Atranką stebintys melomanai popkaraliaus balsu giedančią atlikėją televizijos ekrane turėjo išvysti jau ateinantį šeštadienį.

Du muzika besidomintys, tačiau su ja visiškai nesusiję vyrukai, sumanę patikrinti nacionalinės atrankos į tarptautinį Eurovizijos dainų konkursą organizatorių kompetenciją, liko nustėrę. Paskutinę akimirką jų sugalvota dainų atlikėja – Justė Kriauzaitė – buvo įtraukta į konkurso dalyvių sąrašą. Negana to, “dainininkė” Justė ant scenos turėjo “atlikti” pasaulyje gerai žinomo dainininko M.Jacksono dainą “Ben”.

Iš “Ben” į “You” – ir daina įrašyta?

Konkurse dalyvaujantys dainų atlikėjai, teikdami paraiškas organizatoriams, siūlomą dainą galėjo nusiųsti mp3 formatu. Tuo pasinaudoję 24-erių metų jaunuoliai elektroniniu paštu kartu su pageidaujama informacija ir nusiuntė šį M.Jacksono atliekamą kūrinį.

“Jau praėjusių metų viduryje sumanėme vieną pokštą – dalyvauti Eurovizijos atrankoje. Idėja buvo paprasta – pasiųsti kokio nors užsienio atlikėjo, geriausia, jei jis būtų bent kiek garsus, dainą į konkursą visai kitu vardu. Mes galėjome išsirinkti visai nežinomo atlikėjo nežinomą kūrinį, tačiau norėjosi patikrinti rengėjų muzikinį išprusimą. Draugo įtikintas, parsisiunčiau iš interneto Michaelo Jacksono dainą “Ben”, pervadinau ją į “You” ir daina tapo “įrašyta”, - DELFI pasakojo Vygando vardu prisistatęs jaunuolis (tikrasis vardas redakcijai žinomas – DELFI).

M.Jacksono dainas mėgstantiems, tačiau nesantiems jo gerbėjams pasirinkta daina vyrukams pasirodė itin paranki. Daina “Ben” buvo popkaraliaus solinės karjeros pradžia. Kūrinys buvo išleistas 1972-aisiais ir buvo užkopęs į pirmą tų metų JAV populiariausių dainų dešimtuko vietą.

Paskutinę paraiškų dieną – gruodžio 10-ą – naujieji nežinomos atlikėjos “prodiuseriai” čia pat per 15-20 minučių sukūrė ir dainininkės biografiją.

“Gimiau 1988 m. lapkričio 19 d. Čikagoje, vėliau gyvenau Bostone, kur dirbo tėvai. Dainuoju nuo ketverių metų - mama lankė bažnyčios chorą parapijoje, tad jau anksti pradėjo pati mane mokyti dainuoti”, - rašoma organizatoriams nusiųstame laiške. – “Profesionaliai pradėjau dainuoti Bigland pradinėje mokykloje (Bigland Primary School), kurioje nuo 1994 m. lankiau džiazo pamokėles. 1998 m., tėvams persikėlus dirbti į Bostoną, prasidėjo nauja veikla. Kompozitorius iš Bostono John Harald-Lee parašė keletą dainų (pirmoji – 2002 m. “Don’t Stop”), su kurių viena norėčiau dalyvauti Eurovizijos konkurse. Daina “You” parašyta specialiai Eurovizijai ir pirmą kartą padainavau ją šių metų spalio mėnesį”.

Be to, rengėjams Justė “rašė”, kad šiuo metu ji dar mokosi Bostone, tačiau dažnai lankosi Lietuvoje, nes mat netoli Molėtų gyvena jos seneliai.

“Dar mums reikėjo parinkti merginos nuotrauką. Mums labai pravertė britų atlikėjos Lolly, išgarsėjusios prieš keletą metų Britanijoje, fotografijos. Tiesa, iš tikrųjų paraišką nusiuntė mano draugas, todėl aš nemačiau, kurią būtent Lolly nuotrauką jis išsirinko. Vėliau, kai pamačiau, aš netgi jam pasiskundžiau, kad galėjo jis išrinkti ir įtikinamesnę fotografiją, nes vien dėl jos rengėjams kils įtarimų ir visas darbas nueis perniek”, - istoriją dėstė architektūros studijas baigęs Vygandas.

Tačiau vis dėlto dviejų vyrukų darbas niekais nenuėjo – organizatoriai “dainininke” ir “jos atlikta” daina susidomėjo.

“Praėjo mėnuo ir Justė sulaukė laiško iš Jono Vilimo, LTV muzikos laidų prodiuserio bei lietuviškos Eurovizijos koordinatoriaus. Prieš tai J.Vilimas Justės nesėkmingai ieškojęs telefonu, laiške teiravosi, kada Justė galėtų koncertuoti LRT “Dainų dešimtuko” metu. Justei buvo siūlomos kelios datos – kad tik pavyktų pasirodymas”, - DELFI kalbėjo Vygandas.

Beje, draugus nustebino ir tai, kad netgi nesulaukę Justės aiškaus patvirtinimo, kad ji dalyvaus, atrankos rengėjai jos pasirodymą jau suplanavo – ji turėsianti pasirodyti antrajame tarpiniame ture, ateinantį šeštadienį – sausio 22 d.

“Atlikėja – neegzistuojanti, daina – M.Jacksono, pristatytas kompozitorius – sugalvotas, nuotrauka – iš interneto… Nesuprantu, kokiais kriterijais vadovaujasi rengėjai, parinkinėdami dalyvius. Jei jau į organizuojamą atranką galima patekti su M.Jacksono atliekama daina, tai, matyt, galiu sakyti, kad ir Maironio kurtos eilės yra mano?…”, - retoriškai klausė organizatorių kompetenciją tyręs vyrukas.

J.Vilimas: aš šitos informacijos neturiu

Lietuvos televizijos muzikos (LTV) laidų prodiuseris bei nacionalinės atrankos į Eurovizijos konkursą koordinatorius J.Vilimas DELFI patvirtino, kad atlikėjos Justės Kriauzaitės dalyvavimas atrankoje yra numatytas. Pasak J.Vilimo, iš tiesų su manoma dainininke jis bandė susisiekti telefonu, tačiau jos balso išgirsti nepavyko, todėl vienintelė komunikacijos priemonė su ja buvo elektroniniai laiškai.

LTV laidų prodiuseris, išgirdęs, kad atlikėjos Justės Kriauzaitės iš tiesų nėra, o jos į atranką įtraukta daina yra M.Jacksono atliktas kūrinys, nustebo.

“Aš šitos informacijos neturiu. Jeigu jūs tokią informaciją turite, tai duokite mums - mes ją oficialiai pranešime ir diskvalifikuosime. Aš visų M.Jacksono dainų nežinau, bet jeigu yra taip kaip jūs sakote, tada reikėtų pasižiūrėti. Būsiu iš tiesų dėkingas”, - sutrikęs atsakė J.Vilimas.

LTV darbuotojas tikino, kad atsiųstą “You” dainą atranką organizuojantis kolektyvas perklausė, tačiau jiems “Justės-M.Jacksono” atliekamas kūrinys nesukėlė įtarimų.

”Minimaliai” atrankai kompetencijos pakanka

Nacionalinės atrankos į Euroviziją koordinatorius aiškino, kad šiemet ją organizuojantis Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija nusprendė suteikti “maksimalias” galimybes “pasireikšti visiems” to pageidaujantiems dalyviams, todėl speciali dalyvius atrenkanti komisija nebuvo sudaryta.

“Buvo nuspręsta, kad speciali komisija bus kaip atsarginis žaidėjas tuo atveju, jeigu per nacionalinės atrankos finalą sutriktų telekomunikacinis ryšys. Dabar jokios dalyvius į atranką atrinkinėjančios komisijos nėra”, - sakė J.Vilimas, teigęs, kad dalyvius į atranką šiais metais parenka tiesiog LTV laidos “Dainų dešimtukas” kūrybinė grupė.

“Mūsų laidos kūrybinė grupė, kuri rengia Eurovizijos atrankinius turus, šiokią tokią patirtį turi šitame muzikos pasaulyje, todėl tai minimaliai atrankai (sveiko proto ribose) tikrai kompetencijos turi”, - tvirtino J.Vilimas.

LTV prodiuseris aiškino, kad dalyvius parinkę LTV darbuotojai perklausydavo visas jiems į atranką atsiųstas dainas. Pasak J.Vilimo, šiemet būta “keistų melodijų”, kurios buvo atmestos. Jų būta dvi. Dar trys kūriniai buvo atmesti vien dėl to, kad buvo atsiųsti tik jų tekstai, o ne atliktos dainos. Tačiau tokių dainų, kurios būtų kėlusios įtarimą, kad jos yra nuplagijuotos ar perdainuotos, anot J.Vilimo, dalyvius atrinkę LTV darbuotojai šiemet neužtiko.

“Matot tų tūkstančių ir tų dešimties tūkstančių dainų, kurios skamba visame pasaulyje, aš nežinau, koks žmogus gali žinoti. Aš to nesugebu. Galbūt yra Lietuvoje toks, kuris žino visas rock, pop ir panašaus stiliaus dainas, bet aš neįsivaizduoju…”, - teisinosi J.Vilimas.

LTV: mes nesame seklių kontora

Po poros valandų išplatintame pranešime spaudai LTV teigia, kad ji “tokius žaidimus” vertina kaip nepagarbą konkursu besidomintiems šalies melomanams bei jame dalyvaujantiems muzikantams. Pasak pranešimo, Lietuvos televizija apgailestauja, jog “atsiranda norinčių keistais tikslais pasinaudoti” sudarytomis konkurso atrankos liberalesnėmis sąlygomis.

“Apmaudu, kad tokie pavieniai išpuoliai menkina ir Lietuvos vardą visos Europos muzikiniame pasaulyje”,- teigiama pranešime.

LTV pripažįsta ne kartą susidūrusi su bandymu laužyti vieną iš pagrindinių Eurovizijos taisyklių, reikalaujančių, kad konkurso dalyviai pateiktų originalią, anksčiau komerciniams tikslams nenaudotą dainą. Tačiau, anot pranešimo, yra “natūralu, kad bandymas pateikti konkursui plagiatą išaiškėja ne tą pačią dieną, nes neįmanoma žinoti visų, iki šiol pasaulyje sukurtų dainų”.

“LTV nėra seklių kontora ir dėl kiekvienos paraiškos nesikreipė ir nesikreips į Europolą, tačiau anksčiau ar vėliau bet kokios apgavystės išaiškėja, dėl to LTV ir organizuoja viešus atrankos turus”, - rašoma pranešime spaudai.

DELFI pastebi, į vieną iš internetinių paieškų suvedus pirmas dvi dainos žodžių eilutes, tarp paieškos rezultatų išmetamas atsakymas, kad tai yra pasaulinio garso atlikėjo M.Jacksono kūrinio tekstas.

Tai ne pirmas kartas, kai lietuvišką Eurovizijos atrankos filtrą praeina pavogtos ar neoriginalios dainos. Prieš keletą metų kilo skandalas, kuomet į atranką patekusios ir joje dalyvavusios grupės „B’Avarija“ atliekama daina tik vėliau buvo pripažinta neatitinkanti reikalavimų ir buvo diskvalifikuota.

Antradienį “Ekstra žinios” taip pat pranešė, kad dalis muzikos žinovų suabejojo, ar iš tiesų yra originali ir praėjusį šeštadienį tarpinę atranką laimėjusi daina “Little By Little”, kurią atliko “Laura & The Lovers”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją