Eidami J. Basanavičiaus gatve poilsiautojai gali išgirti pačios įvairiausios muzikos – čia groja Lietuvos muzikos atlikėjai – niekada nesenstantys Vitalija Katunskytė ar Stasys Povilaitis, ypač garsiai girdimi populiariosios rusiškos muzikos ritmai, dėl kurių Palanga sulaukia daug kritikos. Tačiau, regis, pasiūlos ir paklausos dėsniai čia taip pat galioja.

J. Basanavičiaus gatvės senbuvis, kelis dešimtmečius kavinę turintis verslininkas Antanas patikina, kad žinomų dainininkų jis nesikviečia dėl didelių ir dažniausiai neatsiperkančių jų honorarų. „O niekam nežinomų, vietinių muzikantų niekas neklauso. Jau tuomet geriau foną užpildyti televizoriaus garsais“, - paaiškina kavinės savininkas.

Garsi muzika tapo ir puikiu būdu atkreipti dėmesį į įvairias prekes siūlančius prekystalius ar parduotuvėles – girdėdamas trankius garsus dažnas atsisuka nė nesusimąstęs.

Šiame šurmulyje ypač sunku konkuruoti gatvės muzikantams. Styginiais instrumentais – smuiku ar gitara grojantys jaunuoliai ieško atokių vietų – gal pelnas ir mažesnis, bet bent jau girdisi jų atliekami kūriniai.

Ypač daug šią vasarą į Palangą suplūdo akordeonais ir armonikomis grojančių gatvės muzikantų. Garsiajam kiškiui – muzikantui, grojančiam su pliūšine šio gyvūno galva ir letenėlėmis, regis, sekasi neblogai. Kiškis prisipažįsta grojantis ne tiek daug vasarų, tačiau jis susilaukia ypač daug dėmesio – su juo noriai fotografuojasi vaikai, todėl muzika lieka antrame plane.

73-jų vyras iš Dzūkijos prisipažįsta - gatvės muzikanto duona labai sunki: „Dabar konkurencija ypač didelė. Šią vasarą mūsų tapo tiek daug, kad aš čia atvykstu tik kelioms dienoms per savaitę, skirtingai nei anksčiau. Už nuomą moku po 23 litus, o dar autobuso bilietą namo tenka pirkti. Po trijų dienų darbo parsivežu vos 40 litų. O groju po šešias ir daugiau valandų per dieną, kol pasibaigia mano 70-80 dainų repertuaras”.

Gatvės muzikantas liūdi, kad dabar apie muzikos kokybę niekas nebegalvoja. Savamokslis atlikėjas augo dainingoje šeimoje, todėl mokytis muzikos tikrai buvo iš ko. Tačiau senolis patikina, kad kiti gatvės muzikantai eina groti žmonėms vos pramokę kelis akordus ir neretai neturintys klausos. O jis, sako, niekada savo armonika negrojantis net polkos – jo širdį labiausiai glosto prancūzų muzika, ir ypač tango.

Tačiau nemažai garsių Lietuvos muzikos atlikėjų patikina – J. Basanavičiaus gatvėje tikrai negrotų. Net ir tie, kas į kurortus atvyksta koncertuoti, renkasi atokias vietas savo pasirodymams.

Portalo DELFI prieš koncertus Palangoje kalbintos dainininkės Evelina Sašenko ir Rasa Bubulytė įsitikinusios: jų repertuaras J. Basanavičiaus gatvei, o gal ir ši vieta joms pačioms, visai netinka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)