2013.02.15

VASARIO 16-OSIOS RENGINIAI

17.00 val. Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų teikimo iškilmės Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose.

13 val. Visuomenės sueiga Tautos namų idėjai ir jos simbolinėms asmenybėms paminėti ant Tauro kalno.

19.00 val. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos iškilmingas posėdis Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31).

FESTIVALIAI

„Kavos kultūros dienos 2013 (PLC Ozas)

2013 m. čempionatuose dalyvaus apie 20 profesionalių baristų iš visos Lietuvos. „Kavos kultūros dienų“ metu varžybos vyksta pagal griežtai reglamentuotas Pasaulio baristų čempionato taisykles, renginį globoja Europos kavos asociacija (SCAE) bei Pasaulio baristų čempionatas. Kompetentingų teisėjų komisija iš įvairių pasaulio šalių vertina baristų paruoštos kavos skonį, kokybę, identiškumą bei išradingumą. Šiemet teisėjauti į renginį atvyks vienas iš SCAE įkūrėjų, norvegas Alfas Krameris, jis taip pat žada net kelis seminarus profesionalams.

SPEKTAKLIAI

„A.- visai kita (3249) (Keistuolių teatras, 19:00)

Patys pjesės autoriai (Andreas Sauteris ir Bernhardas Studlaris), kaip ir lietuviškosios „A. – visai kita“ kūrėjai, linkę šią pjesę įvardyti „radikaliąja, arba trash komedija“. Kaip teigia spektaklio režisierius Agnius Jankevičius, „šis spektaklis – tai trileris apie kažkur pradingusią laimę“. Tai psichologiškai paradoksalių komiškų scenų virtinė, nenuspėjamai keičianti istorijos aplinkybes, tačiau galų gale paliekanti palengvėjimo arba susierzinimo, neįvardintos kaltės ir nemalonaus kartėlio prieskonį.

„Bestija žydrom akim” (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Spektaklyje keturi pagrindiniai veikėjai Aktorius (akt. Andrius Bialobžeskis), Mūza (akt. Aušra Pukelytė), Kritikas (akt. Aleksas Kazanavičius) ir jų Draugas (akt. Sergejus Ivanovas) gyvena pasaulyje, kuriame svetimi pavidalai, tekstai, kontekstai, svetimos mintys painiojasi su tikrove. Kodėl kartais nutinka taip, jog nebesinori vaidinti, nebesinori kritikuoti, norisi tiesiog mylėti? Ką gali padaryti Aktorius dėl Mūzos, o gal – Vyras dėl Moters? Tokie klausimai iškilo spektaklio kūrėjams, kurie pasidavė neribotai fantazijai maišydami komedijos, dramos ir tragedijos žanrus.

„Langas į parlamentą” (Domino teatras, 19:00)

Šios komedijos siužetas bei situacijos žiūrovams primins Lietuvos politinio gyvenimo realijas, politikų gebėjimą įsivelti į netikėčiausias situacijas, meistriškai suktis ir sausiems išbristi iš klampiausios balos. Komedijoje „Langas į parlamentą“ apstu detektyvo elementų, farso ir grotesko požymių.

„Pamišėlio užrašai” (Menų spaustuvė, 19:00)

Pagrindinis „Pamišėlio užrašų“ herojus Aksentijus Ivanovičius Popryščinas yra mažytis sraigtelis galingoje biurokratinėje mašinoje. Jo darbas nesudėtingas, bet labai monotoniškas. Jis mano, kad yra vertas geresnio darbo ir aukštesnių pareigų. Tik, deja, nesuvokia, kad tam neturi nei talento, nei sugebėjimų. O čia dar įsipina meilė departamento direktoriaus dukrai. „Mažasis žmogus“ po truputį ištrina ribas tarp realybės ir iliuzijjų pasaulių. Jų susiliejimas tragiškas.

„Vilis” (Vilniaus Lėlės teatras , 18:30)

Tai dramos spektaklis apie garsų Žemaitijos skulptorių, mistiką Vilių Orvidą. Apie tai, kaip buvo kuriama Orvidų sodyba, esanti netoli Salantų miestelio Žemaitijoje ir apie kelionę ieškant Dievo, savęs ir ryšio su kitu. Spektaklis sukurtas iš paties Viliaus Orvido autobiografinių tekstų, interviu fragmentų, eilėraščių, jį pažinojusiųjų ir mylėjusiųjų prisiminimų, o taip pat archyvinių kino kadrų.

KONCERTAI

„Instrumenti“ (Tamsta, 21:30)
Viena perspektyviausių Baltijos šalių grupių – duetas iš Latvijos „Instrumenti“ – grįžta koncertuoti į Lietuvą! Dėl išskirtinio į indie-pop ir eksperimental electro rėmus netelpančio skambesio, dviejų narių Shipsi (vokalas/klavišiniai) ir Reynsi (būgnai/klavišiniai/vokalas) grupė jau sulaukė tarptautinio pripažinimo. Lietuvoje grupė jau lankėsi kelis kartus – yra koncertavusi „Karklė Live Music Beach“ festivalyje, „Pravda“ apdovanojimuose ir pernai „Vilnius Music Week“ programoje.
„Elektrinė: Gimtadienis” (Energetikos ir technikos muziejus, 19:00)
Energetikos ir technikos muziejaus 10-ojo gimtadienio šventinę savaitę vainikuos prieš porą metų gimęs projektas – „Elektrinė“. Turbūt pirmą kartą Pirmosios centrinės Vilniaus elektrinės istorijoje susipins du muzikiniai stiliai, vienu metu galintys užkurti net šimtametę turbiną. Gimtadienis pristato - rokenrolo energija besidalinantį Baltąjį Kirą ir balkanišku ritmu uždegančią - Banda Dzeta.

VAKARĖLIAI

„Jager Vibrations": BRODINSKI (FR) ir ZOMBIE NATION (DE)” (Menų fabrikas Loftas, 22:00)
Vasario 15-os naktį Jager komanda į „Loftą“ nusileis su dviem pasaulinio lygio elektroninės muzikos superžvaigždėmis. Vieną iš paskutinių žiemos penktadienių „Loftą“ valdys ledas, garsas, vaizdas, JŪS... ir JIE: BRODINSKI (FR) ir ZOMBIE NATION (DE). BRODINSKI yra vienas labiausiai jaudinančių DJ/prodiuserių šiandieninėje elektroninės muzikos scenoje, be kurio neapsieina nei vienas didžiausias šokių muzikos festivalis. ZOMBIE NATION super prodiuserio vardas ir žinomas, ir laukiamas mūsų naktinėtojų, elektroninės muzikos bei teisingo vakarėlio mylėtojų. Vis nepamirštame, kaip maždaug prieš metus jis be gailesčio šokdino Kauno „Gargare“ susirinkusius „Jӓger Vibrations“ fanus!

„Carré Savaitgalis - Deep Inc l Mantas Dusty & Mikasa” (Carre, 20:00)

„EXCLUSIVE VALENTINE’S DAY” (Lotus Cocktail Bar, 23:00)

„L'Amour de Cupidon feat. Kristina Prado @ SOHO” (Soho , 22:00)
Ypatingas vakaro svečias - Kristina Prado. SOHO scenoje Jūsų laukia abejingų nepaliksiantis, įspūdingasis Travesti SHOW pasirodymas. Visa naktis, pulsuojanti tik tyriausiu planetos jausmu muzikai, žmonėms ir šokiui, apie kurią žmonės kalbės dar ne vieną mėnesį, o gal net visą gyvenimą..

„Los Turbos gyvai @ SB” (Soul Box, 22:30)

„Posh Valentine's day” (POSH, 22:00)

Valentino dienai „Posh“ kokteilių klubas jau parengė jums ypatingą vakarėlį, tad nereikės sukti galvą, kur su mylimuoju ar mylimaja šiais metais švęsti įsimylėjėlių dieną... Šį kartą Valentino dieną švęsime kartu su Flirtas.lt, Gelbėtojais vaikinais, Gelbėtoja mergina bei tūkstantine jūsų minia...
„Prancūziškos muzikos vakaras su Maksu” (Neringa, 20:00)
Grupės „MAX“ lyderis Maksas ir jam talkinantis kvartetas atliks populiariausių Prancūzijos atlikėjų, tokių kaip Joe Dassin, Patricia Kaas, Charles Aznavour, Jean Jacques Goldman ir kitų atlikėjų dainas.

„St.Valentine Party & Piero's Birthday (Salento Disco Pub, 21:00)

„Urban Animals” (48 Cechas , 22:00)

„Vaiper x Nightjar x Bowties” (Warsteiner GLUCK, 20:00)

Vizitui iš Danijos atvykstantis Nightjar - visų pasiilgtas bei visada maloniai sutinkamas žmogus, už lietuviškų DJ pultų. Per praėjusius metus šis vaikinas tapo kur kas populiaresnis užsienyje - po laimėto „Outlook Festival“ miksų konkurso, Nightjar tapo pripažįstama ir ne vieno pasaulinio garso prodiuserio ir DJ linksniuojama persona. Kartu su juo - visas "Despotin Beat Club" DJ kolektyvas:
Vaiper Despotin ir Bowties.

„Valentine's Day” (Carre, 20:00)

„Laisvalaikis“ dovanoja: Valentino diena su „Tabami Divas“ (Menų fabrikas Loftas, 21:00)
„Laisvalaikis“ dovanoja šventę vyram ir moterim „Lofte“ skambant gražiausiom meilės dainom. Jas atliks scenos madonos: Rūta Ščiogolevaitė, Augustė Vedrickaitė, Giedrė Rimšaitė ir kt. Joms pritars visas „Tabami Live Band“. Pusantros valandos koncerte skambės Whitney Houston, Adele, Arethis Franklin ir kitų pasaulį savo balsu ir dainomis užkariavusių divų kūryba.

2013.02.16

VASARIO 16-OSIOS RENGINIAI

8.30 val. Vasario 16 – osios Nepriklausomybės Akto Signatarų pagerbimas Rasų kapinėse.

10.30 val. Valstybės apdovanojimų teikimo ceremonija Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose.

12.00 val. Trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje
Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba.

12.30 val. Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

14.00 val. Vasario 16 – osios minėjimas prie Lietuvos nepriklausomybės signatarų namų

14.45 val.Ceremonija aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos, skirta 1949 m.vasario 16-osios Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos Deklaracijos paskelbimo 64-osioms metinėms paminėti.

16.00 val. Tradicinis Vilniaus miesto tautinių šokių ir dainų ansamblių koncertas nacionalinės M. K. Čiurlionio meno mokyklos Šokio teatre (T. Kosciuškos g. 11).

16.30 – 21.00 val. Gedimino prospekte – 16 simbolinių laužų (nuo Katedros aikštės iki Kudirkos aikštės). Renginio metu V. Kudirkosaikštėje skambės XX a. pradžios lietuviška muzika,kalbės Kovo 11-osios signatarai, nusipelnę visuomenės veikėjai. Lietuvos Šaulių sąjungos Vilniaus rinktinė vaišins karšta arbata. V. Kudirkos a. prieigose bus pastatytas LED ekranas, kuriame nuo 17 val. tiesiogiai iš Šv. Kotrynos bažnyčios bus rodomas gyvo garso koncertas „Laisvės balsai“. Po koncerto nuo 18. 30 val. ekrane bus demonstruojamas G. Žickytės filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją.

17 val. Koncertas „Laisvės balsai“ ir Vilniaus mero sveikinimas pasaulio lietuviams Lietuvos valstybės atkūrimo proga Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 31), kuris bus rodomas tiesiogiai internetu pasaulio lietuviams.

19.00 val. Iškilmingas Vasario 16-osios koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

FESTIVALIAI

„Kavos kultūros dienos 2013” (PLC Ozas)

SPEKTAKLIAI

„Mamulė Mū” (Keistuolių teatras, 12:00)

„Mamulė Mū“ - muzikinis spektaklis vaikams apie romantikę Karvę, panorusią laipioti po medžius ir „tvirtai ant žemės stovinčią“ Varną. Ar įmanoma jų draugystė? Pasaką seka šmaikštuolis Ūkininkas, jam talkina linksmasis jaunųjų ūkininkų orkestrėlis.

„Mašininkai” (Keistuolių teatras, 19:00)

„Mašininkai“ – spektaklis apie norą gyventi kitaip, apie norą bent trumpam ištrūkti iš kasdienio gyvenimo rutinos kiauto ir sykiu apie didelę baimę ką nors keisti nusistovėjusiame gyvenime. Tai spektaklis apie ambicijas, kurios yra didesnės už patį žmogų.

Popietė su lėlių spektakliu „Vaiduokliukas" (Raganiukės teatras, 16:00)

„Skraidantys Meškiukai” (Raganiukės teatras, 12:00)

Spektaklis patiems mažiausiems apie stebuklingus skraidančius meškučius, kurie gyvena Meškinų mėnulyje ir malą žvaigždžių miltus. Visi mažieji žiūrovai į spektaklį kviečiami su savo draugais - pliušiniais meškiukais.

KONCERTAI

„Green Bridge Band” koncertas (Neringa, 20:00)

Jau daug metų kartu grojantys kolektyvo muzikantai pakvies pasinerti į diksilendo, džiazo, boogie-woogie muzikos versmes, pajusti jau užmirštą, retai kada besuskambančią senųjų laikų dvasią.

Grupės „Baltasis kiras” koncertas (Muzikos rūsys, 21:00)

„Baltasis Kiras” gimė lietuviškojo Zapos - Liudo Giros kiemelyje, kuomet draugų kompanija atšilus orui nusprendė išeiti pagroti į miestą. Grupės sudėtis nuo įsikūrimo pradžios kito, tik jos narys, tikrų tikriausias Kiras - Tautvydas Augustinas, niekur nedingo ir vis bandė suburti grojančius žmones bendriems tikslams. Dabar groti koncertuose Kiras pasikviečia būrį draugų, kurį sudaro žmonės iš kitų grupių ar tiesiog muzikai neabejingi bičiuliai.

VAKARĖLIAI

„Lindyhop.lt pristato: Jumpin' at Tamsta with Love” (Tamsta, 21:30)

Meilė artimam? Meilė Tėvynei? Dvejoti nebeverta - širdį džiuginantys jausmai geriausiai atsiskleis „Tamsta” klubo šokių aikštelėje. Nesislėpk ir ateik. Mūsų tradicinis pasimatymas su Rhythm Junkies bus dar jaukesnis - neveltui sakoma, kad Vasaris - meilės mėnuo...

„Martynas Kavaliauskas LIVE @ LOTUS (Lotus Cocktail Bar, 23:00)

Meilės savaitgalį kokteilių bare „Lotus” vainikuos tikrų tikriausia TV pojekto „X faktorius“ žvaigždė bei daugelio merginų ir moterų numylėtinis Martynas Kavaliauskas.

„MONOLIT: Genys (Weboogie/Lowvibe) @ SB” (Soul Box, 22:00)

Genys grįžta! Resumé apie Genį galėtų prasidėti tuo, kad iškeitęs Lietuvą į Vokietiją, šis elektroninės muzikos prodiuseris ir didžėjus, gatvėje šaukiamas Eugenijumi Konstantinovu, kartkartėmis grįždamas namo, tikrai smarkiai pradžiugina ne vieną muzikos entuziastą.

„Noche Latina together with Carlos Rosas” (POSH, 22:00)

Prie DJ pulto stos svečiai iš Venesuelos - Carlos Antonio Rosas Rodríguez bei Nacho Martinez, DJ Nacho Moya iš Ispanijos, žadantys ne tik Latino hitus, bet ir įspūdingą perkusijos šou bei Latino šokių pamokas tiesiog ant scenos.

„POP Fever w DJ Yuri(S) @ SOHO” (Soho , 22:00)

POP – muzikoje ir gyvenime - tai ne tik masinis smegenų pudrinimas. Tai – naujovė, šviežios idėjos ir geriausia ką gali gauti šiandien. Ar tu pasiruošęs? POP Fever w DJ Yuri(S) vakarėlyje žinomos dainos suskambės naujai - jos bus greitesnės, triukšmingesnės ir dar labiau užvedančios!

„Velniškai karštas Valentinas 2013 (G club, 22:00)

2013.02.16

FESTIVALIAI

„Kavos kultūros dienos 2013” (PLC Ozas)

SPEKTAKLIAI

„Anė iš Žaliastogių" (Vilniaus mažasis teatras, 16:00)

,,Anė iš Žaliastogių” – gerumu ir švelnumu persunkta romantinė drama apie vaiko vaizduotės jėgą, draugystę, pirmąją meilę, savo vietos pasaulyje ieškojimą, pasiaukojimą dėl artimų žmonių. Tai spektaklis šiandien ,,nemadingomis” temomis. Vaikų prieglaudos augintinės našlaitės Anės - svajoklės mergaitės morkų spalvos plaukais, kurios niekas nenori įvaikinti, ,,nes ji – ne berniukas”, - vaidmenį sukūrė aktorė Inga Jarkova.

„Arklio Dominyko meilė” (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Knygos siužetas stebinantis, paradoksalus. Laukinis arklys Dominykas, kuris mėgo žaisti su varlėmis slėpynių, kuklioj lietuviškoj pievelėj sutinka ir pamilsta gražią ir truputį aikštingą rugiagėlę. Artėjant žiemai, arklys paslepia rugiagėlę po akmeniu, nes šalna kėsinasi ją sušaldyti, ir iškeliauja į Afriką. Jo kelionė įdomi ir sudėtinga.

„Čipolinas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 12:00)

3 veiksmų baletas vaikams, G. Richlovo libretas pagal G. Rodario pasaką. Drąsuolis Čipolinas, padedamas savo draugų - linksmosios Ridikutės, išmintingojo Vyšniuko, gražiosios Magnolijos nugali piktąjį Princą Citroną ir Sinjorą Pomidorą. Visi drauge jie statys namelį vienišam dėdulei Moliūgui, šoks ir džiaugsis kartu su jumis.

„Eglė žalčių karalienė” (Vilniaus Lėlės teatras , 12:00)

Šiame spektaklyje teksto nėra. Jis pasakojamas vaizdiniais. Jo siužetas gana intensyvus, pilnas įvykių, nors žodžių nesigirdi. Režisierius V. Mazūras demonstruoja teatro magiją, kuri randasi iš atskirų detalių, niekučių, atsitiktinumų, bet neilgtrukus mazūriška polifonija sugaudžia visa jėga. Pasaka jo jau nedomina. Jis rūpinasi apibendrinta situacija, jis - aktyvus šiuolaikinis gyvenimo tyrinėtojas. Jis nieko neužglaisto ir kategoriškai neteigia, jis tik rodo, kaip Eglė jaučiasi šiandien, grįžusi į savo gimtinę. (...) Savo kojomis lekiant į Europą, užsimiršus, galima nutautėti taip pat greitai, kaip ir gyvenant prie okupantų.

„Gandro dovana” (Menų spaustuvė, 12:00)

Stalo Teatro spektakliai publikai „patiekiami“ pasitelkus įvairius daiktus, kurie spektaklio metu atgyja, įgaudami personažų veidus, balsus, likimus. Tai daiktų (objektų) teatras. Meninę idėją perteikia mus supantys, ar senovėje supę daiktai, kurie tampa lėlėmis, įgaudami naujas prasmes...

„Geltonų Plytų kelias” (Keistuolių teatras, 12:00)

„Geltonų Plytų kelias“ – visiškai naujas daugeliui gerai žinomo Keistuolių teatro spektaklio „Smaragdo miesto burtininkas“ pastatymas. 11 metų scenoje gyvavęs spektaklis po penkerių metų pertraukos atgimė prieš žiūrovus visiškai naujomis spalvomis, su visai kitais aktoriais, su kitu pavadinimu, bet su nepamirštamomis dainelėmis ir nenuginčijamomis tiesomis, nes kaip kartoja ne vienas Keistuolis, „Svarbiausia – įžvelgti stebuklą paprastuose dalykuose!“

„Indėniukas Kikas" (Raganiukės teatras, 12:00, 13:00)

„Kiškių sukilimas” (Vilniaus Lėlės teatras, 14:00)

Spektaklis pagal lietuvių literatūros klasiko, poeto ir dramaturgo Kazio Binkio (1893-1942) poemą, skirtą vaikams. Spektaklį sukūrė dailininkas ir režisierius Rimas Driežis drauge su aktore Lijana Muštašvili. Režisierius nutarė senovės anglų balaganinio lėlių teatro vaidinimo „Pančas ir Džudė dvasią perkelti į prieškario Kauną, kai kūrė K.Binkis. Rezultatas – patriotinė R.Driežo dėlionė iš K.Binkio poemų ir eilėraščių, virtuoziškai suvaidinta vienos aktorės drauge su daugybe pirštininių lėlių. Kiškiai įsiveržia į Kauno teatrą ir iš to meno operos žvaigždės Kipro Petrausko reikalauja, kad šis liautųsi medžiojęs kiškius.

„Labanakt, mama” (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Keturiasdešimtmetė Džesė Keits ir jos motina Telma – dvi moterys pasinėrusios į savo įprastus gyvenimus. Metų metus trunkančią monotoniją netikėtai nutraukia Džesės žodžiai: „Mama, aš nusprendžiau nusižudyti“. Tolesni Džesės ir mamos monologai atskleidžia tokio sprendimo priežastis. Netrukus prasideda mamos ir Džesės mūšis tarp gyvybės ir mirties. Ar Džesė iš tikrųjų nusižudys? Ar mama išardys jos, atrodo, nepalaužiamą pasiryžimą?

„Ribos” (Menų spaustuvė, 19:00)

„Ribos - tai spektaklis apie jauną žmogų, bandantį keisti nusistovėjusias, pasenusias gyvenimo taisykles. Herojus su kūdikišku atvirumu kelia problemiškus klausimus, kurie neretai kyla ir kiekvienam iš mūsų, bet dėl vyraujančių moralinių, etinių normų mes tiesiog nedrįstame jų garsiai įvardinti. Šis spektaklis - galimybė žengiant per uždraustą ribą išgyventi " ypač malonų teisumo pojūtį". Tadas Montrimas

KONCERTAI

IV tarptautinis J. S. Bacho muzikos festivalis „J. S. Bach, A. Vivaldi“ (I programa) (Evangelikų liuteronų bažnyčia, 18:00)

„Nuo Merūno televizijos šou iki Merūno Vitulskio operos scenoje (Vilniaus rotušė, 16:00)
Šis koncertas-susitikimas su dainininku bus unikalus. Publika ne tik klausysis solisto atliekamų arijų ir dainų, tačiau ir pati Merūnui galės užduoti įvairius klausimus tiek apie operos atlikėjo karjerą, tiek apie televizijos kamerų kiekviename žingsnyje lydimą gyvenimą. M.Vitulskiui koncerte akompanuos pianistė Birutė Asevičiūtė.

Sakralinės muzikos valandos Šv. Kazimiero bažnyčioje (Šv. Kazimiero bažnyčia, 13:00)

„Žiemos divertismentas“ (LDM Taikomosios dailės muziejus, 16:00)

Klausytojų laukia intriguojantis susitikimas su solistais Regina Šilinskaite, Tadu Girininku ir nuostabia muzika. Autentiškoje senojo Arsenalo erdvėje skambės rafinuoti baroko genijų G. F. Händelio, J. S. Bacho bei jo sūnaus C. Ph. E. Bacho, virtuozo W. A. Mozarto ir temperamentingojo F. Henriques muzikos kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją