Kaip ir kada pradėjote muzikuoti?

Kai buvau labai jauna, mano dėdė iš mamos pusės turėjo muzikos studiją, kurioje vykdavo repeticijos – ten praleidau daug laiko nuo šešerių iki vienuolikos metų. Turėjau galimybę paeksperimentuoti su nemažai instrumentų: būgnais, gitara, perkusija... Mane taip pat palietė to meto populiarių atlikėjų, grupių muzika: Jimi Hendrix, „The Doors“, „Pink Floyd“, James Brown, taip pat „East African pop“ bei „Taarab“, kurios yra puikiai žinomos Komorų salose.

Taip pat giedojau Zouyia (Sufi šventykloje). Mano gimtinėje visuose renginiuose, susiėjimuose šokama, visur skamba muzika – taigi, tai buvo dalis mano gyvenimo nuo pat vaikystės. Niekada nesimokiau muzikos mokykloje. Pirmąją dainą, vieną iš „The Doors“, groti išmokė mano dėdė. Po to mokiausi tai šen, tai ten, taip pat būdama Prancūzijoje. Mokausi iki dabar – tam niekada nėra galo. Aštuoniasdešimtaisiais grojau elektrine gitara savo dėdės grupėje Prancūzijoje, 1985-aisiais grįžau į Komorus, sukūriau savo pirmąją dainą – taip prasidėjo mano karjera.

Iš ko semiatės įkvėpimo?

Mane įkvepia gyvenimas, žmonės, taika ir meilė. Muzikine prasme aš jaučiuosi įkvėpta tradicinio Komorų salų paveldo, ypač savo Sufi šaknų. Dabar viena koja stoviu tradicijos pusėje, kita – šiuolaikinio pasaulio. Man patinka klausytis labai įvairios muzikos, bet tuo metu, kai kuriu, geriausia muzika tampa tyla. 

Kokią žinutę neša Jūsų kūryba?

Mano muzika kalba apie meilę, taiką ir vienybę. Vienas už visus – visi už meilę!

Kas labiausiai žavi būnant muzikante ir dainininke?

Momentas, kai publika, aš, mano grupė tampame tiek susiję, sujungti, kad galime jaustis kaip vienas.

Komorų salos mums skamba labai egzotiškai. Koks gyvenimas ten?

Jeigu mėgsti maudytis ir turi tam laiko, čia gali pamatyti delfinus, vėžlius, banginius ir visą kitą jūros grožį. Taip pat gali pasivaikščioti nuostabioje gamtoje. Žmonės čia yra labai malonūs, visuomet pasiruošę padėti, tačiau daugumos gyvenimas nėra lengvas, vis daugiau vaikų, užuot ėję į mokyklą, trinasi gatvėse. Bėda tame, jog mokytojai ne visuomet gauna atlyginimus, todėl daugėja privačių mokyklų. Visgi, jei neturi pinigų, į jas savo vaikų neišleisi. Yra keletas ne pelno siekiančių organizacijų, kurios rūpinasi šiais vaikais, gamtos apsauga, bet joms vis dar reikia pagalbos. Galėčiau Jums papasakoti kur kas daugiau – tikiuosi, turėsiu galimybę tai padaryti iš karto po savo koncertinio pasirodymo Lietuvoje.

Gal teko kažką girdėti apie Lietuvą?

Tai, jog ten šalta, bet gražu.

Ko gali tikėtis klausytojai, atėję į Jūsų koncertą?

Kelionės… Svajonių… Meditacijos…Dainų… Šokių… Dalijimosi… Ir šį tą sužinoti apie Komorų salas.

Nawal koncertai:
Vasario 24 d., 19 val., Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius)
Vasario 25 d., 19 val., Kauno valstybinėje Filharmonijoje (L. Sapiegos g. 5, Kaunas)

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją