Visose festivalio scenose - pagrindinėje Vytauto Didžiojo universitete (VDU), lauko koncertų ir naktiniame klube "Combo" atlikti 27 įvairiausių džiazo stilių projektai.

Be koncertų festivalio publikai, buvo demonstruojamos modelių agentūros "Tomana" džiazo mados, surengta tradicinė vaikų piešinių ant grindinio akcija ir "Lietuvos ryto" oro baliono bei jo gondoloje grojančių muzikantų skrydis virš miesto, o penktadienio vidurnaktį dangų virš Kauno nuspalvino griaudėję fejerverkai.

Minios žmonių iki išnaktų vykusiuose lauko koncertuose, sausakimša VDU salė, kurioje telpa bene tūkstantis žmonių, ir kasnakt minios atakuotas muzikos klubas "Combo", sakralinio džiazo gerbėjų pilni maldos namai ir tai, jog festivalio publikos minioje buvo galima sutikti žmonių iš įvairiausių šalies vietų, patvirtino, kad "Kaunas Jazz" tapo tikra šiuolaikinės Lietuvos kultūros vertybe.

Nuolatiniai "Kaunas Jazz" lankytojai, per 10 festivalio gyvavimo metų turėję akistatų su dešimtimis žymiausių pasaulio džiazmenų, po šio festivalio praturtėjo naujomis emocijomis ir visos planetos džiazo naujienomis.

Visa tai festivalio "Kaunas Jazz 2001" scenose dosniai žarstė geriausi Europos, Amerikos žemynų ir Skandinavijos šalių elitinių džiazo podiumų muzikai.

Koncertų klausytojams ne kartą norėjosi įsignybti, kad įsitikintų, jog nesapnuoja, kai džiūgavo matydami Kauno festivalio scenoje garsiąją džiazo pianistę Eliane Elias ir jos talento vertus grupės narius - kontrabosininką Marco Johnsoną ir būgnininką Joną Johanseną, kai žavėjosi bliuzo karaliumi Joe Turneriu, ekstravagantiškuoju džiazroko viesulu Jimi Tenoru, pasaulinės šlovės skonį žinančios būgnininkės Terri Lyne Carrington grupės profesionalumu, gitaros virtuozo Mike'o Sterno pasirodymu.

Beje, E.Elias ne tik žavėjo publiką subtiliomis kompozicijomis bei meistrišku jų atlikimu, bet intrigavo ir tuo, kad grojo būdama basa. Vėliau ji paaiškino, jog aukštakulnius batelius nusiaudavo tam, kad kulnai nekaukšėtų kojomis mušant ritmą.

Pianistę globojusių organizatorių žiniomis, E.Elias, kuri nuolat dėkinga šypsojosi publikai, visą koncertą grojo kęsdama skausmą. Į Kauną ji atvyko ne tik traumuota koja, bet ir žaizdotu rankos pirštu.

Visi šiemetiniai, net ir mažiau iš anksto reklamuoti festivalio koncertai buvo kuo nors ypatingi, įstrigo į atmintį individualiomis muzikos kompozicijų ar atskirų asmenybių spalvomis. Beveik nebuvo tokių projektų, kuriuose būtų grojamas bespalvis, bekvapis džiazas.

Varpų muzikos išlepintam Kaunui naujas varpų ir elektronikos dialogo galimybes pademonstravo festivalio atidarymui varpų džiazo muzikos koncertą surengę olandai Sjoerdas ir Jorritas Tammingai. Džiazo scenai nebūdingais arba retai naudojamais instrumentais grojusi artistiška ir egzotiška grupė iš Prancūzijos "Baron Samedi Percussions" ypač sušildė žiūrovų emocijas.

Unikalų koncertą publikai padovanojo žymaus lenkų menininko - dailininko ir džiazo vokalisto Mareko Balatso kvintetas. Klausytojų kraują kaitinančią energiją skleidė Nigerijoje gimusios, su olandų grupe "Greenfield" koncertuojančios vokalistės Yinkos džiazo temperamentas.

Vientisame ir gerai išaustame džiazo festivalio programos audinyje šįmet buvo ypač daug lietuviškų akcentų. Malonu ir naudinga buvo publikai šalia užsienio atlikėjų pasiklausyti, ką ir kaip mąsto mūsų džiazo elitas, į didžiąsias scenas besižvalgantis jaunimas ir visai neseniai džiazo kelią suradę studentai.

Tik festivalyje įmanoma per keturias dienas išgirsti ir pamatyti tiek daug mūsų džiazo aukštuomenės narių: tai - Dainius Pulauskas ir Valerijus Ramoška, Eugenijus Kanevičius ir Linas Būda, Danielius Praspaliauskis ir Linas Rimša, Vytautas Labutis ir Neda Malūnavičiūtė, Arkadijus Gotesmanas ir Tomas Kutavičius, Vladislavas Borkovskis ir Vytautas Grubliauskas bei dar kita tiek Lietuvos džiazo individualybių.

Ypač populiarūs buvo sakralinės muzikos projektai, kurių tradiciją šįmet praplėtė džiazo koncertas Kauno sinagogoje. Subtiliai emocionalias žydiškos temos džiaze variacijas atliko kompozitorius ir džiazo pianistas Tomas Kutavičius bei būgnininkas ir perkusininkas A.Gotesmanas.

Klausytojai vos sutilpo erdvioje Kauno sinagogoje. Visi vyrai - muzikantai bei klausytojai buvo paprašyti prisidengti galvas žydų kepuraitėmis - šlikėmis, kurios buvo dalijamos prie maldos namų durų. Net pranciškonų vienuoliams, atėjusiems į koncertą, teko derinti šlikes prie savo tradicinio apdaro.

Vytauto Didžiojo bažnyčioje vokalinio džiazo gerbėjams koncertavo iš Švedijos atvykusi šešių jaunų merginų grupė "Plysh". Šios muzikantės šeštadienį gausiai klausytojų miniai lauko scenoje surengė bendrą koncertą su geriausių Vakarų Lietuvos klaipėdiečių džiazmenų grupe "Doudy Jazz Band".

Pasibaigus "Kaunas Jazz 2001", festivalį primins įvairūs specialiai pagaminti suvenyrai: tradiciniai marškinėliai, lipdukai, plakatai. Šįmet pirmą kartą buvo pagaminti firminiai Kauno džiazo festivalio ženkliukai ir šaukšteliai. "Kaunas Jazz 2001" įvykius fiksavo daugiau kaip 70 akredituotų žurnalistų iš Lietuvos, Vokietijos, Norvegijos, Baltarusijos.