Šia proga bus prisiminti ir žmogaus siekiai pakilti į orą – bus pristatyta Lietuvos aviacijos istorija ir jos kūrėjai. Ryškiu “Mėnuo Juodaragis” akcentu ir dar neregėta naujove taps oro balionų čempionatas, specialus jų naktinis šou, bei meistriška aviatorių programa virš Zaraso salos.

Muzikinė penkioliktojo „Mėnuo Juodaragis“ programa, pasak festivalio vadovo Ugniaus Liogės, šiemet bus kaip niekad šiuolaikinė: „Festivalio aplinkoje jau tapo įprasta, kad kuo modernesnę kūrybą palieti, tuo gilesnį praeities pėdsaką joje gali rasti. Jei pernai renginio programoje buvo kaip niekad daug tradicinio folkloro, tai šiemet išgirsime ir išvysime daugiau avangardo, šiuolaikinių interpretacijų, tęsiančių tradicijas. Garantuojame, kad šventės lankytojų lauks ne vienas stulbinantis atradimas“.

Trejose festivalio scenose pasirodys žymūs Lietuvos atlikėjai - Andrius Mamontovas su baigiamuoju albumo „Elektroninis dievas“ turo koncertu, Alina Orlova, Vytautas V. Landsbergis, grupės „Žalvarinis“, „Kūlgrinda“, „Ugniavijas”, „Lygaudė“, „Gyvata“, „Vydraga“, „VISI“, kiti gausūs folkloro ansambliai. Eksperimentinį post-folklorą ir modernius eksperimentus atstovaus „Sen Svaja”, „Girnų giesmės”, „Oorchach”, „Rumunija”, „Daina Dieva” bei daugelis kitų.

Iš solidžių užsienio grupių šiemet viešės prieš dvidešimt metų folk-metal žanrą pradėję ir keltiškos ugnies iki šiol nestokojantys juodmetalio puoselėtojai „Cruachan“ iš Airijos, neoklasikinės muzikos legenda „Ataraxia“ iš Italijos, žymūs ambient gelmių tyrinėtojai „Troum” (Vokietija), charizmatiškas estiško ir ukrainietiško folkloro derinys „Svjata Vatra”, originali ethno-world grupė „Theodor Bastard“ (Rusija), kolektyvai iš Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos ir kitų šalių. Rengėjai pažymi, kad didžioji dalis festivalio dalyvių dar bus paskelbti.

Tuo tarpu pasirinkta paukščių tema žada būti tikru idėjų lobynu gausybei įvairiausių kultūrinių festivalio veiklų. Šie balsingi, margaspalviai sakmių pranašai, virtę šimtais totemų ir folkloro simbolių, atgis įvairiuose amatuose, ekomeno instaliacijose ir gyvuose pasirodymuose. Apie paukščius, mitologiją ir aviaciją kalbės paskaitų lektoriai ir kino kadrai. O virš salos ir Zarasų ežerynų sklęs parasparniai, lėktuvai ir spalvingi oro balionai, kurių komandos varžysis dėl “Mėnesio Juodaragio” proga rengiamo oreivių čempionato titulo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)