Koncerte skambės du opusai - Vytauto Barkausko "Konzertstück Nr. 2" ir Antono Brucknerio (Bruknerio) "Penktoji simfonija B-dur".

ES jaunimo simfoninio orkestro įkūrėjai - Lionelis ir Joy (Džoi) Bryerai (Brajerai).

1976 metais orkestro idėjai pritarė Europos Parlamentas, iškėlęs tikslą įkūnyti orkestre vieningos Europos idealo - skirtingų tautų bendradarbiavimo vardan žmonijos taikos, harmonijos, socialinio teisingumo - pavyzdį.

Pirmasis orkestro koncertinis turas vyko 1978 metais.

EUYO griežia 140 muzikantų nuo 14 iki 23 metų amžiaus iš visų ES šalių. Jie kasmet atrenkami konkurso būdu iš maždaug 4 tūkst. pretendentų.

Nuo 2004 metų Lietuva, kaip ir kitos naujos Europos Sąjungos narės, buvo pakviesta įsijungti į ES jaunimo orkestro veiklą. Šiuo metu orkestre griežia dvi lietuvės - smuikininkė Agnė Doveikaitė ir altistė Agnė Cinauskaitė.

Jaunieji atlikėja repetuoja per vasaros, Kalėdų ir Velykų atostogas.

Be repeticijų su dirigentais ir solistais, muzikantams organizuojamas darbas ir atskirose sekcijose, kurioms vadovauja instrumentalistai.

Dabartinis kolektyvo meno vadovas yra Vladimiras Ashkenazy (Aškenazis).

Orkestras koncertavo prestižinėse Europos salėse ir festivaliuose, sėkmingai pasirodė kitose šalyse.

Su kolektyvu dirbo ir jam dirigavo Danielis Barenboimas, Leonardas Bernsteinas (Bernšteinas), Herbertas von Karajanas, Zubinas Mehta, Mstislavas Rostropovičius ir daugelis kitų.

Su EUYO taip pat yra bendradarbiavę solistai Martha (Marta) Argerich, Barbara Hendricks (Hendriks), seras Yehudi Menuhinas (Jehudis Menuhinas) bei kiti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją