Tačiau šios dvi vidutinio amžiaus klausytojų pamėgtos grupės yra geriausias būdas pataisyti sugedusią nuotaiką.

Nauju tyrimu nustatyta, kad ryte didžiausią energijos dozę suteikia išsiskyrusio ir vėl susibėgusio britų berniukų kolektyvo „Take That“ hitas „Greatest Day“.

Studijos autoriai aiškinosi, kokias dainas žmonės teigia labiausiai mėgstantys ir kurios iš tikro – matuojant smegenų aktyvumą ir odos reakciją – pagreitindavo jų pulsą.

Nors kai kurie žmonės tikino, kad opera, įmantrios praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio dainos ar šeštojo dešimtmečio „Motown“ tipo dainos buvo jų mėgstamiausia muzika, iš tikrųjų paprastos ir nesudėtingos melodijos suteikdavo maloniausias emocijas.

Po „Greatest Day“ tyrime geriausiai pasirodė klasikinis „Abba“ hitas „Dancing Queen“, kurį iki šiol mėgsta groti vestuvių diskžokėjai, ir „Ce Ce Peniston“ šokių muzikos kūrinys „Finally“, kuris savo populiarumo viršūnę buvo pasiekęs 1991-aisiais.

Penktoje vietoje atsidūrė rokerių „Van Halen“ kūrinys „Jump“, archetipinė oro gitaros daina. Ji prasideda žodžiais „I like to jump and then go round and round“ (Aš mėgstu šokinėti ir šėlti aplink), ir per likusias keturias minutes žodžiai lieka tokie pat paprastučiai.

Tyrimų centro „Mindlab International Laboratory“ atstovas dr. Davidas Lewisas Hodgsonas, atlikęs šį tyrimą, sako: „Muzika paveikia žmones emocionaliai, intelektualiai ir giliai psichologiniame lygmenyje dėl kūno biocheminių sistemų, kurios išsivystė tam, jog labiau emocionaliai reaguotume į mūsų vaikų verksmą“.

„Skirtumai tarp žmonių subjektyvių ir fizinių reakcijų aiškiai parodo, kad išankstiniai nusistatymai dėl muzikinių takelių nėra visuomet susiję su mėgavimusi muzika“.

„Take That“ daina „Greatest Day“, kuriame šalia choro Gary Barlow dainuoja „stay close to me“ (lik šalia manęs), buvo vienas prasčiausiai žmonių įvertintų kūrinių, kai jų buvo paklausta, kokias dainas jie mėgsta.

Vienintelė daina, kuri būdavo ir gerai vertinama, ir sukeldavo malonias emocijas, buvo roko grupės „Led Zeppelin“ hitas „Stairway to Heaven“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją