Netoli Sudeikių miestelio, ant Alaušo ežero kranto festivalis vyks antrą kartą – anksčiau trejetą metų šis, tuomet dar beveik niekam nežinomas, renginys siaurame draugų rate vyko kitoje vietoje – Verbiškių kaime prie Virintų ežero.

Praėjusiais metais pirmą kartą šis, tikriausiai vienintelis visame Pabaltijyje, neofolkloro festivalis subūrė platesnį žmonių ratą – prie Alaušo ežero paskutinį praėjusiųjų metų savaitgalį praleido apie 500 žmonių. Šiais metais tikimasi gerokai daugiau žiūrovų, besidominčiųjų netradicine kultūra, senovės istorija, ar tiesiog norinčių praleisti malonų savaitgalį prie ežero.

Festivalio metu organizuojamose paskaitose neformalioje aplinkoje bus galima sužinoti įdomių faktų apie pagonybę, Lietuvos istoriją, folklorą.

Tačiau festivali orientuotas ne tik į praeities, bet ir į ateities dalykus. Organizatorių teigimu, “Mėnuo Juodaragis” – naujosios baltiškos pasaulėžiūros kalvė dabartyje, naujos meno scenos statyba, kuri neišvengiamai paremta universaliais principais, kurių paslaptis perprasti padeda senoji baltų kultūra

Šiemetinis festivalis renginių kiekiu bus kur kas spalvingesnis: veiksmas planuojamas net 4 vietose. Koncertai vyks lauko scenoje prie ežero bei kultūros namuose. Gretimame pastate skirta vieta parodoms, filmų peržiūroms, paskaitoms, čia bus rengiami ir “workshopai”. “Workshope” vyks praktinės pamokos: kaip dainuoti sutartines, kaip kompiuteriu kurti muziką ir pan. Ketvirtoji veiksmo vieta – Sudeikių galerija, kur taip pat bus eksponuojamos parodos bei skaitomos paskaitos.

Ugnius Liogė, organizuojantis šį festivalį, džiaugėsi, kad šiemet pirmą kartą “Mėnuo Juodaragis” renginyje dalyvaus ir visuotinai pripažinti muzikantai. Lietuviško “Country” stiliaus mėgėjams puikiai žinomas daugeliu instrumentų grojantis Algirdas Klova ne tik gros, bet ir ves paskaitą. Taip pat festivalyje dalyvaus ir užpernykštėje Eurovizijoje Lietuvą atstovavusi dainininkė Aistė Smilgevičiūtė, kuri prie Alaušo ežero atvyks su grupe “Skylė”.

Festivalyje koncertuos ir užsieniečiai. Dalyvaus progresyvios muzikos propaguotojas Kimo Arbas (JAV) bei lietuviams jau neblogai pažįstamos grupės “SkyForger” iš Latvijos bei “Forgotten Sunrise” ir “4got10” iš Estijos. Dalyvaus grynojo folkloro grupės “Kūlgrinda”, “Goštauta”, “Dailingė”, modernūs kolektyvai “Notanga”, “Siela”, “Ugnėlakis”, “Girnų Giesmės”, “Anapilis”. bus daug eksperimentinės muzikos, new age atlikėjas “Donis”, nemažai naujų projektų. taip pat labai daug elektroninės muzikos – McKaras, Sedu, “Artek”, dj Shock ir kiti.

Vieni iš pagrindinių festivalio dalyvių – grupė “Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu” (I.V.T.K.Y.G.Y.G.). Ši nestandartinio “sukirpimo” grupė groja viskuo, kas gali skleisti garsą – ne išimtis net ir skalbimo mašinos.

Visi muzikantai festivalyje dalyvaus entuziazmo vedini – už koncertavimą honorarų jie negaus.

Scenų apsauga pasirūpins ganėtinai karingos išvaizdos baikerių klubo “Vorai” nariai. Festivalio lankytojų saugumu daugiausiai rūpinsis vietinė municipalinė policija.

Šiemet festivaliu susidomėjo užsieniečiai ir žada atvykti nemažai žiūrovų iš svetur.

Festivalio lankytojams bus paruošti specialūs plotai palapinėms bei atskiri ploteliai laužavietėms. Mėgstantys miegoti patogesnėje patalpoje ar neturintys palapinės galės įsikurti vietinės mokyklos salėje, tačiau čia nakvynė jau nebus nemokama (nepriklausomai nuo salėje praleistų naktų skaičiaus, įsirengimas ten kainuos 4 litus). Miegantys salėje turės apsirūpinti miegmaišiais.

Norintys miegoti “prabangiau” gali ieškoti galimybės pernakvoti vietinių gyventojų namuose – Sudeikiai yra populiari kaimo turizmo vieta, todėl daugelis gyventojų už 10-30 litų parai priims išvargusius.

Tris dienas vyksiantis renginys prasidės penktadienį vakarop, o sekmadienio popietę festivalis pasibaigs. Per tą laiką ramybės bus labai nedaug – koncertai, paskaitos ir kiti renginiai galbūt nevyks tik 6-9 valandomis ryte.

Bilietai kainuos ganėtinai nebrangiai – norintys festivalyje būti vieną diena turės sumokėti 10 litų, bilietas 3 dienoms kainuos 15 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją