Naujųjų metų pripažinti dainiai - Romas Dambrauskas ir grupė „Antis“.

R. Dambrausko kūrinys „Naujieji metai“, ko gero, vienintelis tipiškas šiai progai skirtas superhitas: romantiškas, melancholiškas, su palinkėjimais. Daina skaičiuoja ne pirmą dešimtmetį, bet aktualumo nepraranda ir šiandien.

„Anties“ daina „Nauji metai“ galima sakyti išpranašavo lietuvių emigracijos į Didžiąją Britaniją bangą. Joje nėra nieko apie vaišių stalą, šampaną, dvylika dūžių ir pan. Vis dėlto, gyvenimo lūžio būsena joje apdainuojama, o beprasidedantys metai dažnai būtent su įvairiais gyvenimo pokyčiais ir siejami.

Apie Naujus metus linksmai ir šmaikščiai dainavo ir lietuviškieji „Smokie“ - grupė „Nars“. Tiesa, jų daina daug kam gali tapti atradimu, nes nėra taip plačiai žinoma.

Apie meteorologinę žiemą ypač mėgo dainuoti merginų trio „Mango“. Archyvuose galima rasti dainų ir apie apšarmojusius langus („Balta gėlė“) , ir apie ledinę širdį, bet jūsų teismui pateikiame garsiausią jų žiemos hitą „Snaigės“.

Lietuvių popscenoje yra daugybė kūrinių, kuriuose kalbama apie alegorinę žiemą. T.y. dainos herojaus vidinę būseną. Čia nepralenkiama buvo Asta Pylipaitė su savo laiku skandalingu hitu „Sielos pūga“.  „Foje“ „Paskutinė žiema“ taip pat yra to paties tipo kūrinys.

„Pikaso“ ir Alanas Chošnau beveik vienu metu sukūrė labai panašios tematikos kūrinėlius. Vieni dainavo apie baltą laišką, kitas - apie laišką ant sniego. Abu buvo itin klausytojų mėgiami ir populiarūs.

Bardas Saulius Mykolaitis yra dainavęs fatališką dainą „Žiema (tyliai krenta)", kurioje galima sakyti, išpranašavo savo likimą. Daina skirta visiems, kurie neatranda savęs masiniame naujametiniame šurmulyje.

Inga Valinskienė žiemą vadina princese, o „69 danguje“ atšalus orams jaučiasi it sniego karalienės. Sena, bet poetiškai itin graži daina yra „Sniegena“, kurią atliko grupė „Vairas“.

Už labiausiai patinkančią dainą iki metų galo galite balsuoti čia, o kūrinių galima paklausyti žemiau:









.mp3&artist=„Mango“&title=„Snaigės“">.mp3&artist=%E2%80%9EMango%E2%80%9C&title=%E2%80%9ESnaig%C4%97s%E2%80%9C" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="false" allowfullscreen="false" width="420" height="25">





Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją