Ketvirtadienį į Šventąją su vietos bendruomene susitikti ir sulaukti jos pritarimo savo veiklai atvyko „Satta Outside“ festivalio organizatorius Andrius Jonuškis su kolega portugalu Hugo Bermejo. Po praėjusią vasarą ilgąjį savaitgalį Šventąją užplūdusio jaunimo ir miestelį drebinusių muzikos garsų vilniečiams sunkiai sekėsi šventojiškius įtikinti, kad renginys reikalingas ne tik festivalio rengėjams, bet ir vietos bendruomenei.

„Jei nesutiksite, kad jis vyktų Šventojoje, organizuosime kitur, jau galvojome ir apie Papę, - kalbėjo A.Jonuškis. - Tačiau „Satta Outside“ – tęstinis projektas, ir mes norime likti čia. Mūsų renginys – kokybiškas, atlikėjus kruopščiai atsirenkame. Jaunos šeimos atvažiuoja ir su vaikais, nori patogumų, tad nuomosis jūsų kambarius, o aukšto lygio užsienio atlikėjai reikalauja keturių žvaigždučių viešbučio, tad jie nakvos „Kuršių kaime“. Į savo renginį kviečiame vietinius verslininkus – ir maitinimo paslaugas teikiančius, ir prekybininkus“.

Renginio organizatorius pabrėžė, kad daugelis festivalio svečių ir dalyvių pernai pirmą kartą atrado Šventąją. „Daug kas net nebuvo girdėję tokio pavadinimo, o šiemet mums ir užsienio atlikėjus lengviau prisikviesti, nes išgirdę, kur vyks festivalis, sako: „O, Šventoji! Girdėjome, kad ten buvo geras renginys“.

A.Jonuškis pabrėžė, kad šiemet atsakingiau rengiamasi festivaliui. Jie atsižvelgs į praėjusių metų klaidas. „Garso įranga bus nusukta nuo miestelio, įrengsime specialias apsaugos priemones garsui sulaikyti, koncertas vyks palapinėje – į visa tai investuojame apie 40 tūkst. Lt. Juk mes irgi norime jums patikti, nes suprantame, kad jei šiemet vėl sukelsime jums daug problemų, kitąmet čia negalėsime atvykti“.

Susitikime dalyvavusi šventojiškė Regina Šimaitienė, pritariama kitų miestelio gyventojų, pageidavo, kad būtų nukelta festivalio data, nes per ilgąjį Žolinių savaitgalį Šventoji ir be papildomo renginio sulaukianti didžiulio kiekio poilsiautojų: „O kas tada čia dedasi! Grojate visas 3 paras, visas miestelis dunda. Ir mums iš jūsų festivalio nėra jokios naudos – jaunimas miega ant žolės, lipa per tvoras, vagia“.

Išgirdęs tokius kaltinimus A.Jonuškis pabrėžė, kad praėjusio renginio dienomis nebuvo užregistruota jokia vagystė, svečiui antrino ir susitikime dalyvavusi Palangos savivaldybės Kultūros skyriaus specialistė Jolanta Jokimčiūtė. „Neteko net greitosios pagalbos iškviesti, nors jaunimo buvo tūkstančiai, - sakė vilnietis. - Bet šiemet budės Raudonojo Kryžiaus medikai. Pernai visi buvome nustebinti tokio didžiulio žmonių antplūdžio, bet ir mumis niekas netikėjo. Komunalininkai vietoj 20 konteinerių davė 13, policijos prašėme eismo tvarką pakeisti, bet jie tvirtino, jog to neprireiks“.

Išgirdęs miestelėnų nuogąstavimus dėl galimo triukšmo, automobilių antplūdžio, tvarkos, vietos verslininkas, restorano „Paršelio rojus“ savininkas, Gintautas Rekašius atkreipė dėmesį, kad nereikia pamiršti Šventąją esant kurortą. „Nuo tos tylos beveik visus metus spengte spengia ausys. Argi Šventoji gali pasigirti turinti daug renginių? O čia žmonės stengiasi, bet mes juos dar stabdome“.

Po ilgų diskusijų buvo sutarta, kad Šventoji įsileidžia „Satta Outside“ alternatyviosios muzikos festivalį ir šiemet, tačiau kitąmet festivalis pratęsiąs poilsio sezoną savaite ilgiau ir vyks kitą savaitgalį tuoj po Žolinių.

Į susitikimą atvykęs vicemeras Saulius Simė pabrėžė, kad šiemet bus išspręsta ir saugumo problema, be to, festivalio dienomis bus peržiūrėtas eismo organizavimas, automobilių statymas.

Svečiai pažadėjo garso įranga bei atlikėjais paremti ir šiųmetį Šventosios sezono atidarymą, vyksiantį birželio 11 d. Taip pat su miestelio Kultūros centru bus sudaryta Šventosios vasaros estrados nuomos sutartis, į kurią pernai vilniečiai investavo apie 8 tūkst. Lt, šiemet tam vėl skirs lėšų.

Jau parduota tūkstantis bilietų

• Pernai „Satta Outside“ festivalis sulaukė apie 5 tūkst. lankytojų, šiemet tikimasi jų dar daugiau – jau parduota tūkstantis bilietų.

• Renginyje pasirodymus surengė daugiau nei 100 atlikėjų iš Lietuvos, JAV, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Švedijos, Olandijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos.

• Organizatorių duomenimis, pernai apie 2 tūkst. festivalio žiūrovų nakvynės ieškojo pačiame miestelyje.

• Šiemet festivalis Šventojoje vyks rugpjūčio 13-15 d.