labai gilius, net filosofinius dalykus.

„Paukštyno bendrabutis (Lietuvos nacionalinis dramos teatras, 16:00)

Vienos dalies pjesėje pasakojama apie paukštyne dirbančias vištų fasuotojas, kurių kasdienybė – blauzdelės, skrandukai, faršas. Pjesės veiksmas vyksta bendrabutyje, kuriame šios moterys gyvena. Darbas – bendrabutis, bendrabutis – darbas. Tačiau viena diena, prasidėjusi įprastai, baigiasi netikėtai.

„Pelenė” (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 12:00)

Ir vaikams, ir suaugusiems nėra nieko nuostabesnio už pasaką apie Pelenę. Puikiai žinomą nuo vaikystės, ir net suaugusiems paliekančią laimingos pabaigos viltį... Pagal šią pasaką parašyto S.Prokofjevo baleto muzika - vienas geriausių kompozitoriaus kūrinių, ne kartą pastatytas įvairiuose teatruose. Mūsų scenoje savąją „Pelenės“ interpretacijos veriją rodo M. K. Čiurlionio nacionalinės menų mokyklos Baleto skyriaus moksleiviai.

„Silvestras Dūdelė“ (Vilniaus Lėlės teatras , 14:00)

Marionečių spektaklis, skirtas Stasio Ušinsko 100 metų sukakčiai. Tai istorija, panaši ir į pasaką apie daktarą Dolitlį, ir apie Aiskaudą. Spektaklyje veikia pats Silvestras Dūdelė ir jo Tarnaitė Barborėlė, taip pat Katinas Murkelis, Vištelė Kikirėkė, Ožys Barzdelaitis, Šunelis Lapkus ir kt. per spektaklį vaikai ne tik stebi Silvestro Dūdelės istoriją, bet ir pamato ištraukas iš kino filmo „Storulio sapnas”, išgirsta žodžius iš S.Ušinsko knygos apie marionečių teatrą.

„Trys Paršiukai“ (Vilniaus Lėlės teatras , 12:00)

Paskutinėje savo „Trijų paršiukų” versijoje teatras „Lėlė” siūlo nuotaikingą ir muzikinį, improvizacinį ir pramoginį reginį – tiek vaikams, tiek jų tėveliams. ... Į sceną išeina nedidelė klajojančių artistų trupė – trys komikai ir Balerina. Jie ruošiasi suvadinti žiūrovams pasaką apie tris paršelius. Tačiau artistų ketinimams labai trukdo Kiemsargis su savo nepamatuotomis artisto ambicjomis. Besistengdamas sutrukdyti artistams, jis iš tikrųjų jiems padeda, ir tokiu būdu randa sau vietą gyvenime.

KONCERTAI

IV tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas (Lietuvos nacionalinė filharmonija , 16:00)

IV tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas (Lietuvos nacionalinė filharmonija , 19:00)
Konkurso finalas . Konkurso apdovanojimai ir baigiamasis koncertas. Solistai – IV tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso nugalėtojai. Dalyvauja kamerinis orkestras Kremerata baltica (meno vadovas Gidon Kremer). 

Leonido Dorfmano fortepijono rečitalis (LDM Taikomosios dailės muziejus, 16:00)
Koncertas skiriamas Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos ilgametės mokytojos Lidijos Dorfman atminimui . Leonid Dorfman (fortepijonas). Programoje – Domenico Scarlatti, Josepho Haydno, Johanneso Brahmso, Franzo Schuberto, Ferenco Liszto, Broniaus Kutavičiaus kūriniai.
2013.03.01

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją