"Nuages" – tai interaktyvi skaitmeninė instaliacija, kurią menininkai sukūrė įkvėpti Claudo Debussy kūrinio "Nuages", sudaryto iš trijų noktiurnų.

Menininkai, savaip interpretuodami klasikinį kūrinį, pirmadienį pristatė interaktyvią multimedijos aplinką, kurioje persipynė specialiai šiam projektui sukurtos kompiuterinės programos, modifikuota akustinė aplinka ir sensorinės sistemos.

"Fortepijonui mirtį pranašavo jau prieš šimtą metų. Tačiau bereikalingai. Mes parodysime, kaip galima groti fortepijonu be klavišų", - sakė pianistas P. Geniušas. Jis pademonstravo, kaip gimsta muzikos garsai ir melodijos ne tik skambinant pianinu, bet ir liečiant specialius sensorius, įrengtus Piano.lt salėje.

Mosikuojant rankomis ore ir plojant per sienas skambėjo atitinkami fortepijono garsai. Ant sienos įrengtame didžiuliame projektoriuje atsispindėjo dangus ir debesys.

DELFI paklaustas, kaip sudėtingiau groti - muzikos instrumentu ar virtualiu fortepijonu, P. Geniušas kiek pagalvojęs prisipažino, kad sudėtingiau groti tikru fortepijonu.

"Jei ši instaliacija sudėliota teisingai, ja kurti muzikos garsus tikrai nesudėtinga", - sakė muzikas.

Instaliacijos žiūrovai savo judesiais galėjo ir patys kontroliuoti įvairius garso aspektus: „groti“ papildomais muzikiniais garsais, keisti tonaciją ir tembrą ar improvizuoti, kai lietė specialiai sukurtus sensorinius paviršius. Taip žiūrovai tapo tarsi instaliacijos bendraautoriais, papildančiais menininkų sukurtą muzikinę viziją.

Instaliacijos, kuri veiks iki rugpjūčio 27 dienos, atėjo apžiūrėti ir pasiklausyti ir dainininkė Jazzu. Beje, ji DELFI prisipažino ir pati norinti išmėginti pagroti virtualiu fortepijonu. "Tik gal ne šiandien. Ateisiu čia kitą dieną, dabar per daug triukšminga", - pasibaigus koncertui ir prasidėjus muzikinėms žiūrovų improvizacijoms sakė Jazzu.

Leonas Somovas – žinomas garso inžinierius, prodiuseris ir elektroninės muzikos kūrėjas, antroji Leon Somov ir Jazzu dueto pusė. Darius Žičkus – muzikantas, prodiuseris ir garso dizaineris, beveik 20 metų gyvenęs Londone, kur didžiosiose įrašų studijose dirbo su pasaulinio lygio atlikėjais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)