Neabejotinai garsiausia Rusijos repo ketveriukė ne vienam Lietuvos klausytojui yra atvėrusi kelią į hiphopo subkultūrą ar bent iš dalies vertė susidomėti šia muzika. Garsiausi Lietuvos repo atstovai taip pat sutiko pasidalinti mintimis apie “Kasta” ir jos svarbą jų kūryboje bei muzikiniame pasaulyje.

Rusijos hiphopo sceną jau 18 metų stebintis Pushaz mano, jog “Kasta”, kaip ir “Bad Balance” padarė didžiausią įtaką slaviškam repui.

“Jie turi keturis tekstų kūrėjus, kurių technika nenusileidžia, o kartais netgi lenkia daugelį amerikietiškų kolektyvų. Pats asmeniškai esu daugiau Rytų pakrantės hiphopo gerbėjas, kuriame gilūs muzikos garsai ir prasminga lyrika vaidina svarbiausią rolę. Man patinka, kad ir “Kastos” kūryboje prabangūs automobiliai, pinigai ir moterys nėra aktualios temos”,- sako Pushaz.

Anot jo, šio Rusijos kolektyvo užsukta hiphopo mašina yra puikus pavyzdys, kad Rytų Europoje dar gerbia, myli ir klauso tikrą hiphopą.

Grupės "G&G Sindikatas" narys Svaras priduria, jog “Kastos” kūryba, dėka savo tekstinės pusės, savu laiku vėl sugrąžino jo dėmesį rusiškajam repui. “Be abejonės, tai viena įdomiausių grupių šioje šalyje”, - pripažįsta jis.

“Despotin’ Fam” grupės lyderis Vaiper prisimena, jog 90-ųjų pabaigoje ir 2000-ųjų pradžioje “Kasta” jam buvo neįprasto skambesio ir šviežio požiūrio repo grupė.

“Dėl šių veiksnių Rostovo miesto alternatyvios muzikos kolektyvas ilgą laiką privertė tyrineti jų muziką. Jei reiktų išskirti labiausiai įsimintiną albumą, tai būtų “Kasta” idėjinio vado Vladi solinis darbas “Ką mums veikti Graikijoje” (“Что нам делать в Греции” – rus.). To paties pavadinimo hitas taip pat paliko neišdildomą įspūdį”, – sako Vaiper.

Anot tituluočiausio Lietuvos hiphopo plokštelių meistro Mamanios, Rusija visuomet turėjo dėmesio vertos hiphopo muzikos.

“Grupės “Kasta” visi albumai yra labai skirtingi, tačiau tuo pačiu susiję, turintys bendrą liniją. Mėgstamiausias albumas – “Buvau akyse” (“Быль в глаза” – rus.), kuris pasirodė brandus ir kokybiškas, be to jį lydėjo nemažai gerų vaizdo klipų. Smagu, kad grupė lieka ištikima savo skambesiui, nepaisant to, jog Rusijoje šiuo metu populiari kiek kitokia hiphopo subkultūros pakraipa”, - savo mintimis dalinasi Mamania.

Vienas iš albumo “Быль в глаза” hitų “Радиосигналы”:

Pakankamai nauji veidai hiphopo scenoje – duetas “Dee&Kamy” savo požiūrį į grupę “Kasta” matuoja kiek kitu kampu.

“Vien dėl to, jog nemokame puikiai kalbėti rusiškai, yra gana sunku suprasti dainų esmę, pagrindinę mintį. Tačiau tai nėra pagrindinė muzikos suvokimo kliūtis. Buvo laikotarpis, kuomet stipriai domėjomės Rusijos hiphopo scena, neabejotinai “Kasta” buvo pagrindinis vedlys į šios šalies muzikos supratimą. Jie sužavėjo savo savitu stiliumi bei skambėjimo maniera. Mum didelė garbė savo pasirodymu apšildyti šią legendinę repo grupę. Savo ruožtu stengsimės Lietuvą pristatyti kaip stiprų repo užtaisą turinčią šalį”, – entuziastingai apie grupę ir laukiamą koncertą kalba plokštelių meistras Dee bei angliškų repo tekstų kūrėjas Kamy.

Kolektyvas “Kasta” jau gegužės 13 d. pirmąjį savo koncerą Lietuvoje surengs Vilniaus “Ūkio banko teatro arenoje”. Publiką prieš Rusijos žvaigždžių pasirodymą taip pat šildys garsiausi Lietuvos hiphopo scenos atstovai: repo duetas "Dee&Kamy", tituluočiausias Lietuvos patefonų meistras DJ Mamania bei vienas gabiausių urban muzikos kūrėjų – Vaiper.

Bemaž garsiausias hitas bei gyvo garso pasirodymo įrašas "Каста" - Наши люди:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)