"Mums svarbu papasakoti žydų istoriją kartai, kuri nepakankamai žino apie holokaustą. Patys pradėję domėtis šia tema, buvome tiesiog sukrėsti", - sakė kompozitorius.

Ne vien Antrojo pasaulinio karo metu persekiotos tautos istorija susidomėjęs kūrėjas sakė norintis, kad "Balsai iš po žemės" pasiektų žmonių širdis ir sužadintų jų sąmoningumą.

Kūrinio dirigentas Modestas Pitrėnas teigė, kad jam svarbiausia buvo suburti neformaliai dirbančių atlikėjų komandą, kuri galėtų atskleisti jautrią žydų tautos tragedijos temą. Valandos trukmės kūrinį atliks instrumentalistų ir vokalistų grupė: dainininkai Neda Malūnavičiūtė, Rafailas Karpis, smuikininkai Algimantas Peseckas, Barbora Domarkaitė, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas ir kiti. Choro partiją atliks choras "Brevis". Per tragediją nukentėjusių žmonių žodžius, eilėraščius skaitys aktoriai Jūratė Vilūnaitė ir Ridas Jasiulionis.

"Balsai iš po žemės" baigsis daina, kurios žodžiai užrašyti ant barako sienos vienoje iš koncentracijos stovyklų: "Aš vis tiek tikiu į meilę, net kai jos nejaučiu, ir aš vis tiek tikiu į Dievą, net kai Jis tyli".

Signataro Emanuelio Zingerio teigimu, sceninė kantata "Balsai iš po žemės" - visų pirma aukšto meninio lygio kūrinys.

"Holokausto temai atskleisti Ž. Povilaitis pasirinko originalų muzikinį sprendimą. Jo muzika dinamiška, poliritmiška, maksimaliai išnaudojamos instrumentų ir jų grupių galimybės", - pastebėjo dirigentas M. Pitrėnas.

Kantatos "Balsai iš po žemės" autorių Ž. Povilaitį plačioji visuomenė žino kaip grupių "Naktinės personos", "Rojaus tūzai" prodiuserį. Jis yra dirbęs su dainininkais Alanu Chošnau, Rosita Čivilyte, Viktorija, Luku. Ž. Povilaičio muzika skamba televizijos serialuose "Gedimino 11", "Sniego skonis", reklaminiuose klipuose, animaciniuose filmuose.

Kantata "Balsai iš po žemės" 2002 metais skambėjo Latvijos operos ir baleto teatre. Tačiau pagal Ž. Povilaičio muziką amerikietės Sharron Perry baletą kaimyninės šalies publika matė tik vieną kartą, be to, negalėjo išgirsti gyvo muzikos atlikimo, o tik garso įrašą.

Ketvirtadienį Kongresų rūmuose sceninė kantata bus pirmą kartą atlikta "gyvai". Premjerinį koncertą įrašys ir transliuos Lietuvos televizija.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją