„Turime daug naujovių, todėl norime viską suspėti. Šiais metais vis dar galioja tvarka, kai atlikėjas „Eurovizijai“ gali pasiūlyti savos kūrybos ar pasirinkto kompozitoriaus sukurtą, tačiau paties atliekamą dainą. Tačiau įvedėme ir kelias naujoves. Viena jų – konkurso atrankoje gali dalyvaut ir kompozitoriai, parašę „eurovizinę“ dainą, bet neturintys, kas ją galėtų atlikti, - DELFI pasakojo A. Giržadas. - Todėl laukiame tiek Lietuvos, tiek užsienio kompozitorių kūrinių.“

"Eurovizija" - ne turgus ar kelionių agentūra

Tiesa, vyriausiasis LRT prodiuseris patikslino, kad „Eurovizija“ - ne turgus, dainų iš užsieniečių lietuviai pirkti neketina.

„Taip buvo "sudegę" latviai. Jų vienam atlikėjui kūrinį buvo parašęs Graikijos kompozitorius. Daina laimėjo atranką, todėl graikas latvių pareikalavo sumokėti jam atitinkamą sumą, jam ir pusei jo šeimos apmokėti kelionę į tarptautinį konkursą. Kiekvienais metais Lietuvos atlikėjai užverčiami užsienio kompozitorių pasiūlymais atlikti jų dainas. Šiais metais mes priimame jų kūrinius netgi ir be atlikėjų. Tačiau neketiname jiems už tai mokėti ar vežti į užsienį. Nesame turistinė agentūra“, - kalbėjo A. Giržadas.

Kompozitorių kūriniai taip pat turi atitikti ir tam tikrus reikalavimus. Jie turi būti sukurti būtent Lietuvos atrankai. „Teko susidurti su situacija, kai kūrinį vienu metu užsienio kompozitoriai pateikia kelioms šalims. Būtų juokinga, jei jos visos praeitų atrankas ir suskambėtu tarptautinėje „Eurovizijos“ scenoje, - paaiškina jis. - Taip pat kompozitorius turi nurodyti savo kūrinio autorystę. Nes taip pat yra pasitaikę atvejų, kai atrankos metu paaiškėja, jog kūrinį iš tiesų kūrė ne tas kompozitorius, o kitas, dar šiek tiek prisidėjo ir trečias.“

Dalyvaus atlikėjai be "eurovizinių" dainų

Viena svarbiausių šių metų konkurso naujovių yra ta, kad „Eurovizijos“ atrankoje gali dalyvauti ir atlikėjai, neturintys „eurovizinio“ kūrinio. Tokia praktika taikoma daugelyje didžiųjų Europos šalių, kai atskirai išrenkama daina bei ją atliksiantis dainininkas.

„Labai laukiame žinomų veidų. Per atranką jie galės atlikti bet kokį kūrinį, - pasakoja A. Giržadas. - Taip mes galėsime atskirai atrinktus kūrinius ir atlikėjus „apžendinti“ bei suteiksime galimybę dalyvauti „Eurovizijoje“ tiems atlikėjams, kurie neturi subūrę savo komandos ir taip vadinamojo „eurovizinio“ komplekto - savo kompozitoriaus ar dainos.“

Balsuos ir slapta komisija

Nacionalinėje atrankoje liks tokia pati balsavimo sistema, kurios metu nugalėtoją rinks tiek komisija, tiek žiūrovai. Tačiau komisija pasipildys nematomais stebėtojais, kurie taip pat galės išreikšti savo nuomonę apie „Eurovizijos“ dalyvį.

„Kodėl nematoma? Nes pastaruoju metu televizijos šou sumenkino komisijos autoritetą. Todėl yra daug kompetentingų žmonių, galinčių profesionaliai įvertinti muzikinius pasirodymus, bet nenorinčių viešintis per televiziją“, - DELFI pasakojo A. Giržadas, užsiminęs, kad šiais metais ketinama surengti didesnį ir įspūdingesnį šou, nei pastaraisiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)