„Vienam yra geriausia, vienas gali viską daryti. <...> Žmonės kartais galvoja ir sako man – va, tau trūksta žmogaus, perkusijos, gal dar kažko, bet tame ir esmė, kad aš noriu viską vienas daryt“, - lapkritį viename interviu žodis žodin buvo cituojamas Markas Palubenka.

Tik šiomis dienomis bakalauro studijų diplomą atsiimsiantis vaikinas jau dabar turi pakankamai ką papasakoti pirmiesiems 50 biografijos puslapių. Koncertai Maskvoje, Sankt Peterburge ir Taline, atstovavimas Lietuvai „Talino muzikos savaitėje“, kritikų pagyros debiutiniam albumui „no fun in 101“ - Marko bagaže visa tai ir dar daugiau.

Pernai išsiskyręs su grupe, savo švelniai psichodelinę, su tokių solo atlikėjų kaip Fink ar Jose Gonzalez kūryba lygintiną muziką Markas kurdavo ir koncertuose pristatydavo vienas, pasirodymu metu laviruodamas tarp akustinės gitaros ir kompiuterio.

Tačiau antradienį „Vienuolyno kieme“ viskas buvo kiek kitaip: bene kas antroje ilgo, beveik 1,5 val trukusio koncerto dainoje muzikantui į pagalbą stodavo būgnininkas. Jautrias ir tylias Marko kompozicijas jis transformavo į šokti, ar bent jau ploti į ritmą verčiančius kūrinius.

Būgnus mušantis vaikinas – 2008 m. jau iširusioje Vilniaus pogrindžio roko grupėje „Rubber Bullets“ grojęs Tadas Vinokuras. Šiuo metu avangardine muzika besidomintis vaikinas taip pat yra nuolatinis džiazo grupės „Magic time Orchestra“ narys.

„Dar prieš pradėdamas groti vienas, buvau labai užsižiūrėjęs į „The White Stripes“ (šiuo metu jau iširęs kultinis JAV roko duetas – K.V.). Labai norėjau, kad būtume du žmonės: gitaristas ir būgninkas. Bet neradau tinkamo būgnininko, dėl to viską pradėjau vienas. Bet kažkada naršiau „YouTube“ ir radau „Drum Day“ konkursą „Tamstoje“. Pamačiau, kaip kažkoks bičas atsisėda prie būgnų ir aštuonias minutes be perstojo improvizuoja. Vienas, be jokio pasiruošimo. Žiūrėjau į jį ir supratau, kad tai yra tas žmogus. Iš karto jam parašiau, jis atrašė, pradėjome repetuoti ir viskas dabar yra labai gerai“, - scenos užkulisiuose davęs trumpą interviu būgnininką pristatė Markas.

„Viskas tikrai gerai. Markas yra jėga ir jo muzika – jėga“, - šypsodamasis trumpai pridūrė Tadas, kol kas su Marku repetuojantis tik trečia savaitė.

Muzikantai planuoja pasirodyti kartu ir vasaros koncertuose. Markas įsitikinęs: vasarą laukia „visiškas rokenrolas“: „Jis prasidėjo jau šį šeštadienį, kai per vieną dieną grojome ir „Sūpynių“ festivalyje, ir „Tebūnie naktis“ scenoje. O dabar dar bus Latvijos festivalis „Positivus“, taip pat „Karklė“, „Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas“ ir kiti. Bus įdomu.“

Antradienio koncerte vaikinai parodė, kad sukurti tikrą rokenrolo nuotaiką jie geba. Per elektronine muzika paremtus kūrinius Markas šoko taip, tarsi būtų jaunesnysis Iano Curtis'o (legendinės britų grupės „Joy Division“ vokalisto – K.V.) pusbrolis, o per gitarines kompozicijas, Tadui iš visos širdies mušant būgnus, Markas parodė, kodėl kurį laiką yra dirbęs gitaros mokytoju. Akustinę gitarą muzikantas valdė meistriškai.

Dueto, o nebe solo atlikėjo „Markas Palubenka“ pasirodymą „Vienuolyno kieme“ stebėjo daugiau nei 500 žmonių, tarp kurių buvo apstu kitų šiuolaikinių sostinės roko ir alternatyvos grupių, tokių kaip „Rasabasa“, „Freaks On Floor“, „Garbanotas bosistas“, „ReedNoBrass“ ar „Deeper Upper“, narių.

Dalis šių grupių taip pat koncertuos „Jack Daniel's Studio No. 7“ - legendinio viskio gamintojo, kompanijos „Jack Daniel's“ inicijuotame koncertų cikle skirtame palaikyti alternatyvią muziką kuriančias vietines grupes ir atlikėjus. Skirtinguose pasaulio miestuose vykstantis renginys šiemet yra atkeliavęs į Lietuvą.

Gegužės pabaigoje šį koncertų ciklą Lietuvoje pradėjo Vilniaus nepriklausomo roko grupės „Deeper Upper“ ir „Without Letters“. Šią vasarą po „Jack Daniel's“ vėliava įvyks dar penki koncertai. Artimiausias jų – kitą antradienį, birželio 26 d. Tada į „Vienuolyno kiemo“ sceną lips sostinės bliuzrokeriai „Garbanotas bosistas“. Kaip jau tapo įprasta šiame koncertų cikle, renginys bus nemokamas.

Koncerto akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)