Šias išvadas pateikė trečiadienį posėdžiavusi Vyriausybės darbo grupė, praėjusią savaitę sudaryta spręsti Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) ir jos buvusio vadovo S.Sondeckio konfliktą.

Komisija išklausė LKO artistų nuomonės, artimiausiomis dienomis savo poziciją turėtų pateikti ir S.Sondeckis.

Pasak Vyriausybės vadovo A. Brazausko, jis pats ir darbo grupė susitiko su orkestro artistais jų pačių prašymu ir išklausė jų nuomonę apie po orkestro atskyrimo nuo Nacionalinės filharmonijos susiklosčiusią situaciją.

"Absoliuti orkestro artistų dauguma vienareikšmiai nori sugrįžti į Nacionalinę filharmoniją. Už tai pasisakė 25 artistai, išskyrus du muzikantus ir orkestro direktorę. Taip pat reikia spręsti orkestro meno vadovo profesoriaus Sauliaus Sondeckio, atsisakiusio vadovauti orkestrui, statusą. Trečias dalykas - taikos sutartis dėl bylos, kuri profesoriaus iniciatyva buvo iškelta dėl orkestro atsiskyrimo nuo Filharmonijos sąlygų. Ketvirtas klausimas - naujo orkestro meno vadovo rinkimas konkurso būdu", - sakė A. Brazauskas, neabejojęs, kad kolektyvo sugrįžimas į Filharmonijos struktūrą yra teisiškai įmanomas.

"Lietuvos kamerinis orkestras yra aukšto lygio, profesionalus, ir mes pasistengsime visais būdais, kad jis išliktų ir gyvuotų toliau", - teigė Vyriausybės vadovas.

Vienas iš orkestro narių, obojininkas Eugenijus Paškevičius išreiškė viso kolektyvo įsitikinimą, kad ši problema bet kokiu atveju bus išspręsta. Į klausimą, ar būtų įmanomas orkestro susitaikymas su ligšioliniu meno vadovu, E. Paškevičius nesiėmė atsakyti, tačiau, pasak jo, "gyvenimas eina į priekį, ir galbūt profesorius pakeisiąs savo sprendimą nebediriguoti Lietuvos kameriniam orkestrui". Muzikas neabejojo, kad orkestras išlaikytų aukštą meninį lygį ir nevadovaujant S. Sondeckiui.

Susitikimas Vyriausybėje, pasak artisto, irgi neatsakė į visus klausimus, todėl dar būsiąs ne vienas susitikimas ieškant tinkamo sprendimo. "Sugrąžinti Lietuvos kamerinį orkestrą į Filharmoniją yra pagrindinė mūsų nuostata. Atskiriant orkestrą buvo apeitas kolektyvas, tai padaryta prieš kolektyvo valią", - pabrėžė E. Paškevičius.

Susidariusiai situacijai išsiaiškinti ministro pirmininko sudarytos penkių narių darbo grupės pirmininkas, Lietuvos muzikos akademijos rektorius profesorius Juozas Antanavičius sakė, jog Lietuvos kameriniam orkestrui meno vadovo greičiausiai bus ieškoma ne Lietuvoje, o užsienyje, kad orkestras "įgytų sparnus" koncertuoti už Lietuvos ribų.

"Labai apmaudu, kad toks garbingas orkestras ir iškilus jo meno vadovas į savo bendro darbo pabaigą nebesurado bendros kalbos. Manome, kad nė viena iš pusių neieškotų klaidų praeityje, o pradėtų nuo šios dienos. Sieksime, kad orkestras ir jo vadovas išsiskirtų gražiai ir taikiai. Tikiuosi, kad mums pavyks "surūkyti taikos pypkę", o Lietuva išsaugos puikų dirigentą ir menininką profesorių S. Sondeckį", - sakė J. Antanavičius.

Susitikimas su antrąja konflikto puse - orkestro meno vadovu profesoriumi S. Sondeckiu ir orkestro administracija Vyriausybėje numatomas penktadienį.

Susitikusi su abiem konfliktuojančiomis pusėmis darbo grupė ministrui pirmininkui savo išvadas turėtų pateikti gegužės 25 dieną.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją