“Elektrodienose”, rodos, susirinko bene visa “keistoji”, kaip galbūt daugelis pasakytų, Vilniaus publika. Ji ne tik kad nesibodėjo daug kam nesuvokiamų elektrinių, trankių, šokinėjančių, sterilių ritmų, bet ir, kaip stebėjosi viena mano kolegė, sugebėjo pagal juos šokti. Tiesa, šiek tiek pagailo ŠMC darbuotojų, kurios vis lėtai praslinkdavo pro “elektromanus”, užsikimšusios delnais ausis. Joms, matyt, šios naktys įsimins ilgai… Man taip pat... Ir ne tik dėl galingo
electro
, techno,
experimental
,
trance
,
dub
,
minimal
bei visų įmanomų elektroninės muzikos mišinių poveikio, bet ir dėka publikos. ŠMC savaitgalį alsavo gatvės ir laisvės kultūra. Tiek ir taip atrodančių žmonių kasdien nepamatysi, o “Elektrodienos” trumpam tapo ne tik elektrinės muzikos, bet ir gatvės mados traukos centru.

Girdėjau, šiomis dienomis “Gravity” buvo tuštesnis nei įprasta. Iš to leidžiu sau daryti kelias išvadas: dauguma naujosios muzikos mėgėjų vis tik išsiilgę sterilios ir šviežios elektronikos, tačiau, panašu, tokių vilniečių nėra pakankamai daug, jei jie visi sutelpa apie 500 kvadratinių metrų ploto (ar panašiai) turinčioje ŠMC salėje. Galėčiau raginti Vilniaus melomanus “pakeisti orientaciją” ir bėgti iš ŠMC kaimyno “Terminalo” į sintetinių garsų erdves, - galbūt sterilūs elektroniniai ritmai įneš sveiko chaoso ir net nereikės užsikimšti ausų. Tačiau su stereotipais, pavyzdžiui, tokiais kaip “jie ten visi “ant ratų” ”, kovoti sunku.

“Elektrodienos” buvo didžiausias šiais metais tokio stiliaus renginys Baltijos šalyse. Turbūt atsižvelgdami į renginio mastą ir gausų elektroninės muzikos žvaigždžių būrį organizatoriai gerai pasistengė. Regis, nesuklysiu, - viskas “Elektrodienose” buvo parengta be priekaištų. Garso sistemos su itin švariais bosais, sterili erdvė, puikiai suplanuotos ir rūpestingai valdomos vaizdo projekcijos, apgalvota atlikėjų kaita. Mintis neleisti salėje rūkyti ir vartoti alkoholį taip pat pagirtina. Apsaugai dedu kuo didžiausią pliusą. Vienintelis minusas – pernelyg didelė salės ventiliacija, kuri daugelį privertė likti su paltais, kad nesušaltų. “Elektrodienose” per tris dienas apsilankė per pusantro tūkstančio žmonių. Spėju, gal organizatoriai tikėjosi daugiau, greičiausiai todėl salė ir vėdinosi maksimaliu greičiu.

Ši savaitė žada alsuoti laisve. Kovo 10 d. “Gravity”, kaip ir kasmet, organizuoja laisvą vakarėlį – galėsite švęsti Nepriklausomybę už dyką, beje, su gera ir paprastai nenuviliančia kompanija – Dj Rimu Šapausku ir Juliumi iš “Sweet&Sour”. Tą pačią dieną “Intro” klube toliau vyks “Gyvoji linija”; šįkart su linksmąja grupe “Sportas” galėsite palinguoti ir sudainuoti “Mano vardas Tomas…”.

Kovo 12 d., penktadienį, "Gravity" koncertuoja grupė "Pieno lazeriai". "Pieno lazerių" įkūrėjai vis kartoja, kad jų muzika, kaip ir visa jų veikla (pridurčiau - ir pavadinimas), yra pokštas, juokai, muzikinės parodijos ir nieko rimto. Tačiau geriausiai įvertinsite tik patys jų paklausę.

Kaune penktadienį, kaip įprasta, “RyRumba” su švelniais Mini Me ritmais, šįkart be rezidentų – Laurio Lee ir Karaliaus. Pastaruosius išvysime ilgai lauktame ir atsinaujinusiame “Nokia Plug In” vakarėlyje. Kovo 12 d. jis nugriaudės “Litexpo” rūmuose. Organizatoriai žada puikią muzikos ir garso kokybę, pasididžiuodami vardija atvykstančias šokių muzikos žvaigždes - DJ Dave'as Seamanas iš “Renaissance”, Marcas Grabberis iš Kroatijos ir Dizzy iš Jungtinių Valstijų. Renginyje žadama sukurti dar niekur neregėtą, specialaus dizaino aplinką. Pasitikiu “Nokia Plug In” pažadais – vien dėl to, kad būtent šis šokių muzikos renginys suvienijo Lietuvos klubų publiką ir savotiškai pakeitė “Strokes Temple”. Pernykščiai Nokia vakarėliai vos sutalpindavo šokių muzikos aistruolius, tad šiemet fiesta keliasi į naujus namus.

Tie, kurie nepateksite į Nokia vakarėlį, aplankykite "Galaxy", kur savo naujausią albumą pristatinės Banco de Gaia, pristatomas kaip intelektualiosios elektroninės muzikos kūrėjas.

Primygtinai neraginu švęsti Nepriklausomybės klubuose. Vilniaus barai turės ką pasiūlyti ir gyvos muzikos gerbėjams. Kovo 12 d. “Barbakane” – grupės “Deep”, “Brodvėjuje” – “Saulės kliošo” koncertas, į “Jazz&Rock” atvyksta “Anastasia’s Sound Factory” iš Latvijos, “Jazz klube” išgirsite skardžiabalsę Ariną, “Slėptuvėje” dainuos Povilas Meškėla, o kovo 13-ąją – laiko patikrinti “Rebelheart”.

Beje, jei prireiktų šiek tiek egzotikos, kovo 9-10 d. Rusų dramos teatre - flamenko vakaras. Ispanai “Bravo flamenco”, kaip skelbia Rusų dramos teatras, parodys “ispanišką baletą”.

Šiek tiek šilumos turėtų įnešti A.Cholinos teatro premjera “Mėnesiena”, pasirodanti kovo 8-ąją tarsi pavasarinė dovana moterims. Galbūt atsitiktinis, bet simboliškas sutapimas – šią savaitę mėnesiena iš tiesų valdo: ryški kaip naktinė lempa pilnatis kasnakt įžiebia mieste baltą šviesą. O Cholina, atrodo, paskutiniu metu jaučia, kad Lietuvai reikia meilės. Pernai Valentino dienai ji pristatė “Meilę”, o kovo pabaigoje – “Romeo ir Džiuljetą”. Spektaklis “Mėnesiena”, anot choreografės, skirtas flirtui. Tikriausiais vertintojais taps žiūrovai, tada ir sužinosime, ko mums trūksta labiau – meilės ar flirto, o gal paprasčiausiai pavasario.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją