- Ką reiškia jūsų grupės pavadinimas? - DELFI paklausė saksofonu grojančio R. Rančio.

- Europiečiai muzikantai išgirdę swing stiliaus muziką, iškarto ja susižavėjo ir visaip bandydavo mėgdžioti amerikietišką grojimo manierą. Senojo žemyno muzikantai klausydami amerikiečių džiazmenų muzikavimo bandė pakartoti skambesį, ritmiką, pagauti esminius bruožus. Šiam muzikos žanrui atkeliavus į Europą, vokiečiai jį pervadino sau artimesniu „schwing“. Na o slengo kalba "schwings" reiškė gerą, "teisingą" svingavimą. Lietuvoje atitinkamai šis stilius buvo vadinamas "cvingu". Tiesa, visa ši muzika mūsų žemyne skambėjo kiek kitaip, nei už Atlanto. Na o mes bandome atlikti tiek europietišką, tiek originalią svingo muziką, nevengdami savo interpretacijų.

- Kodėl pasirinkote groti jazz ir swing stilių, kuris alsuoja praėjusiu šimtmečiu. Ką jūs, XXI amžiaus vaikinai, radote šiame romantiškame ir tuo pačiu pašėlusiame stiliuje?

- Atlikdami šią muziką dažniausiai renkamės kamerinę aplinką, kurioje jaučiamės ypač gerai, patogiai. Šiam stiliui beveik nereikalingas elektrinis įgarsinimas, tad atlikėjui bei klausytojui yra didžiulis malonumas girdėti tikrą, akustinį, papildomai nesustiprintą garsą. Svingas turi daug panašumo su klasikine muzika, pagrindiniai skirtumai – improvizacija ir specifinė ritmika. Tai, kad grojame praėjusio šimtmečio muziką, nereiškia, kad nesidomime šiuolaikinėmis tendencijomis. Iki grupės susikūrimo ir iki pat dabar grojame įvairiausiuose projektuose, atliekame tą pačią elektroniką. Tačiau galbūt kiti projektai taip "neužkabino" - tiesiog burės nepagaudavo tinkamo vėjo. O „The Schwings“ užkabino. Nors groju muziką, kuri galėtų būti mėgstama mano senelių ar netgi prosenelių, tačiau man ji labai patinka. Nežinau, kodėl taip yra. Gal esu iškritęs iš obels?

- Ar nesijaučiate keistuoliais tarp šiuolaikinių techno/electronic/house muzikos vartotojų?

- Palyginkime muziką su maistu: techno muzika – tai greitas maistas, svingo muzika – naminio, lėto maisto kultūra. Kyla klausimas – ar esi keistuolis, jei nori sveikai, jaukioje aplinkoje pavakarieniauti? Mūsų muzikos instrumentai seni, paprasti, grodami nesinaudojame kompiuteriais. Man daug smagiau sukurti tikrą garsą. O jei staiga dingtų elektra, galėtume puikiausiai koncertuoti - skambesys nepasikeistų. Tačiau jei orientuotumėmės į dideles scenas, grandiozinius koncertus, galbūt pasijaustumėme atskalūnais. Šios muzikos koncepcija netinka tūkstantinei miniai, jai būtinai reikalingas tiesioginis, artimas ryšys su klausytoju.

- Galbūt svingas iš praėjusio amžiaus paraščių vėl kyla į populiariosios muzikos viršūnę?

- Manau, kad kiekvienu laikmečiu muzikoje įvyksta kažkas labai įdomaus, na o žmonės patys atsirenka tai, kas jiems yra artima. Tiems, kam swingas buvo visuomet įdomus, jis niekada ir nebuvo dingęs ar pražuvęs. Tai gana jaunas muzikos stilius, kuriam nėra ir šimto metų. Lietuvoje pastaraisiais metais atsirado ne vienas swingo muziką grojantis kolektyvas. Ypač norėčiau išskirti žavingą vokalinį trio The Ditties, su kuriuo sėkmingai bendradarbiaujame jau lygiai metus.

- Einant į jūsų koncertus turbūt reikia mokėti bent pagrindinius swingo žingsnelius?

- Mes dažnai koncertuojame lindy-hopo šokėjams. Jie moka ne vieną ir ne du žingsnelius. Kartais taip sušoka, kad net užsimirštame, jog patys koncertuojame (Juokiasi.) Arba atvirkščiai, užsižiūrėjus, kaip jie šoka, gimsta naujų idėjų muzikinėms improvizacijoms.

- Jūsų repertuare yra daug Django Reinhardto, Louiso Armstrongo, Colemano Hawkinso, Billie Holiday ir kitų to meto garsių džiazo muzikantų kūrinių. Ar turite repertuare ir savo kūrybos dainų?

- Savo kol kas neturime. Bet ateityje svajojame sukurti naujų šio stiliaus kompozicijų. Tiesa, mes stengiamės naujai aranžuoti senus kūrinius bei interpretuoti juos savaip, o tai taip pat galima vadinti savotiška kūryba - realizuojame daug savo idėjų. Taip pat noriu pabrėžti, kad savo repertuare atliekame ne tik amerikietiškus džiazo standartus: vis dažniau atrandame nuostabių rusiškų, lenkiškų, vengriškų, čigoniškų, prancūziškų melodijų.

- Kokie artimiausi Jūsų grupės planai?

- Kadangi prisikaupė ne mažai muzikos ir atsiranda tarpusavio susigrojimas – norime įrašyti ir užfiksuoti dabartinį The Schwings repertuarą. Šiuo metu ieškome rėmėjų albumo leidybai. Taip pat planuojame sudalyvauti edukaciniuose projektuose Lietuvos vaikų muzikos mokyklose. Ruošiame ilgalaikį projektą, kuris suteiktų galimybę mūsų trio groti vaikų globos namuose, senelių namuose ir gal net kalėjimuose. Manau, kad swingo muzika yra labai universali ir lengvai randa kelią į įvairiausių žmonių širdis, todėl vienas esminių planų yra tiesiog tobulinti savo trio skambesį ir kiek įmanoma daugiau dovanoti šią muziką kitiems.

Trumpai apie grupės narius:

Trio instrumentalistai – pukūs jaunosios kartos džiazo muzikantai aktyviai koncertuojantys Lietuvos ir užsienio scenose. „The Schwings“ trijulę sudaro saksofonu grojantis Remigijus Rančys, gitaristas Paulius Volkovas ir kontraboso meistras Denis Murašovas.

R. Rančio muzikinė karjera – ypač spalvinga. Jis grojo tokiose grupėse kaip „Inculto“, „Pieno lazeriai“. Buvo Amsterdamo Konservatorijos Bigbendo atlikėjas, grojo su įvairiais užsienio muzikantais. Remigijus Rančys 2012 metais subūrė Vilniaus Džiazo Orkestrą.

Gitara grupėje grojantis P. Volkovas šiuo metu taip pat groja ir su kolektyvais „Jing'a Ling“, „Saulės Kliošas“, Giedre, Migloko ir kt. Dalyvavo muzikiniuose projektuose kartu su Kenny Wollesen, Jonathon Haffner, Dmitrijum Golovanovu, Liudu Mockūnu, Dalium Naujokaičiu, Jelle van Giel, Steve Willem Zwanink. Daugkartinis įvairių džiazo konkursų nugalėtojas.

Kontrabosininkas D. Murašovas nuo 2008 metų pradėjo profesionalią pedagoginę veiklą
(kontraboso, bosinės gitaros, klasikinės gitaros mokytojas). Muzikos meistriškumo mokėsi Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje bei Vilniaus kolegijos menų fakultete.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)