Kaip pirmadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas", 24 orkestro muzikantų pasirašytame ir kultūros ministrei Romai Žakaitienei adresuotame laiške teigiama, kad jie yra paversti vergais, kurie dirba negaudami atlyginimo. Artistai pastaruoju metu ateina į darbą iš įpročio - jų veikla nėra įteisinta darbo sutartimis.

"Darbo atmosfera tapo nebepakeliama. Sąmoningai žlugdomos orkestro gastrolės. Norime pareikšti visišką nepasitikėjimą vadovybe", - rašoma laiške. Jame LKO darbuotojai tvirtina norintis grįžti į LNF globą.

Be to, atlikėjus kamuoja įtarimai dėl už koncertus ir gastroles gaunamų lėšų panaudojimo.

Tuomet, kai orkestras dar priklausė LNF, buvo prašoma atlikti reviziją ir išsiaiškinti, ar visi koncertuojant papildomai uždirbami pinigai yra apskaitomi, kaip to reikalauja įstatymai ir nustatyta vidaus tvarka. Tuomet Seimui adresuotame rašte buvo nurodoma, kad naudodamas valstybės lėšas orkestras koncertuoja ir turi papildomų pajamų, tačiau jas slepia.

Kamerinis orkestras, kuriame iš viso groja 28 muzikantai, galutinai nuo Filharmonijos atsiskyrė šių metų kovą. Iš Filharmonijos atleisti darbuotojai turėjo būti iš karto įdarbinti įsteigtoje savarankiškoje įstaigoje.

Tačiau, pasak dienraščio, oficialiai buvo įdarbinti tik meno vadovas S.Sondeckis, direktorė Audra Keniausytė bei buhalterė.

Pats S.Sondeckis komentuoti situaciją "Lietuvos rytui" atsisakė.

Kultūros ministrė R.Žakaitienė padėtį orkestre pavadino skandalinga ir teigė, kad Kultūros ministerija deda visas pastangas, kad muzikantai kuo greičiau būtų priimti į darbą.

Ministerija, R.Žakaitienės teigimu, raštu paragino S.Sondeckį vykdyti susitarimą, pagal kurį iš Filharmonijos atleisti žmonės kovo 25 dieną turėjo būti įdarbinti jau savarankiška įstaiga tapusiame orkestre.

Ministerija nusiteikusi tęsti LKO reorganizaciją, kurios siekė vadovas ir kurios jis pats nevykdo.

Į muzikantų įtarimus, kad atsiskyrimo nuo Filharmonijos momentu orkestrui paskirti daugiau nei 1,1 mln. litų "pradingo", ministrė atsakė, kad šių pinigų negalima pervesti tol, kol nėra įdarbinti žmonės, kadangi jie pirmiausia skirti darbo užmokesčiui.

Atsiskirsdamas nuo Filharmonijos, S.Sondeckis praėjusių metų lapkritį teigė BNS, kad jam "atsibodo būti posūniu". Daugiau nei keturis dešimtmečius sėkmingai koncertuojančio orkestro meno vadovo nebetenkino tai, kad jis negali pats priimti sprendimų dėl koncertų, pasirašyti sutarčių, vesti derybų.

2002 metais protestuodamas prieš "šalies muzikinio pasaulio monopolizavimą, neleistiną Lietuvos muzikos mokyklų ir Vilniaus plokštelių studijos naikinimą, Trakų festivalio uždarymą, neapibrėžtą Lietuvos nacionalinės filharmonijos struktūrą ir statusą", S.Sondeckis pareiškė nutraukiąs kūrybinę, koncertinę ir visuomeninę veiklą Lietuvoje.

Tačiau tų metų koncertiniame LNF sezone LKO vis dėlto dalyvavo, S.Sondeckiui tuomet įžvelgus "teigiamų poslinkių Filharmonijos veikloje".

S.Sondeckio vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras koncertuoja daugelyje pasaulio šalių su įvairiais atlikėjais bei dažnai pirmasis atlieka lietuvių kompozitorių kūrinius. Už muzikinę interpretacinę veiklą pristatant Lietuvos atlikėjų meną pasaulyje 1999 metais S.Sondeckiui buvo paskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją