Šiemet, pažymėdama savo keturiasdešimtmetį, grupė gimtadienį švęs ir gegužės 10 dieną Vilniuje. Būtent gegužės 10 d. 19 val. sostinės "Forum Palace" įvyks vienintelis jubiliejinis grupės „Akvarium“ koncertas, kurio metu scenoje pasirodys daugiau kaip tuzinas muzikantų, trys iš jų – gerai žinomi profesionalai iš Vakarų Europos.

Artėjant koncertui siūlome interviu su mūsų šalyje itin laukiamu ir mėgstamu Borisu Grebenščikovu.

Pradėkime nuo skaičiaus. Kažkur skaičiau, kad šiemet „Akvariumas“ švenčią įspūdingą – 4000 metų – jubiliejų.

Taip, "Akvariumui" - 4000 metų.

Nulių nesupainiojote, jų tiek ir turi būti?

Taip sako istorikai ir kiti žinomi agronomai. Aš pats prastai atsimenu įvykius, vykusius seniau nei prieš 50 metų. Todėl kai atsimenami kai kurie atskiri epizodai, sunku pasakyti, ar jie buvo iš tiesų, ar yra išgalvoti. Tačiau visi ženklai rodo, kad mes egzistuojame jau labai seniai.

O ar sunku tai matematiškai paskaičiuoti? Netgi jums – diplomuotam matematikui?

Neįmanoma.

Man pasirodė, kad dar vienas nulis praleistas.

Visko gali būti, visko gali būti...

Na, gerai. Kaip ruošiatės minėti šią sukaktį? Sugrosite 4000 koncertų per metus?

4000 nesugebėsime, bet pasistengsime kiek įmanoma daugiau. Pažvelgiu į pasirodymų tvarkaraštį ir nepamenu, kad per pastarąjį dešimtmetį būtume groję daugiau. Ir man labai įdomu, kokią tai mums padarys įtaką.

Pavyzdžiui?

Na, daug koncertų – tai...

...sunku?

Visų pirma, sunku. Antra, tai puiki treniruotė, tai įdomu.

Pastaruosius 20 metų tuo ir užsiimate, kad vykstate į tokius ilgus turus.

Taip.

Neatsibosta?

Ne. Nors ir keista, tačiau kuo toliau, tuo įdomiau. Nes niekada nežinai, kaip viskas skambės, kokiu metu įsižiebs kibirkštis. Tai kiekviename koncerte įvyksta skirtingu metu, įvairiai, visi groja skirtingai, todėl tai labai įdomu.

Jeigu jau kalbame apie jubiliejinę datą – kur vyks pagrindiniai koncertai? Kur nešti gėles ir dovanas?

Kiekvienas koncertas – pagrindinis. Nes nėra nei vieno koncerto, kuris nebūtų pagrindinis. Ir Krasnojarske pagrindinis, ir Smolenske, ir „Krokuse“, „B2“, ir Peterburge „Jubiliejiniam“ – visi jie pagrindiniai.

O ar kas nors ypatingo numatoma programoje?

Aš negaliu nuspėti – tai vyksta kiekviename koncerte. Bet, sprendžiant iš patirties, siurprizų galima tikėtis.

Programa visuomet derinama eigoje?

Visuomet. Tarkim, vakar Barnaule buvo parengta viena programa, tačiau mes grojome kitaip. Tiesiog kai eini į koncertą, kartais staiga pajauti, kokia daina turi būti atlikta...

O kodėl būtent „Krokus“? Kur gi ten šokti? Bus iškilmingas renginys?

Mes ne visuomet turim galimybę rinktis. Tačiau tikiuosi, kad patoso nebus nei vienoje salėje. O dėl „Krokus“ – aš tiesiog nežinau, kas Maskvoje dar yra. Anksčiau buvo „B1“, bet jis užsidarė. „Arenoje“ grojome jau ne mažiau kaip du kartus. Todėl pasitikime mūsų vadybininkais.

Ar galime tikėtis naujų muzikinių įrašų, susijusių su jubiliejine data?

Visų pirma, baigėme darbą rengdami rinkinį „Akvarium. XXI amžius“, kur mūsų manymu surinkta viskas, kas buvo sukurta vertingiausio per pastaruosius 12 metų, pradedant „Kogda nesut sake“ ir baigiant kažkuo ir „Archangelsko“. Kai kurios dainos bus kiek perdarytos.

Jūs jas sugrojote iš naujo?

Mes kai ką pakeitėme ir pergrojome. Kad albumas įgytų tam tikrą vientisumą.

Kada galima laukti jo pasirodymo?

Aš tikiuosi, kad jau ateinančią savaitę. Rytoj baigsime ruošti viršelį, paskui dar kiek laiko užims diskų gamyba. Tai viena. Ir antra – ruošiama leidybai jubiliejinė 33 kompaktinių diskų „Akvariumo“ rinktinė: 29 „natūralūs“ albumai, 3 „apokrifų“ diskai ir taip toliau; kai kurie jų buvo albumuose, kurių nebeįmanoma surasti. Ir vienas diskas su retomis, anksčiau neleistomis dainomis.

O tiksliau?

Trijuose „apokrifų“ diskuose turėtų pasirodyti dainos, kurios anksčiau buvo išleistos kaip „bonusai“ su „Sojuz“ leistais albumais, tačiau šiuos rinkinius ne visi turi. Taip tartum pradingsta apie 40 dainų. Arba seni leidiniai: „Biblioteka Vavilona“, „Archiv“, kurie daugiau nėra leidžiami. Ir kai kas dar įdomaus.

O 30-asis diskas bus su dainomis, kurios anksčiau nebuvo įtrauktos į jokį rinkinį ar albumą, pvz., „Slova rastamana“, „Ruchnul“. Taip pat bus keletas gabalų, kurių nesame skelbę – „Serdce iz peska“, „Zelionaja zvezda“. Kaip tik gastrolėse šiuo metu su Saša Titovu peržiūrime „Akvariumo“ archyvus ir kaip vaikai džiaugiamės radę seniai pamirštas dainas.

Taigi tikimės 33 diskų vienoje kolekcijoje.

Taigi pasirodo, kad yra nemažai seniai gulinčių dainų, kurias galima leisti ir leisti.

Aš jau esu minėjęs, kad turėjome niekur nerodytos medžiagos 7 diskams. Dabar išleidžiame keturis, galbūt metų pabaigoje pasirodys dar du albumai: archyviniai aštunto – devinto dešimtmečių įrašai ir senųjų rusiškų dainų albumas: kai kurios jų buvo įrašytos albumui „Čubčik“, tačiau į jį nebuvo įtrauktos, kai kurios dar nebuvo skelbtos.

Ruošiatės tvarkyti archyvus?

Taip, bet tuo pačiu metu ir įrašyti kai ką naujo. Medžiagos turime daug. Tačiau kol kas neskubame, nes turint omeny mūsų dabartinį grafiką, darbas įrašų studijoje yra daugiau teorinis. Kai ką įrašinėsime pakeliui, ką mes paprastai darome.

Pavyzdžiui, jau dvejus metus ruošiame dovaną Piotrui Mamonovui – vieną jo kūrinių, atliktą mūsų kartu su dideliu simfoniniu orkestru. Labai tikiuosi, kad spėsime iki jo gimimo dienos.

Šalutinių planų taip pat turime daug. Dienos šviesą gali išvysti seniai žadėtas ketvirtas „Aerostato“ albumas. Vienas žymus škotų dokumentinių filmų meistras ruošiasi apie mus susukti filmą. Dabar vyksta derybos, kada tai darysime. Gegužės 19 dieną ruošiuosi groti Maskvoje kartu su neprilygstamuoju Arto Tunčbojadžanu. Arto mane pakvietė, o kadangi be galo myliu jo muziką, su malonumu sudalyvausiu jo koncerte. Saša Titovas vykdo projektą „Red Book“, skirtą Rusijos muzikantams, norintiems įrašyti savo muziką Anglijoje. Taigi ne tik savimi užsiimame, bet ir kitais pagal galimybes rūpinamės.

Taip pat jau yra baigtas ir greitai dienos šviesą turi išvysti Igorio Timofejevo ir Olego Šaro grupės „Welcome to the Club“ antrasis albumas.

Be to, visiškai nuostabus, unikalus trimitininkas Slava Gaivoronskij sukūrė neįprastas šiuolaikiškai – simfoniškas dešimties mano dainų aranžuotes. Šiuo metu įrašomas albumas, pirma dalis jau baigta, taigi vasarą galbūt jau bus baigtas ir visas. „Akvariumo“ muzika šiuolaikine klasikine maniera. Kiek esu girdėjęs, palieka įspūdį.

Sklinda gandai, kad jubiliejui ruošiamas jūsų pergrotų dainų albumas?

Sklinda gandai, kad daug žmonių pakankamai gerai apie mus galvoja, kad ryžtųsi įrašyti mūsų dainas. Tai mane jaudina.

Tiesą sakant, mūsų interviu ir susijęs su šio projekto pradžia...

Nuostabu. Vadinasi, pagaliau sužinosiu, kas gi įeis į šį albumą. Aš labai tikiuosi išgirsti mūsų dainas, atliekamas paukčių, mėlynųjų banginių, rusų liaudies instrumentų ansamblio ir Buriatijos povandenininkų gerklinio choro.

Dar vienas puikus dalykas. Kaip pranešė žvalgyba, „Akvariumas“, kuris ir taip koja kojon žengė su epocha, galutinai ir visiems laikams išeina į Tinklą. Sako, kad portale kroogi.com, kur publikuojami jūsų naujausi kūriniai, pasirodys ir senos jūsų kūrybos archyvas.

Taip, mes šito seniai laukėme.

Patarkite jaunimui, nuo ko pradėti siųstis.

Ne, aš niekada nepatarinėsiu, nes patarimų niekas neklauso, ir jų klausyti nereikia. Siųskitės, ką norite.

Bet juk kai patalpins 33 albumus! Ką rinktis?

Žaisti butelį! Ant specialiai paruoštų lapelių surašyti albumų pavadinimus, išdėlioti, ir pasukti butelį...

Turiu kvailą su tuo susijusį klausimą: sukūrėte tiek daug dainų, kaip atsimenate tiek daug akordų ir žodžių?

Tai labai įdomus klausimas, kadangi jis neturi atsakymo. Logiškai poezijos atsiminti neįmanoma. Jei pasieki teisingą būvį, tai ir atsiminti nėra ko, viskas vyksta savaime. Ir visuomet įdomu, kas bus toliau. O jei tos būsenos pasiekti nepavyksta, tai net neverta bandyti įsiminti. Netgi kai tekstas guli prieš akis, jo sudainuoti neįmanoma. Dainas, kurios dainuojasi pačios, reikia dainuoti. O dainų, kurios pačios nesidainuoja, dainuoti jokiu būdu negalima, ir iš programos jos iškrenta.

Vienas berniukas, vardu Banananas, yra pasakęs, kad nuo jūsų švytėjimas sklinda. Aš vakar koncerto metu tikrinau – iš tiesų taip! Pasakykit, prašau, kaip padaryti taip, kad nuo tavęs sklistų švytėjimas?

Kadangi pats šio fenomeno nesu stebėjęs, tai ir patarti negaliu. Bet apskritai – malda ir pasninkas yra patikrintas receptas. O kaip kas supranta maldą ir pasninką – kiekvieno individualus rekalas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją