„Festivalis „Akacijų alėja“ jau yra tapęs Kulautuvos vizitine kortele, kurios pristatyti tarsi nebereikia: visi žino, visi atvažiuoja, visi laukia. Smagu, kad festivalis turi tokias gilias ir gražias tradicijas“, – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Raminta Popovienė.

Pirmas eksponatas šlovės muziejui

Spaudos konferencijoje buvo pristatytas steigiamo „Akacijų alėjos“ muzikinės šlovės muziejaus pirmasis eksponatas. „Vytautas Kernagis yra dainuojamosios poezijos signataras. Jis – pirmasis žmogus, užlipęs į sceną ir pasakęs, kad tai – dainuojamoji poezija. Todėl labai džiugu, kad pirmasis muziejaus eksponatas ir bus iš Vytauto Kernagio archyvo“ – sakė V. Stakėnas. Anot Vytauto Kernagio fondo vadovo Vytauto Kernagio jaunesniojo, ilgai galvota, koks turėtų būti šio iki šiol nematerealizuoto muziejaus eksponatas.

„Nusprendžiau, kad Vytauto Kernagio rankraštis su natomis eilėraščiui iš Dalios Saukaitytės knygos „Rugpjūčio žemuogės“ puikiai tiks“, – sakė V. Kernagis jaunesnysis. Šį eksponatą „Akacijų alėjos“ gerbėjai galės išvysti liepos 7 d. „Akacijų“ krautuvėlėje. Pirmasis prieš ketverius metus įsteigtas „Akacijų“ ordinas (Nr. 001) buvo skirtas V. Kernagiui ir įteiktas jo šeimai.

Bardai judės link Nemuno

Per dvylika metų festivalis labai išaugo ir išsiplėtė – tūkstančiai susirinkusių dainuojamosios poezijos gerbėjų vargiai galėjo ir matyti sceną, ir klausytis atliekamų kūrinių. Tad šiemet scena bus perkelta į kitą – daug erdvesnę – vietą. Ji stovės puikiai įrengtame parke visai šalia – kitapus Akacijų alėjos. Kalbėdamas apie naujosios vietos privalumus, festivalio direktorius, VšĮ „Combo concert“ direktorius Arūnas Eitutis pabrėžė, kad didės vaikams skirta zona, žiūrovams bus patogiau prieiti prie „Akacijų“ krautuvėlės, prekybininkų, bus paprasčiau judėti.

„Mes artėjame prie Nemuno. Tai pusiaukelė tarp to, kur buvome, ir upės. Taip dėkingiau atsiskleis mūsų žanro specifika, kurią atspindi žodžiai „sielos piknikas dainuojamajai muzikai su giliais tekstais“, – nuotaikingai dėstė festivalio prodiuseris Virgis Stakėnas.

Programoje – staigmenos ir siurprizai

Šiemet bardų festivalis žada ne vieną staigmeną. Kai kuriuos į sceną lipsiančius pastaruoju metu apdovanojimus laimėjusius atlikėjus vėl, kaip ir ankstesniuose festivaliuose, matysime kitame amplua. Tarp jų bus ne tik lietuviai, bet ir iš užsienio atvykę, labai įdomias biografijas atstovaujantys ir asmenines istorijas scenoje pasakojantys atlikėjai.

Dar viena dvylikto bardų festivalio naujovė – nebe trys, o keturios renginio dalys. Pirmoje, Įžangos koncerte, dalyvaus „Mažosios akacijos“ atrankos konkurso, respublikinio moksleivių dainuojamosios poezijos konkurso, V. Kernagio konkursų laureatai. Taip pat į sceną lips ir „Akacijų žiedo“ nominaciją pelniusi jaunoji dainė. Iš viso čia pasirodys 9 jaunieji bardai, atliksiantys po dvi dainas.

Antroje dalyje vyks „Žmogaus orkestro“ („One Man Band“) pasirodymai. Į sceną lips iš Italijos atvykęs lūpinis armonikierius Leno Landinis, grojęs prestižiniame San Remo festivalyje. Iš lietuvaičių – multiinstrumentalistas, grupės „Saulės broliai“ lyderis Saulius Petreikis.

Tradicinėje dalyje – Didžiajame koncerte – pasirodys žinomi meistrai. Čia klausytojai pastebės įdomių sąsajų – giminystės ir kitokių saitų – su pernai vykusio festivalio dalyviais. Dalyvaus folk muzikos generolų duetas – reprezentacinių Užatlantės klubų senbuviai "Mustard's Retreat" (JAV), vokalistė, fleitistė, Birštono džiazo festivalio laureatė Neda ir aktorius, režisierius, „Aktorių trio“ narys, pamėgtų dainų autorius Olegas, aktorius, legendinis „Keistuolis“ Andrius Kaniava, dainų autorius ir atlikėjas, vienas iš Lietuvos dainuojamosios poezijos signatarų Virgis Stakėnas, teatro ir kino aktorius, „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, legendinio Jaunimo teatro dešimtuko narys Vidas Petkevičius, aktorius ir režisierius, grupių „Stipriai kitaip“ bei „Suicide DJs“ įkūrėjas. Jo vadovaujamas teatro judėjimas „No theatre“ įvertintas keturiais „Auksiniais scenos kryžiais“, pripažintas „Metų teatro reiškiniu“ Vidas Bareikis, dainuojantis bliuzo gitaristas, grupės „Blues Makers“ lyderis Virgis Jutas, romansų atlikėja Liuba Nazarenko, roko muzikantas Tomas Sinickis.

„Užbaigos“ koncertas į dainuojamąją poeziją žvilgtels kitu kampu ir po 7 valandų ant žolės leis pritarti artistams ar net pajudėti. Čia pasirodys televizijos projekto „Chorų karai“ nugalėtojas Kauno rajono choras Božolė.

Judės oru, vandeniu ir žeme

Į festivalį tūkstančiai dainuojamosios poezijos gerbėjų trauks ne tik dviračiais, automobiliais, autobusais, bet ir plauks laivu ar net skris lėktuvu!

„Iš S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo Aleksote lėktuvas skris į Kulautuvą. Visi norintys galės paskraidyti ir pačioje Kulautuvoje – 10 min. truksiančio skrydžio metu bus galima pasižvalgyti panemunės vaizdais, nuskristi iki Vilkijos ir atgal. Labai įdomu pažiūrėti į „Akacijų alėją“ ir visus susirinkusius iš viršaus“, – pasakojo lėktuvo pilotas Gintautas Platūkis.

Kelionę į festivalį „Akacijų alėja“ bus galima paįvairinti plaukiant laivu. Nuo Vytauto bažnyčios žemyn upe į Kulautuvos pušyną plukdys laivas „Tolstojus“. „Į festivalį labai raginame atvykti anksčiau – bent jau prieš kelias valandas. Tada ir vietą įsikurti rasite, ir dar po pušyną pasivaikščioti, ir Lietuvos upių tėvo srovės tėkme pasigerėti spėsite, ir į mugę ar „Akacijų krautuvėlę“ užsukti galėsite, papramogausite atrakcionuose“, – sakė šventės organizatoriai.

Renginys nemokamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją