Muzikos asociacijos pirmininkas M.Tyla teigė, kad estai į savo svarbiausią muzikinį metų renginį juos pasikvietė, įvertinę M.A.M.A. apdovanojimų vaizdo medžiagą. “Mūsų apdovanojimai juos visų pirma nustebino žiūrovų gausa. Dešimt tūkstančių žmonių paliko įspūdį. Estų apdovanojimai buvo šiek tiek kuklesni – ten susirinko apie porą tūkstančių melomanų. Bet pati iškilmių idėja yra tokia pati, kaip ir mūsų, laimėtojus renka profesionalų komisija”, - pasakojo M.Tyla.

“Estijos apdovanojimų mastelis buvo gal ir ne toks, kaip mūsų M.A.M.A., bet renginiui nestigo solidumo. Ceremonija vyko naujoje koncertinėje “Nokia” salėje, kuri yra pavydėtino grožio, puikiai pritaikyta geriems renginiams. Patys apdovanojimai buvo visos Estijos muzikos retrospektyva, pamatėme, kaip atrodo ir kaip skamba geriausi estų atlikėjai, - kalbėjo Samas. - Jų muzikinė pakraipa ir atlikimo lygis yra absoliučiai vakarietiški. Girdėdamas kai kuriuos kūrinius galvojau, kad jie puikiausiai tinkami užsienio radijo stotims. Labai kokybiškai atlikta muzika.”

Renginio koncepcija lietuviams pasirodė priimtina, tačiau nustebino apdovanojimų simbolis ir kai kurie vizualizacijos sprendimai. “Jie teikė statulėles, kurios moraliai neatitiko šių laikų reikalavimų, labiau priminė sovietinių laikų simbolius iš medžio ir kelių dratų, - juokėsi Samas. - Stebint apdovanojimus jausmas buvo dvilypis: muzika – nuostabi, vakarietiška, o pačiame renginyje vis išlįsdavo ankstesnių laikų koncertams būdingų fragmentų. Kitaip sakant, kartais televizinis vaizdas, šokėjų lygis gerokai atsilikdavo nuo muzikinio fono.”

Estijos muzikos apdovanojimuose M.Tyla ir S.Urbonavičius susipažino su kitų Baltijos valstybių muzikos asociacijų atstovais, užmezgė naudingų ryšių su skandinavais.

“Sutarėme, kad bendradarbiausime muzikos platinimo ir populiarinimo srityje, dalinsimės ir keisimės atlikėjais, bandysime apjungti Baltijos valstybes - Švediją, Suomiją, Lietuvą, Latviją, Estiją, kad visų šalių atlikėjai turėtų kuo platesnį raiškos ratą. Pajautėme, kad esame užsistovėjusi pelkė, todėl šiai išvykai ir kėlėme tikslą ieškoti aplink Baltiją bendrų interesų, kad ir lietuviams pagaliau atsivertų ta rinka. Pirmi žingsniai padaryti, buvome patikinti, kad Suomija kitąmet prisidės prie mūsų apdovanojimų M.A.M.A.”, - sakė Samas.

Lietuviai turėjo pripažinti, kad akivaizdžiai jaučiasi, jog Estijos atlikėjai ir grupės dirba visai kitomis muzikos verslo sąlygomis. “Jie turi kontraktus su normaliomis pasaulinėmis įrašų kompanijomis, kurios reziduoja jų šalyje, o mūsiškiai viską savomis rankelėmis bando pasidaryti, todėl lietuviška vadyba yra provinciali. Tikiuosi, kad Lietuvos muzikos asociacijai pavyks užmegzti glaudesnius ryšius su skandinavais ir mūsų muzikantams bei autoriams pagaliau atsivers išėjimas į didesnę rinką, nes dabartinis užsidarymas gimdo jausmą, kad neturime išeities – prasisukome Lietuvoje ir viskas baigėsi. Kaimynų šalys net nežino mūsų atlikėjų. O juk M.A.M.A. parodė, kad turime itin aukštos klasės muzikantų”, - teigė S.Urbonavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją