PENKTADIENIS, vasario 8 d.

SPEKTAKLIAI

„Brangioji mokytoja" (Menų spaustuvė, 19:00)

Spektaklis pagal rusų dramaturgės Liudmilos Razumovskajos 1980 m. sukurtą pjesę „Brangioji mokytoja“ – tai teatro „Atviras ratas“ tolimesnis bandymas gilintis ir plėtoti pakankamai aštrią jauno žmogaus ir jį supančio suaugusiųjų pasaulio santykių temą. Spektaklio centre – mokinių prieš savo mokytoją psichologinio ir fizinio smurto istorija.

„Feel-link“ (Menų spaustuvė, 19:00)

Jaunosios kartos šokėjų ir choreografų Airidos Gudaitės ir Lauryno Žakevičiaus duetas šokio spektaklyje ,,Feel-link“ nagrinėja dviejų žmonių išgyvenimus, sukeltus išgyventos meilės patirties ir siekio patirti neišgyventą meilės jausmą. Spektaklio ,,Feel-link“ veikėjai pasitelkia laisvo urbanistinio šokio technikas, padedančias išlaisvinti kūno motoriką ir kartu priartinančias kūrinio temą prie jaunosios kartos šokio vertybių.

„Geležis ir sidabras“ (Vilniaus Lėlės teatras , 18:30)

„Visada maniau, jog nemėgstu poezijos, nesuprantu jos,“ - sako aktorius ir režisierius Rolandas Kazlas, – „Pirmenybę teikdavau prozai, filosofams, dramaturgams, o į poetus ir eiles žvelgdavau nepatikliai. Tačiau iš tiesų laukiau ir ieškojau sau artimos poezijos. Jos turbūt reikia ieškoti kaip Meilės, kaip mylimosios, o poeto – kaip sielos brolio. Tokio pat ir sykiu kitokio savęs: jautresnio, atviresnio, subtilesnio, mylinčio ir keistai švytinčio. Atradęs Vlado Šimkaus poeziją, atradau tai, ko laukiau ir slapta ilgėjausi.“

„Gulbių ežeras“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

Baletas "Gulbių ežeras"
Nemirštanti Odetos gulbės tema, tai sielvartingai suskambanti, tai prasiveržianti audringu dvasiniu polėkiu tampa viso baleto simboliu. Romantiška, nuostabi, poetiška meilės istorija, papasakota P. Čaikovskio muzikos genijaus ir talentingų choreografų M. Petipa bei L. Ivanovo, ilgai išlieka žiūrovo širdyje.

„Hamletas“ (Ūkio banko teatro arena , 19:00)

„Hamletas aktoriams sako: vaidinkite lyg prieš veidrodį. Įsižiūrėję į veidrodį, suvokiame, kiek mažai priklausome sau. Į mus žvelgia kažkas kitas. Tikresnis už mus pačius. Toks svetimas, koks gali būti tik tavo paties likimas. Tokio žvilgsnio vektorius jau nukreiptas į tragedijos pradžią, kurios pabaiga – Oidipo, Oresto, Hamleto istorijose“, - apie spektaklį pasakojo režisierius Oskaras Koršunovas.

„Juokdario mirtis, arba Kas nužudė Šekspyrą“ (Keistuolių teatras, 19:00)

Tragedijos ir komedijos žanrų derinimas, klasikinės ir modernios muzikos supynimas suteiks galimybę istoriškai ir sykiu ironiškai pažvelgti į įvairių amžių žmogaus laikyseną mirties akivaizdoje, kapinių ir kapų kulto vystymąsi nuo Šekspyro iki šių laikų, leis šmaikščiai ir skaudžiai pavarijuoti menininko tema jo paties sukurtos mirties kontekste.

„Tetos“ (New York Club, 19:00)

„Tetos“ – tai galimybė moterims kritišku žvilgsniu ir su šypsena pažvelgti į save, o vyrams – dar kartą pabandyti suprasti moteris tokias, kokios jos yra iš tiesų: kartais juokingos ir naivios, kartais aikštingos ir gudrios, bet visada žavios ir jautrios. Spektaklį kuria ir dainuojantys mimai „Neteisėtai padaryti“.

„Skrydis virš gegutės lizdo“ (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Makmerfis – užkietėjęs lošėjas ir mušeika, norėdamas išvengti kalėjimo darbų, apsimeta nepakaltinamu kvailiu ir atsiduria psichiatrinėje ligoninėje. Deja, čia tvarka pasirodo esanti griežtesnė negu kalėjime, o žmonės – protingesni už viso pasaulio išmintinguosius. Makmerfis pradeda maištauti prieš sistemą ir ginti bejėgius ligonius.

KONCERTAI

Kultūrinės terapijos sesiją „Ritmas ir Perkusija“ (Pranciškonų rūmuose, 20:00)

Sesijos metu: grosime perkusiniais instrumentais ir dainuosime, muzikuosime, improvizuosime, kursime muzikines kompozicijas, suvoksime, kaip organizuojamas ritmas, kaip spontaniškai kuriamos muzikinės kompozicijos grupėje, kaip improvizuojama, grosime tamsoje, šoksime...

B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos Jubiliejinis koncertas (Balio Dvariono mokyklos koncertų salė, 17:00)

Šia proga šventėje pasirodys vieni iš talentingiausių šių laikų mokyklos absolventų: vokalistai – Neda Malūnavičiūtė, Sasha Song, Girmantė Vaitkutė, Marta Lukošiūtė, Giedrė Kilčiauskienė, Gerda Storpirštytė, saksofonininkas Vytautas Labutis, pianistai Feliksas Zakrevskis, Jurgis Aleknavičius, violončelininkai Gleb Pyšniak, Justas Kulikauskas, marimbos meistras Marius Šinkūnas, būgnininkas Darius Rudis, akordeonistas Andrius Balachovičius, Vilniaus universiteto senosios muzikos orkestras, vadovaujamas P. Koncės, instrumentinė muzikos grupė „Subtilu-Z" ir kiti.

VAKARĖLIAI

„Būkime draugais“ (ŠMC kavinė, 22:00)

Kiekvieną mėnesį Loranas Vaitkus atvyksta į ŠMC kavinę ir atsiveda vieną artimą pulto bičiulį tam, kad visi kartu apsikabintume, pabūtume, pabendrautume, pašoktume ir būtume geresniais draugais. Juk net Čekuolis kalba, kad šiuolaikinėj visuomenėj to tikro bendravimo ir apsikabinimų taip trūksta...

„Fast Edie / Reverse (EleFlight rec) @ SB“ (Soul Box, 22:30)

Abu pagaliau parskrido namo. Muzikinių pliusų prisirinkę Londone, susibėga pasirodyti vienas kitam ir visiems kitiems. Vienas iš Disco Mafijozu, kitas iš EleFlight, kurie pristatę yra Jimpster, Yan Pooley ir daugelį kitų garsių vardų ir siautėja Londono rūsiukuose ir terasose..

„FB night OUT - Lady Mia Project @ SOHO“ (Soho , 22:00)

Ekscentriškosios JAV žvaigždės hito „Bad Romance“ atlikimas TV3 „Chorų karuose” Miai tapo lyg nebloga repeticija prieš intriguojantį jos virsmą skandalingąja Lady Gaga įspūdingame šou, kurį jau šį penktadienį galėsite išvysti SOHO klube. Projektas yra ne tik neeilinis scenos iššūkis Miai, bet ir atgaiva širdžiai – būtent šokiruojanti Lady Gaga yra viena iš lietuvaitės favoričių.

„Dee & Kamy, Justas Fresh, Dj Swix“ (Warsteiner GLUCK, 22:00)

Šiltėjančius orus ir ilgėjančias dienas paminėsime šį penktadienį rankų mišku ir linguojančiu būriu žmonių. Bandysime nugriauti Baltąjį tiltą! Už griovimo darbus šįkart atsakingi „Dee & Kamy“. Ilsėtis neleis Justas Fresh (Mondayjazz) bei Dj Swix (Meškos Paslauga | The Loop Brothers).

„SPEIGAS 4 Vilnius“ (Kultūros baras Kablys)

Ketvirtasis vasario „Speigas“ prisimena savo šaknis ir klausytojams siūlo du ypatingus vakarus Vilniuje su vienuolika ryškių ambient, ritual, drone, noise ir power electronics muzikos projektų iš Japonijos, Suomijos, Kanados, Rusijos, Olandijos, Lenkijos ir Lietuvos, o dienomis padeda atrasti naujus sąlyčio su garsu būdus paskaitose ir kūrybinėse dirbtuvėse.

„The Afternoon [LV] @ Pogo“ (Pogo baras, 21:00)

„The Afternoon" - kelis metus gyvuojanti jaunų latvių grupė, karjerą pradėjusi kaip televizinio muzikinio konkurso dalyvė. Šie amerikietiško koledžo roko atstovai žinomi ne tik dėl banalių ir naivių juokelių, bet ir dėl atsidavimo auditorijai ir neabejingų bei jaunatviškos energijos kupinų pasirodymų.

„Žinovų klubas“ (O.lounge baras, 19:00)

„Žinovų klubas“ – intelektualus, komandinis žaidimas, vienu metu žaidžiamas didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose). Žaidimas tiesiogiai transliuojamas radijo stoties „Laisvoji banga“ eteryje ir girdimas „Olounge" bare.

"Rangleklods" (Jonas Bang nuotr,)
„Norden Wave“ pristato: Rangleklods (DK), Silverarken (SE), Golden Parazyth (LT) (Menų fabrikas Loftas, 22:00)

„Rangleklods“ kūryba laviruoja tarp gyvos ir elektroninės muzikos visatų. Debiutinis albumas „Beekeeper“ kartais„nuneša“ atgal link tokių atlikėjų kaip David Bowie ir The Doors, kartais – į priekį, projektuojamą tokių kaip James Holden ar The Field. Techno, trip hop, IDM ir daugelis kitų stilių organiškai susilieja RANGLEKLODS kūryboje.

ŠEŠTADIENIS - UŽGAVĖNĖS

Užgavėnės Rumšiškėse
Užgavėnės Gedimino prospekte (Gedimino pr., 11:00 - 18:00)

11–19 val. – blynai, kiti gardumynai, žiemiški tautodailės ir tradicinių amatų margumynai.

16–18 val. – Užgavėnių persirengėlių pasirodymai.

Dalyvauja folkloro ansambliai „Jorė”, „Kadagys”, „Kūlgrinda”, „Rasoda”, „Ratilio”, „Ūla”, „Vilniaus gija”, liaudies dainų klubas „Raskila”.

Užgavėnės V.Kudirkos aikštėje (Kudirkos aikštė, 12:00 - 19:00)
12–16 val. – Užgavėnių paišdykavimai vaikams ir suaugusiems.

12. 00 val. – Žvėryno gimnazijos moksleivių folkloro ansamblis „Dolija”.

13. 00 val. – Balsių pagrindinės mokyklos folkloro ansamblis „Bitinėlis”.

14. 00 val. – Vilniaus kolegijos studentų folkloro ansamblis „Želmuo“.

15. 00 val. – Vilniaus tautinių mažumų Slavų etnografijos centro rusų folkloro ansamblis „Arinuška”, totorių vaikų folkloro ansamblis „Ilsu”, lenkų folkloro ansamblis „Traikotka”.

18 val. – tradiciškiausių Užgavėnių kaukių apdovanojimai, Morės aukcionas ir iškilmingas bei graudus Morės išlydėjimas į Lietuvą...

SPEKTAKLIAI

„Arabiška naktis" (Menų spaustuvė, 19:00)

„Arabiška naktis“ - tai šiuolaikinio didmiesčio „Šecherezados pasakos“. Penki jauni „cezario grupės“ aktoriai drauge su savo pedagogu Cezariu Graužiniu minimaliomis priemonėmis sukūrė užburiantį savo atmosfera pasakojimą apie savęs ir meilės ieškojimą. Vaizdų, garsų ir pojūčių pasaulis pasiglemžia žiūrovų vaizduotę ir gena ją painiais sapnų labirintais, besirangančiais tai po daugiaaukščio namo koridorius, tai po tvankią Arabijos dykumą, kol galiausiai sugrąžina į kiekvienam pažįstamą tragikomišką mūsų dienų tikrovę.

„Baisiai graži pasaka“ (Vilniaus Lėlės teatras , 12:00)

Spektaklio autorė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė mano, jog švelnių, romantiškų lietuviškų pasakų pastatymų fone galėtų atsirasti ir aštresnio, ryškesnio pobūdžio reginys. Naiviai paprastas, rafinuotai siurrealistinis, parodantis įvairiaprasmį raganos, velnių ir kitų mitinių būtybių paveikslą, jų gyvenimo būdą, pasaulio tvarką. Baugus ir kartu žaismingas spektaklis, skirtas vaikams nuo 4 iki 12 metų, yra reikalingas net ir vaiko pamokymui, įsiminimui, baimės įveikimui bei, žinoma, fantazijos, spalvų, formos, erdvės suvokimo lavinimui.

„Bilietas iš dangaus“ (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Juozas Erlickas dar 1990 metais išleido eilėraščių knygą vaikams „Bilietas iš dangaus“. Čia sprendžiami įvairiausi nesuaugusiems rūpimi klausimai: kaip sliekui pavyksta arti žemę neturint traktoriaus? kodėl laikrodis visada eina, o niekada neišeina iš proto? Kas? Ką? Kodėl? Kam? Kur? ir t.t. Režisierė Dalia Jokubauskaitė ir trys jauni, linksmi, pašėlę aktoriai – Rasa Marazaitė, Sergejus Ivanovas ir Lukas Petrauskas parengė vasariškai spalvotą ir žaismingą, muzikalų spektakliuką.

„Gaidelis pinigautojas“ (Menų spaustuvė, 12:00)

Interaktyvus audiovizualinis spektaklis vaikams, pagal muzikines lietuvių liaudies pasakas – tai unikali galimybė vaikams bei jų tėvams dalyvauti gyvame spektaklio kūrimo procese. Vienas iš spektaklio kūrybinės grupės tikslų – supažindinti vaikus su tautiniu folkloru, atskleisti, kad pasakos gali būti net labai šiuolaikiškos, gyvos ir pamokančios.

Knygelės „Mažojo dinozauriuko istorija" pristatymas-spektaklis (Raganiukės teatras, 12:00)

„Pinokio kronikos“ (Keistuolių teatras, 19:00)

Visi mes turime savyje kokią nors „medinę dalį“. Kas nuo vaikystės, o kas po patirtų gyvenimiškų mūšių nešioja ją kaip protezą, ir tik labai retas iš mūsų laiko tai savosios savasties ženklu. Dažniausiai toji „medinė dalis“ ignoruojama, slepiama, ir jos turėtojas iš paskutiniųjų bando prisitaikyti prie gyvenimo kuriamo ir reikalaujamo „formato“. Kaip mums gyventi? Apie tai ir bandoma kalbėti „Pinokio kronikose“. Atsakymų nėra, yra tik bandymas suprasti.

„Širdis Vilniuje“ (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

„Lietuvoje esama didžios istorinės paslapties. Mūsų tėvynė, kitados buvusi galingiausia imperija, per kelis šimtus metų sunyko ir susitraukė, tapo salele Rytų Europos geopolitiniame žemėlapyje. Tačiau išnykus Lietuvos imperijai, imperinio būdo žmonės liko, žemė juos tebegimdė“ – sako rašytojas bei filosofas Arvydas Juozaitis, spektaklio „Širdis Vilniuje“ pjesės autorius. Parašyti pjesę jį įkvėpė XX a. pradžios dviejų Lietuvai skaudžiai pažįstamų politinių veikėjų, kitaip „geležinių vadų“ Juzefo Pilsudskio ir Felikso Dzeržinskio asmenybės.

„Superagentas 000“ (Menų spaustuvė, 12:00)

Jis – superagentas 000. Ji – jo amžina priešininkė bobulytė nindzė. Jiedu susikaus ne vienoje kovoje, padedami savo bendražygių ir sėbrų. Kovų laukas – teatro scena, kurioje personažus įkūnys teatro „ cezario grupė“ aktoriai ir... žaislai. Vaikai ir tėvai kviečiami stebėti, kaip lengvai galima nugalėti mažųjų susikurtus piktadarius.

„Žydė“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 18:30)

Operos siužetas primena populiariųjų serialų ar laidos „Atleisk“ siužetus, kaip dažnai būna operose. Kardinolas, liepsnose praradęs savo ką tik gimusią dukrą (kuri pasirodo esanti gyva, išaugusi žydo juvelyro šeimoje), žydaitės (kuri pasirodo esanti ne žydaitė o paties kardinolo dukra) ir krikščionies (kuris pasirodo esąs ne tik krikščionis, bet ir vedęs imperatoriaus dukterį) meilė, atvedanti į pražūtį ir atimanti bet kokią viltį laimei...

„Peiliai vištose“ (Vilniaus Universiteto Teatras, 18:00)

Pagrindinė spektaklio mintis glūdi pačiame pjesės pavadinime: savęs pažinimas, savos prigimties ar pašaukimo realizavimas visada yra skausmingas procesas. Tai tarsi peilio dūris, – kainos, kurią reikia mokėti už pažinimą, metafora.

KONCERTAI

Muzikos vakaras su Vincentu Lizdeniu (Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia, 19:00)

Koncertuoja Kennethas Renshawas, Jorge Uliarte’as ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (Lietuvos nacionalinė filharmonija, 19:00 )

Klounas
Koncertas vaikams „Cirkas atvažiavo!" (Vilniaus kongresų rūmai, 12:00)

Cirkas sugrįžta į Vilniaus Kongresų rūmus! Klounai, akrobatai, fokusininkai ir kiti artistai atlieka savo numerius griežiant orkestrui. Buvo laikai, kai kiekvienas cirkas turėjo savo nedidelius orkestrus. Juk taip svarbu lyno akrobatui padėti išlaikyti ritmą, ar būgnais pagąsdinti žiūrovą pavojingiausiais momentais. Cirko muzika išaugo iš polkų, galopų, kankanų, maršų. Cirkai netgi turėdavo apie tikrą pavojų pranešantį kūrinį – kompozitoriaus J. Sousos maršą, kuriuo įspėdavo visus darbuotojus, kad kažkas atsitiko

„Pasidaryk pats 2013“ (Narauti, 20:00)

Prieš 10 metų pasirodė pirmasis kompanijos „Pasidaryk pats records“ leidinys – vilniečių punk/ska grupės Sloppy Livin' albumas „Niekas Neišgirs“. Šiemet šis įrašų ir koncertų organizavimo kooperatyvas švenčia 10-metį ir vasario 9-ąją kviečia į klubą „nArauti“ paminėti savo jubiliejaus.

VAKARĖLIAI

„Bitch Please I'm Fabulous @ SOHO“ (Soho , 22:00)

„Born Gay, Fabulous By Choice" ir tuo viskas pasakyta. Vakarėlis SOHO klube kartais įpareigoja ne mažiau, nei susitikimas su žvaigždėmis ar mažiau..? Spindesys, prabanga, ekstravagancija ir arogancija - šį kartą bus iš ties neatsiejamos vakarėlio sudėtinės dalys. Puota mėlynojo kraujo turėtojams, kurioje kviečiame šokti linijiniu stiliumi nesibaiminant kontakto su neaiškios kilmės personažais.

„Gerai gerai & Miss Sheep“ (Tamsta, 21:30)

Vilius arba Gerai Gerai studijuoja garso režisūrą, o Dovilė arba MissSheep dėlioja juodas raideles ant balto lapo tam, kad jūs pirktumėt margariną ir skalbimo miltelius. Juodu praėjusį rudenį susitiko garso įrašų studijoj - tąkart duetas dirbo prie nemokamo dienraščio 15min gimtadienio himno. Neliko nieko kito kaip tik susitikti dar kartą. Tik kiek kitokiomis aplinkybėmis. Susitikimai vyksta iki šiol. Kol kas atrodo, kad visai sėkmingai.

Grupės „Berserker“ koncertas (Muzikos rūsys, 20:00)

„Berserker“- melodingo metalo grupė iš Vilniaus, susikūrusi 2009 metų kovo 7 dieną. Grupės pavadinimas siejamas su vikingų era; Berserk (berserker) – tai žinomas iš istorinių sakmių bebaimis skandinavų karys. Taip pat ir grupės kūryboje atsispindi kova, tiek vidinė, tiek išorinė. Vidinė kova tai asmeniniai išgyvenimai, asmenybės dvilypumas. Išorinė – socialinė nelygybė, industrializacija, gamtos niokojimas.

Retro su Laura Jaraite (Neringa, 20:00)

Dalyvauja Laura Jaraitė (smuikas, vokalas), Alvydas Pociūnas (fortepijonas), Danas Urbonas (gitara, vokalas).„SPEIGAS 4 Vilnius“ (Kultūros baras Kablys)

Ketvirtasis vasario „SPEIGAS“ prisimena savo šaknis ir klausytojams siūlo du ypatingus vakarus Vilniuje su vienuolika ryškių ambient, ritual, drone, noise ir power electronics muzikos projektų iš Japonijos, Suomijos, Kanados, Rusijos, Olandijos, Lenkijos ir Lietuvos, o dienomis padeda atrasti naujus sąlyčio su garsu būdus paskaitose ir kūrybinėse dirbtuvėse.

„SMILE @ G-LOFT“ (G club, 22:00)

Smile - vakarėliai su šypsena, taip juokaudami sako jaunieji diskžokėjai kurie susibūrė vienam tikslui - dovanoti žmonėms šypseną, kurią jie perteikia muzikos pagalba. Suburta komandą sudaro: Carl Canni, Paul de Man, Rennir ir visai nesenai prie komandos prisidėjęs jaunas ir perspektyvus didžėjus Jonas Deep.

KITA

Vienos pokylis Vilniaus rotušėje
„Vienos pokylis 2013“ (Vilniaus rotušė)

Tai pirmasis labdaros renginys Lietuvoje, visuomenės pokylis, kurio dalyviai yra ne tik žinomi šalies politikos, verslo, kultūros veikėjai, bet ir visų visuomenės sluoksnių atstovai: gydytojai, mokslininkai, pedagogai, menininkai, studentai ir kt. Senas tradicijas Europoje ir Lietuvoje turinčiu renginiu siekiama puoselėti visuomeniškumą, elegantiškumą. SEKMADIENIS:

SPEKTAKLIAI

„Angelų pasakos“ (Valstybinis jaunimo teatras, 12:00)

Istorijos sumanytojas ir režisierius - Vytautas V. Landsbergis. „Angelų pasakos“ – tai istorija apie danguje, ant debesies gyvenančių dviejų arkangelų Mykolo ir Gabrieliaus draugystę, jų darbus bei rūpesčius. Ar žinojote, kad angelai už nuveiktus darbus privalo atsiskaityti Dangiškajai Kanceliarijai? Tam ne visada lieka laiko, nes be maldų išklausymo ir žmonių gelbėjimo, svarbiausias ir pagrindinis angelų darbas - pasakų sekimas. O pasakų būna visokių...

„Batuotas katinas“ (Raganiukės teatras, 12:00)

Spektaklis pastatytas pagal Šarlio Pero klasikinę pasaką. Čia sutiksite išmintingą ir šmaikštų katiną bei jo šeimininką Laucių. Gudrusis katinas moko vaikus, jog kiekvieną keblią gyvenimo situaciją galima išspręsti. Tereikia truputį kantrybės ir išminties, ir visi rūpesčiai būs įveikti.

„Bitė Maja“ (Vilniaus Lėlės teatras, 12:00)

„Tas, kuris nesidairydamas ir nesustodamas skuba miško keliu, niekados nepastebės, kaip miške slėpininga ir nepaprasta. Reikia tik praskleisti krūmų šakas, praskirti tankią žolę, dirstelti pro gervuogių krūmelius į samanas. Medžių pavėsyje, po augalų lapais, ant žemės, medžių įdubose ir po sutrūnijusia kelmo žieve, tarp šaknų raizginių dieną ir naktį verda gyvenimas, pilnas pavojų, kovos ir džiaugsmo. Į tokį pasaulį ir atskrenda bitė Maja, norėdama juo pasidžiaugti ir jį pažinti."

„Eglė Žalčių Karalienė“ (Menų spaustuvė, 12:00)

Stalo teatro spektaklis visus kviečia prie stalo „paragauti“ senovės lietuvių papročių: burtažodžių, ritualų, „paskanauti“ gyvai atliekamų smuiko melodijų ir pyragėlių tikrų – teatre iškeptų. Tai objektų teatras: meninei idėjai perteikti naudojami senovėje naudoti daiktai ir rakandai.

"Juozapas ir jo svajonių apsiaustas"
„Juozapas ir jo svajonių apsiaustas“ (Keistuolių teatras, 12:00)

Pagal A.L.Webberio ir Tomo Rice'o miuziklą „Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat“. Tai spalvingas muzikinis pasakojimas, šiuolaikiškai ir intriguojančiai pateikiantis Biblinę istoriją apie Juozapą. Herojai čia panašūs į mus – su visais privalumais ir trūkumais. Tai įspūdingų nuotykių kupinas pasakojimas, atskleidžiantis žmogiškuosius tarpusavio santykius, mokinantis atleisti, tikėti svajonėmis bei jų išsipildymu.

„Jūratė ir Kastautas“ (Vilniaus Lėlės teatras , 18:30)

„Iš pirmųjų spektaklio „Jūratė ir Kastautas“ akimirkų taip ir matyti, kaip ant tvirtai suręsto žaginio kadaise užsiropšdavo basakojai vaikai drauge su Vitalijumi, vartaliojosi, tauzydavo niekus, žiūrėdami į horizontą, gaudydami vėją, nuo jūros pusės atskriejantį jūržolių kvapą, ir nenumaldomą laisvės nuojautą, kai, regis, matai kitą žemės rutulio pusę, kur tavęs laukia tikras gyvenimas..."

„Pagalvinis“ (Valstybinis jaunimo teatras, 18:00)

Atrodo viskas paprasta - „Pagalvinis“ – pjesė apie atsakomybę už savo poelgius, apie pavojingą menininko fantazijos jėgą, kuri ne tik kuria, bet ir griauna, naikina. Bet ne veltui dramaturgas yra tituluojamas didžiuoju paradokso meistru – savo „Pagalviniame“ jis iškelia globalius dievoieškos klausimus. Ir sugriauna mitą apie tai, kad šiame gyvenime galima būti atsakingu už ką nors, nes rūpestis žmogumi – Dievo prioritetas. Ir nieko kito. Būtent užuojauta ir rūpestis priveda pagrindinį herojų Katurjaną iki visiško jo idėjų kracho.

„Pelenė“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, 12:00)

Ir vaikams, ir suaugusiems nėra nieko nuostabesnio už pasaką apie Pelenę. Puikiai žinomą nuo vaikystės, ir net suaugusiems paliekančią laimingos pabaigos viltį... Pagal šią pasaką parašyto S.Prokofjevo baleto muzika - vienas geriausių kompozitoriaus kūrinių, ne kartą pastatytas įvairiuose teatruose. Mūsų scenoje savąją „Pelenės“ interpretacijos versiją rodo M. K. Čiurlionio nacionalinės menų mokyklos Baleto skyriaus moksleiviai.

„Raudonkepurė“ (Vilniaus Lėlės teatras, 14:00)

Pasaką apie mažą mergaitę su raudona kepuraite, kaip žinoma, sukūrė garsus prancūzų pasakorius Šarlis Pero (1628-1703). Taip pat visiems žinoma, kad piktasis Vilkas šioje pasakoje praryja ir mergaitę, ir jos senelę, ir kad ši istorija vis tiek turi laimingą pabaigą. O galbūt vaikai apskritai nenori, kad Vilkas būtų toks žiaurus, ir kad jis prarytų geruosius pasakos veikėjus?

Gintaro Varno spektaklio "Tiksinti bomba" užkulisiai
„Tiksinti bomba“ (Menų spaustuvė, 19:00)

Gintaro Varno režisuotas spektaklis, kuriame – drąsi dviejų vyrų meilė, nepabūgusi mirties nuosprendžio ir visuomenės pasmerkimo. „Tiksinti bomba“ sukurta pagal kanadiečių dramaturgo Michaelio MacLennano pjesę „Beat the Sunset“. Pasitelkęs konkretų dviejų žmonių širdžių pasakojimą, G. Varnas paliečia ir pasaulinę infekcinių ligų istoriją, tačiau spektaklio dėmesio centre – meilės galios analizė ir klausimas, kada iš tiesų žmogus pradeda merdėti?

Žaislų veiksmo trileris „Pupi pipa pupi“ (Šv. Kotrynos bažnyčia , 14:00)

Tai šmaikštus ir linksmas spektaklis apie dažnai beprasmę konkurenciją ir apie meilę, kuri galiausiai visus sutaiko ir suvienija. Įtemptas veiksmas, greitas tempas, aštrūs siužeto posūkiai kartais primena kino trilerį, o kartais tradicinę kaukių komediją - commedia dell‘arte. Šis pantomimos spektaklis tikrai nustebins, prajuokins ir išjudins miegančią vaizduotę.

KONCERTAI

IV tarptautinis J. S. Bacho muzikos festivalis. J. S. Bacho Prancūziškos siuitos ir kantatos (I programa) (LDM Taikomosios dailės muziejus, 16:00)

Sakralinės muzikos valandos Šv. Kazimiero bažnyčioje (Šv. Kazimiero bažnyčia, 13:00)

Jurgita Kazakevičiūtė (vargonai). Programoje:

A. Vivaldi, W. A. Mozart, A. P. F. Boëly.

Teatralizuotas koncertas „Kaip Šarka ir Pelėdžiukas dūdų klausė“ (Lietuvos nacionalinė filharmonija , 12:00)

KITA

Animacijos dirbtuvėlės (Kino centras „Skalvija", 13:00)

Šių dirbtuvių metu vaikai turės galimybę išbandyti sustabdyto kadro animacijos, techniką. Kuriant filmus šia technika pagrindinis objektas yra judantis žmogus, kurį kadras po kadro fotografuoja filmo režisierius. Tad šįkart vaikai patys taps savo filmo personažais.

Pikseliacijos būdas leidžia sukurti daugybę siurrealistinių situacijų ir efektų. Pavyzdžiui, daug kartų nufotografavus į orą iššokusį žmogų, sukuriama iliuzija, kad žmogus skraido.
Dirbtuvėlių metu sukurtus filmukus vaikai išvys kino ekrane iš karto po kino seanso.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją