Vaikystėje jis buvo išmestas iš muzikos mokyklos, kurioje mokėsi groti smuiku - „dėl talento stygiaus“. Šiandien Goranas Bregovičius savo buvusiam mokytojui galėtų nusijuokti į akis – Balkanų žvaigždės muzika skamba atokiausiuose planetos kampeliuose, jo kolekcijoje – dešimtys išlavintą skonį turintiems melomanams puikiai žinomų melodijų, Šefildo universiteto garbės daktaro ir Atėnų, Tiranos bei Buenos Airių garbės piliečio titulai.

Keliolikoje pasaulio šalių namus turintis, Paryžiuje ir Belgrade daugiausia laiko praleidžiantis muzikantas save vadina tiesiog Balkanų kompozitoriumi, nepriskirdamas savęs nė vienai tautai. Serbės ir kroato šeimoje gimusio Gorano Bregovičiaus koncertai trumpam sutaiko kruvinų konfliktų į skirtingas barikadų puses pastatytas buvusios Jugoslavijos šalis – jo muzika mėgstama visose jose.

„Pasirinkau gitarą, nes grojantiems šiuo instrumentu geriausiai sekasi su merginomis“, - apie karjeros pradžią juokais pasakoja Goranas.

Nuo paauglystės iš muzikos gyvenantis kūrėjas išgarsėjo prieš keturis dešimtmečius – kaip roko grupės „Bijelo dugme“ lyderis. Komunistinėje santvarkoje rokas buvo viena nedaugelio maišto galimybių, tad Goranas su bičiuliais ja naudojosi – semdamiesi įkvėpimo iš Vakarų grupių, muzikantai plenė didelį populiarumą, kurį liudija faktas, jog 2005-aisiais į trumpam atsikūrusios grupės koncertą Belgrade susirinko ketvirtis milijono žiūrovų.

Didėjančios Gorano Bregovičiaus kūrybinės ambicijos sutapo su „Bijelo dugme“ iširimu 1989-aisiais. Jau po keleto metų garsiai nuskambėjo jo paties vardas. Didelį postūmį Gorano tarptautinei karjerai padarė bendradarbiavimas su kitu Balkanų ekscentriku – režisieriumi Emiru Kusturica. Goranas sukūrė garso takelį trims daug dėmesio sulaukusiems kino menininko filmams - „Čigonų laikas“, „Pogrindis“ ir „Arizonos svajonė“.

Filmams skinant laurus kino festivaliuose, nepastebėtas neliko ir kompozitorius – publika ir kritikai greitai atkreipė dėmesį į neįprastą jo garsų kokteilį, kuriame šiandien susipina tradiciniai Balkanų muzikos motyvai, ryškūs perkusinių instrumentų, elektrinės gitaros ir pučiamųjų garsai, net regis ir tango.

Šiandien Gorano muzika skamba daugiau nei trisdešimtyje filmų. Naujausias jų, vokiečių režisieriaus Veito Helmerio „Baikonūras“, kino ekranuose pasirodė pernai. Kompozitorius taip pat rašė muziką teatro spektakliams, pastatytiems Graikijoje, Italijoje, Serbijoje – tarp jų ir itin keistai„Hamleto“ versijai, kurioje dominuoja čigonų ritmai.

Tarp kitų Gorano Bregovičiaus karjeros iššūkių – 2004-aisiais sukurta opera “Bregovičiaus Karmen su laiminga pabaiga“, kurią su garsiojo kompozitoriaus Georges'o Bizet kūriniu „Karmen“ sieja tik keli melodijų fragmentai.

Iki praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio vidurio Goranas Bregovičius nesiveržė koncertuoti, o ir šiuo metu vietoj gastrolių mieliau renkasi ypatingus išskirtinius pasirodymus. Į vieną jo pasirodymų Romoje susirinko pusė milijono žiūrovų – tai išlieka atlikėjo asmeninis rekordas.

Scenoje jį lydi prieš keliolika metų suburta grupė „Weddings And Funerals Orchestra“, kurioje groja ir savamoksliai, ir geriausiose muzikos akademijose dėstantys atlikėjai. „Būtent tai yra mano grupės stiprybė, visi turi skirtingą patirtį ir į skambesį įneša kažką naujo“, - sako Goranas.

Kolektyvo skambesį papildo Bulgarijos folkloro dainininkių balsai, o koncertuose vyrauja džiugios beprotybės nuotaika. Muzikantai dažnai koncertą pradeda, įsitaisę tarp žiūrovų ir paversdami juos svarbia pasirodymo dalimi, o žiūrovai jau nuo pirmųjų dainų stojasi nuo kėdžių ir atsiduoda karščiu pulsuojantiems Gorano Bregovičiaus muzikos ritmams. Koncertuose niekada nepritrūksta garsiausių jo dainų – nuo lyriškosios „Ederlezi“, kurią savo filmui apie nevykėlį reporterį Boratą pasiskolino britų komikas Sacha Baronas – Cohenas, iki svaigaus „Arizonos svajonės“ motyvo „In The Deathcar“ ar visus santūrumo likučius ištaškančios „Kalashnikov“.

Per daugiau nei keturis karjeros dešimtmečius Goranas Bregovičius bendradarbiavo su daugybe žymių atlikėjų – Iggy Popu, Cesaria Evora, Ofra Haza, Lenkijoje itin populiaria dainininke Kayah, Graikijos artistu George'u Dalarasu ir kitais.

Jau dabar žinoma, kad garsių svečių balsai skambės ir naujame Gorano Bregovičiaus albume „Champagne For Gypsies“, kurį ketinama išleisti rugsėjo pabaigoje. Įrašyti albumo kūrinius padėjo Rumunijos čigonų scenos pažiba Florinas Salamas, šveicarų dainininkas Stephanas Eicheris ir populiarioji grupė „Gipsy Kings“.

Naujojo albumo dainas ir visų savo kūrybos laikotarpių geriausias dainas Goranas Bregovičius pristatys Vilniuje – mieste, kuriame jau turi nemažai bičiulių ir visada nekantrauja į jį sugrįžti.

„Taip jau sutampa, kad Vilniuje kone kiekvieną sykį lankausi žiemą. Man patinka vaikščioti apsnigtomis jūsų miesto gatvėmis, džiaugiuosi, kad vėl turėsiu galimybę pasimatyti su jūsiške publika, kuri mane visada nuostabiai priima“, - artėjant koncertui, linkėjimus savo gerbėjams perdavė muzikantas.

G.Bregovičiaus daina „Kalashnikov“, 2008-aisiais atlikta „Eurovizijos“ scenoje Belgrade:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją