Kultinio JAV kompozitoriaus avangardisto, aleatorinės muzikos kūrėjo Džono Keidžo (John Cage) 100-mečiui skirtą programą atliko po dešimtmetį trukusios kūrybinės pauzės atgimęs iš ryškiausių Lietuvos džiazo muzikų V. Tarasovo suburtas "Lithuanian Art Orchestra".

V. Tarasovas, drauge su GTČ trio (Ganelinas-Tarasovas-Čekasinas) padėjęs pagrindus Lietuvos džiazo mokyklai, muzikavęs su pasaulio improvizacinės muzikos grandais, vienas pirmųjų pasaulyje pradėjęs groti solines mušamųjų instrumentų programas, Lietuvoje atsidūrė įnoringo likimo ir meilės džiazui dėka.

Archangelske (Rusija) gimęs muzikas, už domėjimąsi džiazu pašalintas iš tuomečio Leningrado (dabar Sankt Peterburgas) konservatorijos, 1968-aisiais pagelbėjo gimtajame mieste koncertavusiam orkestrui iš Lietuvos "Nemuno žiburiai", kuriam teko skubiai pakeisti būgnininką. Po kelių koncertų drauge su šiuo orkestru būgnininkas atvyko į Vilnių, kuriame 1970-aisiais gimė V. Tarasovo-Viačeslavo Ganelino duetas, akimirksniu sulaukęs pripažinimo, dar po metų - legendinis GTČ trio, praturtinęs ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio džiazo istoriją.

1987-aisiais trio užleido džiazo sceną savo mokiniams, toliau realizuojantiems jų kūrybinius principus Lietuvos džiaze, o patys ėmėsi savo kūrybines idėjas įkūnyti kituose kontekstuose. V. Tarasovas rengia performansus bei instaliacijas, bendradarbiauja su įvairių meno šakų kūrėjais: literatais, dailininkais, šokio ir plastikos meistrais.

V. Tarasovo diskografija aprėpia daugiau kaip 100 albumų, iš jų beveik 2 dešimtys solinių darbų.

V. Tarasovas tapo devintuoju "Vilnius Jazz" festivalio apdovanojimo laureatu. Už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai jau yra pagerbti saksofonininkai Petras Vyšniauskas ir Liudas Mockūnas, trombonininkas Skirmantas Sasnauskas, gitaristas Juozas Milašius, klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas, muzikologė Jūratė Kučinskaitė, bei šviesaus atminimo džiazo asmenybės: Kauno bigbendo vadovas, pianistas Romualdas Grabštas ir muzikologas Liudas Šaltenis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)