„Thin Lizzy“ vardas jau seniai aukso raidėmis įrašytas roko muzikos metraščiuose. Jų kūryba, nuo susikūrimo 70-ųjų pradžioje iki šių dienų buvo ir tebėra įkvėpimo šaltinis ne vienam pradedančiam muzikantui, o dainų melodingumo ir įsimintinumo gali pavydėti net geriausių pasaulio muzikantų kūrybiniai tandemai. Nors „Thin Lizzy“ vardas pirmiausiai asocijuojasi su kūriniu „Whiskey In The Jar", ne mažiau žinomos tokios jų kompozicijos kaip „Jailbreak", „Do Anything You Want To“, „Waiting For An Alibi“, „Killer On The Loose“, „The Boys Are Back in Town“, „Rosalie“, „Chinatown“, „Bad Reputation“ ir daugelis kitų, tapusių hitais.

Grupė “Poliarizuoti stiklai” jau 25 metai užtikrintai “vairuoja” Lietuvos roko muzikos sąstatą. Jos istorija siekia 1980 metus, kuomet dar neturėdami pavadinimo, vaikinai pradėjo koncertuoti tuometinio Vilniaus valstybinio pedagoginio instituto diskotekoje. Būsimųjų pedagogų atliekama muzika visiškai neatitiko šviesaus komunizmo rytojaus kanonų, todėl funkcionieriai greitai įvedė tvarką – ne tik uždraudė grupei groti, bet uždarė ir diskoteką.

Papūtus permainų vėjams, seni geri bičiuliai vėl susibūrė Vilniuje 1986 metų rudenį, pasivadino “Poliarizuotais stiklais” ir nusprendė ne tik pabandyti pakeisti ką tik iš didžiosios scenos pasitraukusią legendinę grupę „Hiperbolę“, bet ir ėmė drąsiai konkuruoti su tokiomis tada dar neseniai iškilusiomis Lietuvos grupėmis kaip „Rondo“, „Vairas“, „Antis“, „Fojė“, „Katedra“. Jau tuomet “Poliarizuoti stiklai” turėjo ambicijų įsitvirtinti geriausių lietuviškų roko grupių dešimtuke. Savo muziką jie pavadino “mediniu roku”, kaip alternatyvą lietuvių publikos smegenis nuodijančiai “plastmasei”. Šios ambicijos pateisinamos, nes grupės kūrybą įtakojo tokie pasaulinės muzikos dinozaurai kaip “Led Zeppelin”, “Deep Purple”, Ozzy Osbourne, “The Beatles”, “The Rolling Stones”, “Creedence Clearwater Revival”, “Queen”, “AC/DC”, “Smokie”.

Grupėje bandė dainuoti tada dar mažai žinomi Vytautas Šiškauskas, Vladas Kovaliovas, Artūras Blažukas, Jonas Kavaliauskas, Vytautas Domeika, Algis Motuza ir dar daug kitų jaunų vokalistų, kurie jau reiškėsi tuometiniame muzikiniame fronte. Nuolatiniu vokalistu tapo Šarūnas Mačiulis, labiau žinomas kaip dainuojamosios poezijos atlikėjas, tiksliau, „gatvinės poezijos“ bardas, kurio dainos šiurpindavo „akademiškus“ tokios muzikos mylėtojus. Tai tapo puikia „statybine medžiaga“ būsimo grupės repertuaro dainoms.

Neseniai po kelerių metų kūrybinės pertraukos “Poliarizuoti stiklai” vėl viesulu įsiveržė į Lietuvos muzikinį gyvenimą ir jau po pirmųjų koncertų susigrąžino į koncertines sales senus gerbėjus bei užsiaugino didžiulį būrį jaunųjų fanų, kurie savo nesulaikomu entuziazmu ir tiesioginiu dalyvavimu paverčia kiekvieną koncertą nepakartojamu reginiu. 2010 m. jie išleido albumą „Stasė”. Dabar jau solidūs vyrai, jie vis dar paperka klausytoją savo kuriamos muzikos paprastumu bei įtaigumu. Tai viena iš nedaugelio Lietuvos pramoginės muzikos grupių, kuri jau trečią dešimtmetį dalyvauja mūsų muzikiniame gyvenime. Pasakyti, jog tai yra žvaigždės, reiškia nepasakyti nieko. Tai muzikinis reiškinys, jau seniai tapęs muzikos legenda. Ir ši legenda - gyva!

Šiandien senieji ir naujieji “Poliarizuotų stiklų” gerbėjai koncertuose kartu su grupe dainuoja tokias smagias ir įsimintinas dainas kaip “Poliarizuoti stiklai“, “Superfinalas”, “Mėlynakė Stasė”, “Meilės laiškučiai”, “Dėdė Petras”, “Aloyzas“, “Festivalis”, “Aleliuja” ir daugelį kitų. O tikru hitu tapusi kompozicija “Medžiai be lapų” iki šiol yra grupės vizitinė kortelė. Kiekvienas šios grupės koncertas yra unikalus ir nepakartojamas ne tik dėl muzikantų charizmos, bet ir dėl to, kad visuose juose muzika skamba „gyvai“. Grupė kategoriškai atsisako dalyvauti „fonogramininkų“ renginiuose ir renkasi gyvą ir betarpišką bendravimą su publika. Tikros vertybės yra ir muzikantų kasdienybėje, jie renkasi sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą. O jų kredo – „be saulės ne vasara, be meilės – ne gyvenimas!”

“Poliarizuoti stiklai” vienija: grupės sielą, vokalistą, kartais pritariantį akustine gitara Šarūną Mačiulį “Šarą”, boso gitaristą, taip pat pritariantį (ir patariantį) vokalą Viktorą Beriozovą, gitaristą, pritariantį vokalą Joną Vasilevičių, gitaristą, pagrojantį ir lūpine armonikėle Arvydą Skernevičių bei būgnininką Eugenijų Pugačiuką ("Genį"), kaip ir visi būgnininkai, "užkietėjusį" statybininką. Pasak šios linksmos kompanijos, kurios net keturi nariai (išskyrus būgininką) muzikuoja kartu net 25 metus, jie tebegroja medinį roką, tačiau toli gražu ne mediniai jų balsai ir pirštai!

Koncerte Vilniuje “Poliarizuoti stiklai” atliks visų laikų savo populiariausių dainų programą „Legenda kuriama šiandien!“ Pasak Šarūno Mačiulio, „kai „Thin Lizzy“ kopė muzikinės šlovės laiptais, „Poliarizuotų stiklų“ vaikinukai dar tik mokėsi pirmųjų gitaros akordų. Dabar abiejų grupių muzikantai tokiame amžiuje, kai tas kelių metų skirtumas nebeturi reikšmės. Atsirado istorinė galimybė parodyti savo mokytojams, ko per tuos metus išmokome!”

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją