Pasak Nacionalinės filharmonijos generalinio direktoriaus Egidijaus Mikšio, Kamerinio orkestro meno vadovo, pakeisiančio keturis dešimtmečius orkestrui vadovavusį profesorių Saulių Sondeckį, dar teks palaukti. "Tai gali būti užsienietis, tačiau nenorime atsitiktinio žmogaus, todėl, kaip sakoma, devynis kartus matuosime, dešimtą pjausime," - neatskleidė kandidatūrų E. Mikšys.

Po sėkmingų vasaros koncertų ir gastrolių Lietuvos kamerinis orkestras naujam sezonui parengė 6 programas, kurias atliks su įvairiais dirigentais. Spalio 2 dieną numatomas orkestro sezono pradžios koncertas su smuikininku Julianu Rachlinu iš Austrijos.

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras sezonui numato parengti dešimtį naujų programų. Gavus valstybės lėšų jauniesiems menininkams, orkestro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Juozo Domarko asistentu tapo jo buvęs studentas ir jau žinomas dirigentas Modestas Pitrėnas.

Šįmet 30 metų jubiliejų pažymintis senosios muzikos ansamblis "Musica humana" džiaugiasi gavęs vertingą dovaną - naują klavesiną. Tai puiki XVII amžiaus instrumento kopija, pagaminta čekų meistrų. Dabar ansamblis turi jau du aukštos kokybės klavesinus ir yra parengęs klausytojams įspūdingų programų bei įrašęs kelias kompaktines plokšteles.

Filharmonija numato atnaujinti ir kitų kolektyvų instrumentarijų. Kitų metų pavasarį laukiama Kultūros ministerijos perkamos naujos arfos, o jau netrukus klausytojai išgirs naująjį fortepijoną "Stenway", kurį išrinko Prancūzijoje gyvenanti pianistė Mūza Rubackytė. Žadama atnaujinti ir dalį simfoninio bei kamerinio orkestrų instrumentų.

Daug šalių per vasarą aplankęs Valstybinis Vilniaus kvartetas imasi naujųjų Europos Sąjungos valstybių kompozitorių muzikos. Pasak violončelininko Augustino Vasiliausko, spalį kvartetas vyks į Jungtines Amerikos Valstijas. Šalies koncertinių organizacijų kvietimu San Francisko, Klivlendo, Čikagos, Los Andželo salėse Vilniaus kvartetas numato surengti aštuonis koncertus, kuriuose skambės ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio bei Osvaldo Balakausko kūriniai.

Įdomių programų parengė ir M. K. Čiurlionio kvartetas. Baroko ir klasikinę muziką kvartetas atliks su saksofonininku Petru Vyšniausku, o koncerte su dainininke Asta Krikščiūnaite ir kitais atlikėjais laukiama garsiojo kompozitoriaus Gijos Kančelio.

Iki naujųjų metų numatomi ir trys džiazo projektai - pianisto Povilo Jaramino, kontrabosininko Arnoldo Gurinavičiaus ir vokiečių vargonininkės Barbaros Danerlein (Dannerlein) koncertas iš džiazo projekto "Filharmonijos vargonai", taip pat džiazo muzikos pamokos visai šeimai su Kauno bigbendu ir kitais atlikėjais.

Iki Naujųjų metų Nacionalinė filharmonija, vienijanti šešis muzikinius kolektyvus ir dvi solistes, iš viso suplanavo per 60 koncertų su garsiais Lietuvos ir užsienio muzikais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją