Antradienį teatre vykusios spaudos konferencijos metu prieš dieną atvykusi režisierė kartu su gerokai ilgiau su Vilniaus teatro trupe dirbusiais asistentu Stephenu Tayloru (Stefenu Teiloru), dailininke Alison Chitty (Elison Čiti) ir pastatymo muzikiniu vadovu dirigentu Gintaru Rinkevičiumi pristatė penktadienį įvyksiančią premjerą, darbo principus ir spektaklio koncepciją.

S.Tayloras dirbo su LNOBT trupe kaip vadinamasis "perkeliantis" režisierius. Jis dalyvavo ne viename F.Zambello pastatyme, talkino režisierei ir Bordo teatre kuriant "Skrajojantį olandą" bei perkėlė šį spektaklį į Nansi ir Marselio teatrus.

Priešpremjerinėse repeticijose F.Zambello sudėlios reikiamus akcentus, patikslins spektaklio piešinį. "Skrajojantis olandas" į LNOBT perkeliamas iš Bordo ir Nansi teatrų.

Operos statytojai pabrėžė, kad kiekvieną kartą spektaklis labai keičiasi, susidūręs su konkretaus teatro sąlygomis, kūrybiniais trupės rezervais, perėmęs jame dalyvaujančių artistų patirtį, siūlymus.

Pasak operos dailininkės, Bordo jie dirbo klasicistiniame 18 amžiaus teatro pastate su beveik rankomis judinama teatrine mašinerija. Tuo tarpu Vilniuje - "klasikinis aštuntojo dešimtmečio teatro pastatas", didesnė ir aukštesnė scena, operoje dalyvaus didesnis choras. Pasak A.Chitty, dėl techninių parametrų spektaklis įgyja naują kvėpavimą.

Garsiausiuose Europos ir JAV operos teatruose dirbanti režisierė pabrėžė, kad statyti R.Wagnerį visuomet reikalauja maksimalių artistų, muzikantų, techninės bazės pastangų. F.Zambello manymu, LNOBT priėmė šį iššūkį ir atliko didelį darbą.

Kalbėdama apie "Skrajojantį olandą", režisierė teigė, kad kūrybinė grupė siekė interpretuoti ją iš pagrindinio moteriško personažo - Zentos - perspektyvos. Būtent į jos išgyvenimus koncentruojami muzikiniai, vizualūs, režisūriniai operos pastatymo sprendimai.

Kūrėjams svarbiausia sukurti tokią atmosferą, kurioje būtų galima laisvai "svyruoti" tarp tam tikrų opozicijų - žemiškumo ir antgamtiškumo, vyriškumo ir moteriškumo ir t.t.

Pagrindinė operos tema - apsėdimas, šį pojūtį stengiamasi įkūnyti kiekviename spektaklio elemente.

Tarptautinį pripažinimą pelniusi operos ir teatro režisierė F.Zambello debiutavo JAV operoje 1984 metais. Pirmasis režisierės pastatymas Europoje buvo Venecijos teatre "Fenice" 1987-aisiais.

Nuo to laiko F.Zambello režisuoti spektakliai rodomi Niujorko, Vašingtono, Paryžiaus, Maskvos, Londono operos teatruose, JAV, Australijoje.

Niujorke ir Londone gyvenanti "pasaulio pilietė" už savo pastatymus pelnė gausybę apdovanojimų tiek Europoje, tiek Amerikoje. Režisierė apdovanota Prancūzijos vyriausybės "Meno ir literatūros kavalieriaus" ordinu, Rusijos medaliu "Už nuopelnus kultūrai", pelnė tris Londono teatro draugijos teikiamas "Olivier" premijas ir daugybę kitų įvertinimų.

F.Zambello sakė, kad atvykti į Vilnių ją paskatino tiek primigtyni jos Londone gyvenančios draugės, iš Lietuvos kilusios režisierės Dalios Ibelhauptaitės raginimai, tiek LNOBT generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo siekiai plėsti teatro perspektyvą, įvairinti repertuarinę politiką.

Zentos vaidmenį spektaklyje atliks Sandra Janušaitė ir Sigutė Stonytė, Olando - Vytautas Juozapaitis, Eugenijus Vasilevskis, Gintaras Liaugminas. Taip pat operoje dainuos Egidijus Dauskurdis, Vladimiras Prudnikovas, Viktoras Aleškovas, Vytautas Kurnickas, Laima Jonutytė, Ligita Račkauskaitė, Audrius Rubežius, Bronius Tamašauskas ir kiti.

Premjeriniuose spektakliuose penktadienį ir kitą trečiadienį dainuos solistai iš užsienio: Olando partiją atliks vokiečių bosas-baritonas Johannesas von Duisburgas (Johanesas fon Duisburgas), Zentos - sopranas iš JAV Jane Ohmes (Džeinė Oums).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją