Tarptautinė konkurso komisija, sudaryta iš žymių Lietuvos, JAV, Prancūzijos, Rusijos bei Švedijos profesorių, atrinks iki šešių konkurso dalyvių, kurie pateks į antrąjį konkurso turą.

Kaip pranešė LMTA, į antrąjį, baigiamąjį turą patekę smuikinininkai dėl pagrindinės premijos varžysis vasario 20 dieną Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, kur grieš drauge su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguos Juozas Domarkas.

Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas - žinomas smuikininkas Gidonas Kremeris.

Pirmąją konkurso premiją įsteigė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Be antrosios ir trečiosios premijų dalyviai bus apdovanoti specialiaisiais prizais: Vytauto Landsbergio fondo įsteigtu "Už geriausią Lietuvos kompozitoriaus kūrinio atlikimą", LMTA fondo "Šaltinis" įsteigtu "Už geriausią virtuozinio kūrinio atlikimą", JAV ambasados Vilniuje įsteigtu "Už geriausią J. Heifetzo transkripcijos atlikimą". Taip pat muzikos agentūros "Litmus" skiriamą "Geriausiajam Lietuvos dalyviui" bei "Publikos simpatijos" prizu, kurio laimėtoją išrinks baigiamojo turo žiūrovai Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Šių metų konkurso globėjas - prezidentas Valdas Adamkus.

J.Heifetzo smuikininkų konkursas rengiamas antrąjį kartą. Pirmasis, surengtas LMTA ir Lietuvos kultūros fondo, įvyko 2001 metais minint šio Vilniuje gimusio smuikininko 100-ąsias gimimo metines.

Gimęs 1901 metais daugelio tautų numylėtame, o žydų net "Lietuvos Jeruzale" pramintame Vilniuje, J.Heifetzas visą gyvenimą atmintyje išsaugojo ne tik savo namų gyvenimo ir muzikavimo tradicijas, bet ir vaikystėje patirtą gyvybingą multikultūrinės terpės poveikį.

Pradėjęs muziko karjerą Kaune kaip šešiametis vunderkindas, europinį pripažinimą pelnė Berlyne (1912), o pasaulinę šlovę - Amerikoje, nuo 1917 metų jam tapusioje antrąja tėvyne.

J. Heifetzo meistriškumas tapo etalonu į kurį lygiuojasi daugybė šių laikų smuikininkų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją