Prieš tapdamas vienu garsiausių dabarties kino muzikos kūrėjų, G.Bregovičius grojo roko grupėje "Bijelo Dugme". Grupės muzika buvo puikiai žinoma Rytų ir Vidurio Europoje aštuntajame dešimtmetyje. Tik grodamas roką galėjai kovoti prieš rėžimą, nebijodamas pakliūti į kalėjimą, teigia 1950 metais Sarajeve gimęs G.Bregovičius.

Kino mėgėjai puikiai žino klasika tapusius E.Kusturicos filmus "Čigonų laikai" ("The Time Of The Gypsies"), "Arizonos svajonė" ("Arizona Dream"), "Pogrindis" ("Underground"), kuriems muziką parašė G.Bregovičius. Šios juostos kompozitoriui atnešė šlovę, pripažinimą ir pinigus.

Prieš atvykdamas į Lietuvą G.Bregovičius mielai sutiko atsakyti į kelis "MountainRock" klausimus apie būsimą pasirodymą Vilniuje, komunistinių šalių roką ir santykius su E.Kusturica bei grupe "Bijelo Dugme".

MountainRock: Tradicinis klausimas į Lietuva atvykstantiems atlikėjams. Ką žinote apie šią šalį?

Bregovičius: Nors tai bus mano pirmasis vizitas į Lietuvą, tačiau atsimenu, jog visi atlikėjai, turėję koncertinius turnė Rusijoje, sakydavo, jog Lietuvą yra visiškai kitoks kraštas, išsiskiriantis iš kitų (Sovietų Sąjungos) respublikų.

MR: Ar domitės šalių, kuriose koncertuojate, papročiais, įpročiais?

B: Tikiuosi, kad turėsiu pakankamai laisvo laiko pasižvalgyti po Vilnių.

MR: Kokia bus koncerto Vilniuje programa?

B: Koncertuosiu su savo grupe "Wedding and funeral band". Grosime kai kurias ištraukas iš filmų muzikinių takelių ir dainas iš mano paskutinio albumo "Tales and Songs from Weddings and Funerals". Tikiuosi, kad publikai naujosios dainos patiks. Ši muzika yra kitokia nei skambanti per MTV. Tačiau aš visuomet labai džiaugiuosi pamatęs, kad net ir tolimiausiuose pasaulio kraštuose sutinku žingeidžių žmonių, kuriems patinka keistų kompozitorių kuriama muzika.

MR: Ką jums reiškia rokas?

B: Visuomet maniau, kad roko muzika svarbesnė buvo komunistinėse, o ne demokratinėse šalyse, tačiau komunistinio bloko šalyse sukurtas rokas man neįdomus. Visuomet tai tebuvo kvailas „užsienietiškos" muzikos kopijavimas. Tačiau socialinė to roko įtaka buvo milžiniška, nes ta kvaila muzika kvepėjo laisve.

MR: Esate kilęs iš etniškai mišrios šeimos (G.Bregovičiaus mama - serbė, tėvas - kroatas). Kurių šalių sportininkus palaikėte per neseniai pasibaigusią olimpiadą?

B: Visos komandos, už kurias sirgau - Prancūzija, Serbija ir Juodkalnija, Bosnija bei Kroatija, laimėjo gausybę medalių. Per kiekvienas varžybas turėjau už ką sirgti.

MR: Kurias grupes ir atlikėjus laikytumėte savo įkvepėjais?

B: Mano muzikinės įtakos svyruoja tarp intelektualios šiuolaikinės ir tradicinės, nuo Arvo Pärt iki Nusrat Fatih Ali Khan, muzikos. Kaip ir dauguma kompozitorių, įkvėpimo ieškau visoje muzikos istorijoje - nuo Stravinsko iki Bartoko, nuo Lennono, McCartney iki Bono. Aš taip pat naudoju vampyrišką metodą siurbti savo muzikos kraują iš tradicinių klodų ir mėginu išnaudoti šią energiją kažko naujo sukūrimui.

MR: Labiau mėgstate kurti muziką filmams, spektakliams ar tiesiog įrašinėti studijinius albumus?

B: Nėra skirtumo, kol tai netampa nuobodžiu užsiėmimu. O taip pat, kol mane supa įdomūs žmonės.

MR: Ar palaikote santykius su savo buvusios grupės "Bijelo Dugme" nariais? Ir ar planuojate šios grupės atsikūrimą?

B: Ne.

MR: Ar režisierius E.Kusturica, kurio filmams "The Time Of Gypsies", "Underground", "Arizona Dream" muziką sukūrėte, yra geras jūsų draugas? Ar dar bendradarbiausite ateityje?

B: Ne.

MR: Ar ilgai trunkančios gastrolės nevargina?

B: Ne, nevargina. Mes grojome tolimiausiuose pasaulio kampeliuose. Vakaruose pasiekėme Buenos Aires, Rytuose - Šanchajų, Šiaurėje - Bergeną, Pietuose - Beirutą.

Kolektyvas "Wedding and funeral band" yra labai skirtingų žmonių junginys. Nuo aukštąjį muzikinį išsilavinimą turinčių muzikantų iki savamokslių čigonų, kurie, prieš grodami su manimi, grojo tik vestuvėse ir laidotuvėse. Labai įvairiaspalvė kompanija. Tačiau jaučiu, jog būtent todėl jie vis dar yra įdomūs vieni kitiems ir jaučia malonumą grodami kartu.

MR: Kuriuos savo sukurtus garso takelius labiausiai mėgstate? Ir kurį filmą, kuriame panaudota Jūsų muzika, labiausiai mėgstate?

B: Mėgstamiausias garso takelis skamba E.Kusturicos filme "Arizonos svajonė". Mėgstamiausias filmas - Patrice Cherreau "Karalienė Margo".

MR: Kokie artimiausi kūrybiniai planai?

B: Neseniai parašiau operą "Goran Bregovic's Karmen with a Happy End", kuri jau yra pastatyta. Tikiuosi, kad greitai bus įmanoma nufilmuoti "Karmen" ir kaip filmą.