„Antrą kartą keliauti į tą patį miestą, neparodant nieko naujo? Ne, tai ne man. Laimei, Dievas man vis dar leidžia kurti dainas“, - sako neseniai ilgas albumo pristatymo gastroles pradėjusi Diana Arbenina.

Susidomėjimas grupės pasirodymais – didesnis nei bet kada anksčiau. Jau dabar žinoma, kad šio koncertų turo metu „Nočnyje snaipery“ ne tik skersai išilgai išmaišys Rusiją, bet ir pasirodys Ukrainos, Baltarusijos, JAV, Kanados, Vokietijos, Izraelio miestuose. Į gastrolių maršrutą įtrauktas ir Vilnius, kurio publika iki šiol prisimena įspūdingą „naktinių snaiperių“ koncertą, surengtą 2010-aisiais.

Grupės „Nočnyje snaipery” ištakos siekia 1993-uosius, kai susitiko ir kartu rašyti muziką pradėjo dvi meniškos sielos – Diana Arbenina ir Svetlana Surganova.

Vieni pirmųjų grupės koncertų įvyko tolimajame Magadane, kur temperatūra pusę metų nesiekia nulio – ten tuo metu studijavo ir gyveno Diana. Vėliau dueto veikla persikėlė į Sankt Peterburgą - „Nočnyje snaipery“ greitai sulaukė susidomėjimo šio miesto pogrindžio klubuose ir menininkų vakarėliuose.

Kaip akustinis duetas debiutavusi grupė pamažu peraugo į roko kolektyvą. Pirmieji „namudinės“ leidybos ir oficialūs albumai, pasirodymai televizijos eteryje, apsilankymai ir koncertai Maskvoje – 2000-aisiais “Nočnyje snaipery“ jau galėjo mėgautis koncertais Jungtinėse Valstijose ir bohemiškos publikos itin šiltai priimtu disku „Rubež“, atvėrusiu duris į didįjį muzikos verslą.

2002-ųjų gruodį grupę dėl „kūrybinių skirtumų“ paliko Svetlana Surganova – praėjus vos kelioms dienoms po albumo „Cunami“ išleidimo. Grupės karjeros tai nesustabdė – vienvalde lydere tapusi Diana Arbenina iki šiol džiugina publiką naujais stebinančiais projektais.

Tarp jų – ir muzikos albumai, ir netikėtas mintis provokuojantys piešiniai, ir net aštuonios knygos, į kurias sudėta šios kūrėjos proza, eilėraščiai, dainų tekstai ar tiesiog „užrašyti sapnai“. Naujausia diplomuotos filologės Dianos knyga „Autodafė“ pasirodė šių metų balandį.

Grupės lyderės talentas – įvairiapusis, ją saviške laiko ir Rusijos intelektualai, ir populiarių televizijos laidų dalyviai. 2003-aisiais Dianai skirta premija „Triumf“ už literatūros ir meno pasiekimus. Jos biografijoje – ir bendri projektai su populiaria roko grupe „Bi-2” bei japonų muzikantu Kazufumi Miyazawa, ir mokytojos darbas Ukrainos TV talentų šou „Šalies balsas“.

„Nočnyje snaipery“ muzika skamba penkiolikoje kino filmų. Rusijos roko mėgėjai atmintinai moka grupės dainas „Katastrofičeski“, „Prekrasnych dnej“, „Pobeg“, „Aktrisa“, „Asfalt“ ir daugelį kitų kūrinių, kurie šioje šalyje tapo brandaus rokenrolo simboliais.

Dianos Arbeninos kūryba – tai galingas aistros, poetiškų apmąstymų, pankiškos energijos ir skaidraus liūdesio užtaisas, kurio atitikmenų Rusijos scenoje kritikai neranda. „Geriau liūdnai dainuoti nei liūdnai gyventi. Kartais muzikantai užsiaugina storą odą ir tampa drambliais. O mes taip ir likome nuoširdūs ir apsinuoginę“, - savo požiūrį į muziką apibūdina „Nočnyje snaipery“ lyderė.

Rusijos muzikos apžvalgininkai tvirtina, kad ypatingo publikos dėmesio ši grupė sulaukia dėl kelių priežasčių – muzikos, prasmingų tekstų ir ypatingo Dianos balso, kuris „skraido aukštyn ir žemyn, yra neįtikėtino stiprumo ir įtaigos“.

2010-aisiais dvynukus pagimdžiusi dainininkė naują grupės albumą „4” šių metų rugsėjį išleido po lygiai trejų metų pertraukos. Jame – autoriniai Dianos kūriniai ir grupės „Akvarium“ dainos „Nebo stanovitsia bliže“ „koveris“. „Kodėl toks albumo pavadinimas, kodėl skaičius 4? Manęs to neklauskite. Aš jį tiesiog susapnavau“, - sako atlikėja.

Naujasis grupės darbas sulaukė didžiulio susidomėjimo – rugsėjo pabaigoje paskelbta, kad šiuo metu tai yra didžiausiu tiražu parduodamas legalus muzikos įrašas Rusijoje.

Jau pirmuosiuose albumo pristatymo koncertuose „Nočnyje snaipery“ užsidirbo garsias laikraščių antraštes – į sceną Diana Arbenina žengia, vilkėdama kalinio uniformą primenančią suknelę, pasirodymo metu skaito ištraukas iš Rusijos įstatymų apie žodžio laisvę. Taip atlikėja palaiko įkalintas Rusijos pankroko grupės „Pussy Riot“ nares.

“Negaliu sau leisti plaukti pasroviui, nes groju rokenrolą, sąžiningiausią muziką“, - skelbia „Nočnyje snaipery“ lyderė.

„Nočnyje snaipery“ vaizdo klipas „Tu dovanojai man rožes”

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją